PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Frankovka dobiva priliku za novi zamah, koji kao sorta više nego zaslužuje

Ta je sorta globalno u trendu zbog svog elegantnijeg karaktera, a ima i istinski potencijal za kvalitetu

Prema frankovki kao sorti nitko nije pokazao više vjere i strasti od feričanske Enosophije (nekad Feravina). Doslovno su bili jedina vinarija koja je vjerovala u nju u vrijeme kad su svi trčali za merlotima i cabernet sauvignonima u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ostali su radili bazična vina ili je miješali s drugim sortama, obično u jeftinijim blendovima.

Mnogi se vjerojatno još sjećaju frankovki Feravina umotanih u poklon-pakiranje od slame, špage i rebrastog kartona. To je bila prva frankovka koju se nudilo kao prestižno vino za poklon. Nakon rebrandinga iz tog se vina rodila Frankovka Miraz, službeno prvo ambiciozno pripremljeno i u drvenim bačvama školovano vino od frankovke. Tržište je taj potez promatralo s nevjericom, sommelieri i restorateri ga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. ožujak 2025 08:02