BLAGDANSKO MINGLANJE

Gdje dobro jesti do 45 kuna? Stiže detaljan vodič kroz ponudu zagrebačkog Adventa

Dvije sarme i restani za 40 kuna, zagorski štrukli s posipom od čvaraka, najbolje piće na adventu koji rade Međimurci...

Ako nedostaje tema oko kojih biste se mogli razići u mišljenjima na obiteljskoj večeri ili subotnjem druženju, probajte sa zagrebačkim Adventom. Bilo da ste u timu "nikad nije bio gori" ili "ovogodišnji je po mojoj mjeri", svakako propustite obilazak u ranim popodnevnim satima jer vas u tom slučaju jedino temperatura u zraku podsjeća da je prosinac i da dolazi Božić. Govoreći iz vlastitog iskustva, nije bilo osobito lako doživjeti božićni štimung na kućicama, a kamoli dobru ponudu koja će vas zadržati dulje od desetak minuta na istome mjestu. Jedini izuzeci u tom zagrebačkom sivilu su Fuliranje, koje se održava na Esplanadinoj terasi, Gardenov Winter Tale ispred pivovare na Žitnjaku i adventska ponuda ispred hotela Hilton na Radničkoj. Prehodali smo grad uzduž i poprijeko i ipak pronašli mjesta gdje se vrijedi zadržati. Namjerno smo ograničili cijenu do 45 kuna po jelu kako bismo istražili može li se dobro jesti i za manje novca (poučeni iskustvom prethodnih godina, cijene jela znale su biti vrtoglavo visoke i dosezati 90 kuna).

Dakle, ako s Cvjetnog trga krenete prema Trgu i ogladnite na tom potezu, stanite na käsekrainer kobasicu u Bogovićevoj na kućici Poke Poke. Nemaju u ponudi popularnu havajsku zdjelu, ali je ova tradicionalna austrijska kobasica, poslužena u razrezanom finom pecivu, vrlo ukusna. I stoji 35 kuna.

image

Poke Poke

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Na vrhu Gajeve, pak, vrijedi popiti kuhano vino na RougeMarinovoj kućici. Njihova linija pića ove je godine stvarno jako dobra. Kuhano vino rade s hvarskim plavcem, košta 20 kuna, a ako vam je prehladno stajati na kućicama, možete ga ponijeti i kući jer ga služe u staklenim teglicama. Jedan od boljih ovogodišnjih proizvoda je njihov bezalkoholni punč saft, "nabrijan" limunom, medom i kojekakvim začinima, a košta 16 kuna. RougeMarin ove godine ima ukupno devet kućica rasutih po centru i dobro je da je tako jer bi u protivnom cijela priča bila mnogo tužnija.

image

Rougemarin pića

Bojan Haron Markicevic

Najbolja kućica na Trgu bana Jelačića je Fajnšmeker, kolaboracija Cateringa Kvatrić i Oui chefa. Ovdje znate da ćete piti pravo kuhano vino, a ne praškove pomiješane s vrućom vodom. Bijelo rade s kutjevačkom graševinom, a crno od đakovačkog cabernet sauvignona te će vas doći 20 kuna. Izbirljivije će razveseliti informacija da čaša Moët & Chandona košta 35 kuna, a imaju i ponudu hrvatskih vina na čaše. Od hrane koja se uklopila u naš cjenovni razred nudili su zapečene zagorske štrukle s posipom od čvaraka i badema, poslužene na salatici. Jednoglasno smo se složili kako bismo se ovdje ponovno vratili. Cijena štrukli bila je 30 kuna.

image

Fajnšmeker

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Nije osobita sreća naći se gladan u blizini Europskog trga jer je ponuda siromašna, kao i ugođaj koji pokušava stvoriti tiha glazba s razglasa. Na kućici Grinch Hut uzeli smo narezanu i zapečenu domaću dimljenu kobasicu s batatom, što su nam prezentirali kao bestseller. Batat je, u obilnoj porciji, bio hrskav, kobasica prosječna, a sve to košta 39 kuna.

image

Grinch Hut

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Možda je bolji izbor uzeti sarmu s restanim krumpirom za 40 kuna u Johannu Francku. Dobijete dvije sarme i dosta obilan prilog, što je sasvim dovoljno da odvalite radni dan do kraja. Vrlo korektno i dobro, a i usluga je brza, pa jednostavno možete ručati s nogu za nevelik novac.

image

Johann Franck

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Božićnu sliku Gornjeg grada prijašnjih godina najbolje je izbrisati jer ćete je teško evocirati. Ipak, na Strossmayerovu šetalištu može biti jako romantično navečer, a dobar izbor je kućica Sugar Daddy. Ovdje morate probati vrući Buzdovan koji košta 23 kune. Radi se o sjajnom cideru, pjenušavom vinu od jabuke koji Tomislav Veseljak i Denis Perčić proizvode u Međimurju. Uz Buzdovan možete grickati pržene prigorske štrukle - tri malena trokuta stoje 15 kuna. Tu, dakle, možete i prezalogajiti i popiti za 38 kuna.

