Ovoga se ljeta otisnite na put oko svijeta i otkrijte slasne priče o hrani, tradicionalne proslave i recepte iz 26 zemalja! U bogato ilustrirananoj knjizi u izdanju Školske knjige "Okusi svijeta - slasne priče o hrani", s pomoću 50 recepata u svom domu možete prirediti hedonističku gozbu s poslasticama iz raznih dijelova svijeta.
Knjiga, naime, poziva čitatelje na putovanje kroz vrijeme i prostor tragom popularnih jela s raznih stana svijeta, od prvih pšeničnih polja pa sve do obroka za astronaute. Svako poglavlje vodi u drugu zemlju i pripovijeda priču o odabranim namirnicama i jelima koja se kod njih pripravljaju te njihovoj povijesti. Uz razne zanimljive podatke, naći ćete i recepte koji će vas potaknuti na obiteljsko kuhanje.
Znate li koje je najveće voće koje raste na stablu, za koje je skupocjene delicije zapravo zaslužna plijesan i koji je začin najcjenjeniji na cijelome svijetu? Koja namirnica ima pogled babaroge, kako su neke namirnice stigle s jednoga kraja zemaljske kugle na drugi, u kojim se kulturama hrana priprema s velikom pomnjom i predstavlja vizualnu i osjetilnu gozbu? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja o hrani potražite u ovom atlasu koji će probuditi sva vaša osjetila. Živopisne ilustracije, autentični likovi i obilje zanimljivih informacija nadahnut će vas i potaknuti na kušanje novih okusa.
Na tom se hedonističkom putovanju nećete izgubiti: zemljovid na početku bogato ilustrirane knjige bit će vam pomoć pri odabiru cilja putovanja. U uvodnom dijelu pronaći ćete i popis s više od 50 egzotičnih jela, među kojima su, primjerice, opor ayam (indonezijska piletina kuhana u kokosovom mlijeku), hawawshi (egipatska mesna pita), jollof (nigerijska crvena riža), salsa criolla (peruanska salata od luka), imam bayildi (turski punjeni patlidžani) i blini (ruske palačinke od heljdina brašna).
Na kraju knjige pronaći ćete kronološki prikaz opisanih povijesnih događaja. Tu je i kazalo koje će olakšati traženje podataka o tome što vas najviše zanima.
Čak i da ova knjiga ima tisuću stranica, u nju ne bi stala cijela povijest hrane. Zato su njezini autori i ilustratori Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński i Natalia Baranowska obuhvatili samo odabrane zemlje, a svako je poglavlje tek mali uzorak njihovih kuhinja i tradicionalnih jela. Uz gastronomske klasike pronaći ćete i manje poznate namirnice i jela. Knjiga Okusi svijeta - slasne priče o hrani u izdanju Školske knjige i u prijevodu Mladena Martića kratak je pregled zanimljive povijesti hrane koji će vam otvoriti apetit, izoštriti osjetila i potaknuti vas na istraživanje. Tvrdo ukoričeno izdanje velikog formata može se nabaviti u svim knjižarama i webshopu izdavača.
Čitajte o tome odakle potječu i kako se pripremaju najslavnije kulinarske poslastice, a narastu li vam zazubice, prionite na posao i okušajte se u spravljanju delicija prema receptima iz svih krajeva svijeta. Naučite kako napraviti talijanske, skandinavske ili iranske specijalitete, gostujte na marokanskoj gozbi ili se prepustite vrhunskom gastronomskom užitku u kuhinji vrhunskih francuskih kuhara. U slast!
Najbolji dio je što ovaj hit naslov Školske knjige može postati vaš!
Sve što trebate je:
- Zapratite Instagram profile Dobra hrana i Školska knjiga
- Lajkajte foto-objavu o natječaju
- Odgovorite na pitanje: Kojim okusima svijeta ste opčinjeni, kako ste ih upoznali i koje vam je jelo te kuhinje apsolutno najdraže?
Pet dobitnika osvojit će knjigu "Okusi svijeta - slasne priče o hrani" u izdanju Školske knjige, a njihova imena objavit ćemo na Instagramu 26. srpnja 2023. nakon 15 sati. Sretno!
Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....