Najpotpuniji pregled

Dossier Istra: Između prošlosti i budućnosti istarskog vinarstva

Ova je hrvatska vinska podregija prva kvalitetom i jasnom idejom odskočila iznad svih ostalih. Gdje su danas pioniri modernog istarskog vinarstva i kamo idu? I tko su nova imena koja nastavljaju njihov put?

Prvi pomaci mogli su se uočiti u ranim devedesetima i počeli su u Bujštini. Nije da se prije toga nije radilo vino u Istri, ali vladari su do kraja osamdesetih bili takozvani pikovi: PIK Umag s nekih šestotinjak hektara, pa porečka Agrolaguna sa stotinjak hektara manje, zatim Agropazin iz Pazina, riječko Istravino, a onda i svi ostali, redom vinarije koje se nisu previše zamarale kvalitetom i buteljiranim vinima. Primjerice, 1985. u tadašnjem društvenom vlasništvu bilo je oko 1700 hektara vinograda, a proizvodilo se samo 20 etiketa s geografskim porijeklom, četiri s oznakom čuveno i 16 s oznakom kvalitetno, koje je na tržište stavljalo ukupno šest vinarija s područja Istre.

Dolaskom demokracije i liberalizacijom tržišta krajem osamdesetih i početkom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 12:40