image

Sugar Daddy

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
image

Vana Babić, urednica portala Dobra hrana

Tomislav Kristo/Cropix

Nešto se događa i u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti. Forte su im koncerti, ulaz je besplatan, ali je na ulazu potrebno predočiti covid-potvrdu. Na prethodno spomenutim lokacijama to nije slučaj. Ovdje nemojte doći prije 18 sati, a ako ste gladni, naša je preporuka kućica Stara preša. Ovdje ćete jesti dobro i nećete potrošiti puno više od 40 kuna po jelu. Godinama su imali kućicu na Zrinjevcu gdje smo uživali u buhtlama Štefove (vlasnikove) mame i sarmama. Sad imaju, između ostalog, buncek sa zeljem i naribanim hrenom, a porcija stoji 40 kuna. Njihova fizička lokacija je seosko domaćinstvo u Šenkovcu koje svakako posjetite na proljeće jer je dobra ideja za izlet.

image

Stara Preša buncek i zelje

Stara Preša/

Definitivno i bez konkurencije, najbolja lokacija u gradu je Fuliranje. Konačno imate volje za mrdanje kukovima i ozeblim prstima dok si u glavi (ili na glas) pjevušite nešto iz asortimana iritantnih božićnih pjesama koje tek ovdje imaju smisla. Za što se god odlučili da nahranite dušu i tijelo, teško ćete pogriješiti jer je ponuda možda najbolja dosad. Esplanadin quiche lorraine je toliko ukusan da ga nemojte niti pokušati usporediti sa svojom kućnom verzijom. Za desert uzmite njihove šnenokle. Ovdje također ne preporučujemo okladu u kojoj sve stavljate na svoje kućne šnenokle jer ovakve još niste jeli. Od klasika nemojte propustiti štrukle, a sva spomenuta jela na Esplanadinoj kućici stoje do 45 kuna.

image

Espalanda šnenokle

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
image

Esplanadin quiche

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
image

Esplanadine štrukle

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Masno, hrskavo, zasitno i prekrasno su jedini pridjevi kojima možete opisati štrudlu Ivane Bekavac s buncekom i zeljem na kućici Good Kut. Jedno od boljih pića je KAJ Chai na kućici Beg's Plant Based Butchery, crni čaj s malo rakije od marelice i sokom od limuna. Od slatkog još probajte El Torove hrskave cannole s tiramisu kremom i cimetom.

image

Štrudla Ivane Bekavac

Vedran Peteh/Cropix

Ako se na Fuliranju nađete u petak, prava je šteta propustiti fritto misto kultnog ResTača. Mi redovito naručujemo baš to jelo u njihovu restoranu i teško se možemo sjetiti mjesta gdje to bolje rade. Cijena je 35 kuna. Osim toga, oni jedini nude i čips od šarana koji je zarazno dobar, pa predlažemo odmah duplu porciju. Uz fritto misto i čips, za 45 kuna kod ResTača nude i svježe kamenice (tri komada).

image

Restač tri kamenice za 45 kuna

Privatna Arhiva
image

Čips od šarana iz Restača

Privatna Arhiva

Riblje specijalitete petkom, ali malo istočnije, odlučio je nuditi i Marko Palfi. Ispred Gardenove pivovare na Žitnjaku možete probati sjajne stvari. Ovog petka imali su ragout od hobotnice s grilanom palentom i crnim maslinama. Svakog petka imat će riblje ili vegetarijansko jelo dana koje neće biti skuplje od 45 kuna. Tjedni specijal cjenovno također neće prelaziti 45 kuna, a ovaj tjedan to je bio sendvič s prženom piletinom, domaćim tartarom, salatom i rajčicom.

image

Palfijev ragout od hobe

Lucija Pavlović
image

-Dobra hrana-
Cakovec, 251121.
Chef Marko Palfi u svom domu priprema jela koja ce nuditi na Adventu u Garden Breweryju.
Foto: Neja Markicevic/CROPIX

Neja Markicevic/Cropix

Kao šećer na kraju je kućica Udruge UNUO koja u suradnji s hotelom Hilton nudi štrukle i zlevanke za manje od 30 kuna. Njihova adventska priča nalazi se na Radničkoj cesti ispred hotela. UNUO u svoj rad integrira djecu s invaliditetom te svaki dan od 14 do 16 sati održavaju radionice. Njihov je cilj ponuditi djeci s invaliditetom sadržaj, ali i otkriti razinu afiniteta prema ugostiteljstvu. Tako na potpuno besplatnim radionicama djeca peku hrenovke ili utiskuju razne oblike u kolačiće, ovisno o mogućnostima. UNUO surađuje s brojnim chefovima i stručnjacima iz ugostiteljstva kako bi se podigla razina svijesti o uključivanju ljudi s invaliditetom u područje ugostiteljstva, edukaciji i otkrivanju talenata kod djece. Nude i bezglutenske keksiće bez bijelog brašna i šećera. Vikendom će djecu raspametiti klizalište i nastupi dječjih zborova.

image

UNUO kod Hiltona

Unuo Kod Hiltona/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2024 07:01