Fine torte koje zovu na još

Iza imena Fine torte stoji Silvija Trbara koja radi torte čije kreme nisu od praška iz vrećice, sve je prirodno i domaće, a tome svjedoči i njihov okus

Silvija Trbara za slatkišima je luda od djetinjstva. Uvijek se motala po kuhinji u kojoj je dok je bila djevojčica napravila svoje prve kuharske, ali i slastičarske korake. S obzirom na to da joj mama odlično kuha, većinu toga naučila je iz prve ruke, no ubrzo je već kao klinka počela i sama raditi svoje kolače i to ju je s vremenom ponijelo još više. – Obožavam slatko, čim otvorim oči zagrizla bih čokoladu, a kavu ne pijem ako uz nju nema nekog kolača, komada torte ili keksa. Naprosto sam ovisnica o slatkom – kaže Silvija dok završava jednu od tri torte koje je pripremila za snimanje.

Bez puno šećera

Sve tri naravno izgledaju besprijekorno, a kasnije smo se uvjerili i u njihov neopisivo dobar okus. To su torte koje u sebi nemaju hrpu šećera, pa nisu za one sklone jako slatkim kolačima. Sve je točno odmjereno da ničime ne opterećuje, nema teških krema, a kombinacije namirnica i okusa su vrlo promišljene.

Njezine torte ne sadrže ništa neprirodno, nema nikakvih dodataka, sve kreme se kuhaju, koristi se maslac, kvalitetna čokolada, nema praškova, pudinga, gotovih krema te popularnih parfea koji su obično dio mnogih rođendanskih slavlja. Nema ni onih torti s fasadom od debele šećerne mase, takozvanih pancirki kojima se torte obljepljuju. Silvijine torte su lagane, pa se ne mora stati nakon jedne šnite ili zalogaja i to si možete bez problema dopustiti jer vas neće moriti težina u želucu (provjeravali smo dva dana zaredom).

Samo najbolji sastojci

Silvija pomno bira sastojke s kojima radi pa joj je važno od kuda što dolazi, odnosno gdje je i kako izraslo te nipošto ne pristaje na lošu ili osrednju namirnicu jer ni sama to ne želi jesti. Voće koje ide u njezine kolače nabavlja iz biouzgoja iz Čakovca gdje i sama s obitelji zna otići u berbu. Ne koristi nikakve šlag pjene, vrhnje s biljnom masti, već pravo slatko vrhnje za koje već po mirisu zna je li dobro ili loše.

– Volim sve probati, u Zagrebu sam isprobala puno kolača po raznim slastičarnicama, ima jako ukusnih, ali bilo je i neugodnih iskustava koje ne želim ponoviti. Smatram da svaka slastica mora lijepo izgledati, mora biti privlačna oku, no opet s druge strane uzalud i taj trud ako nije ukusna – kaže Silvija.

Silvijin slatki projekt zaživio je prije dva mjeseca, prekvalificirala se, spiskala kako kaže dječju štednju, vešeraj i peglaonicu pretvorila u kuhinju i sad ne izlazi iz nje. Štednju će vratiti, a sada iako ulaže puno truda i energije u taj posao, ona je konačno na svom terenu i na očigled uživa. A to se osjeti dok jedete njezine torte.

– Uvijek sam htjela raditi nešto svoje, a sada sam to napokon ostvarila. Ovu zimu ispekla sam brdo torti i uništila se u slatkom, pozvala sam i susjede koji su sve smazali i znala sam da sam napravila nešto dobro – priča Silvija kroz smijeh i nastavlja: Recepte sam skupljala godinama, a i dan danas kad vidim na TV-u kako neki slastičar nešto radi odmah moram to isprobati, ali uvijek dodam nešto svoje, uvijek se usput rodi neka ideja.

Važan je svaki detalj

Kad su slastice u pitanju osjetljiva sam na svaki detalj, sve mora biti besprijekorno izvedeno. Industrijske kolače ni ne pogledam, možda to nekome nije bezokusno, ali ja osjetim razliku.

Uvijek želim bolje, ako mi nešto fali, ako to nije to, moram doraditi. Meni je jednako kao i mojim kupcima bitno da sve bude ukusno i da zove na još – zaključuje Silvija. Ako želite probati Fine torte naručiti ih možete na stranici: www.finetorte.hr, a Silvija ih besplatno dostavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 09:26