Nova lica slastičarstva

Dala je otkaz i u tri mjeseca otvorila svoju proizvodnju, danas Zagrepčanima nudi divne francuske slastice

Mlada slastičarka Marina Levak ispričala nam je svoju priču i s nama podijelila recept za kremastu čokoladnu tortu

U maloj radnji na zagrebačkom Srebrnjaku cijeli su se prosinac pekli medenjaci i razni kolači koji su za blagdane razveselili brojne obitelji diljem grada. Tijesto za kekse tamo i dalje mijesi i kreme miješa Marina Levak, mlada i ambiciozna slastičarka čije vrijeme tek dolazi. Upravo je Marina 2019. godine bila stipendistica programa Raise the Bar u organizaciji Coca-Cole HBC Adria, a danas se bavi izradom i dostavom slastica i kolača po narudžbi te je vlasnica male slastičarske radnje Bisou Bisou Cakes.

image
Natkica&co. Studio/Natkica&co. Studio
image
Natkica&co. Studio/Natkica&co. Studio
image

Kolači slastičarke Marine Levak iz brenda Bisou Bisou Cakes

Natkica&co. Studio/

Vrata svog obrta na adresi Borik 4 otvorila je početkom studenoga 2023., usred najluđeg dijela slastičarske sezone: "Iskreno, očekivala sam da ću imati manje posla i više vremena za isprobavanje novih recepata, ali sam, srećom, tijekom prosinca bila dosta zauzeta i jako mi je drago zbog toga! Kupci su me najviše ispitivali za torte, ali i za razne božićne kolačiće. Inače, u svojoj klasičnoj ponudi imam tortu Pinocchio od pistacije i višnje, tortu Simba od jabuka, karamela i cimeta, kao i čokoladnu mousse tortu koju doista svi žele jer se s čokoladom nikad ne može pogriješiti. Tu su i razni tartovi i drugi kolači, kao i macaronsi od limuna, borovnice, jagode, čokolade ili vanilije...", ispričala nam je Marina Levak, koja svoje slastice radi precizno i vješto.

KREMASTA ČOKOLADNA TORTA MARINE LEVAK

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Iako je tek na početku svog samostalnog pothvata, Marina je zasad i više nego zadovoljna: "Sve mi se idealno poklopilo, našla sam prostor i uz podršku prijatelja i obitelji sve sredila u mjesec dana! Doista sam sretna što imam takve ljude oko sebe. U rujnu sam dala otkaz, do kraja listopada sam odradila otkazni rok i u tih šest-sedam tjedana uspjela sam riješiti sve papire i nabaviti svu opremu i namirnice da mogu početi s radom", rekla nam je uz smiješak pa dodala: "Dugo sam radila klasike u slastičarnici Vincek, a ovo je nešto drugačije. Htjela bih publici približiti francusko slastičarstvo, a istovremeno želim sebe predstaviti ljudima kroz okuse svojih kolača. Želim da to budu slastice s pomakom. Nova sam i ljudi me još ne znaju, no nadam se da ću malo-pomalo uspjeti u svom naumu. Pokušavam se prilagoditi tržištu na svoj način."

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Rođena u mjestu Loboru u Zagorju, obrazovanje za slastičarku 27-godišnja Marina je započela još 2018. godine u Institutu Kul In u Sisku, radila je u slastičarnicama Butik Torti i Vis à Vis by Vincek, a u Vinceku se zadržala više od pet godina. Njezin je poslovni put svakako obilježilo osvajanje stipendije Raise the Bar koje ju je odvelo sve do Lyona u Francuskoj: "Kad sam se prijavila za tu stipendiju u sklopu konferencije Chef‘s Stage u Šibenku, još sam odrađivala prekvalifikaciju za slastičara pri Pučkom otvorenom učilištu Zrinski. Završila sam tada sve obveze i u suradnji s Rudolfom Štefanom i timom iz Raise the Bara za svoje školovanje odabrala Ecole Ducasse u Lyonu, gdje sam pohađala program Expert in French Pastry Art", opisala je svoj put.

image
Natkica&co. Studio/Natkica&co. Studio
image
Natkica&co. Studio/Natkica&co. Studio

Istaknula je i kako joj je osvajanje stipendije pomoglo na više načina, od širenja vijesti o njezinu radu i strasti prema slastičarstvu do uspostavljanja brojnih kvalitetnih veza s kolegama: "Taj mi je period u Lyonu bio prekrasan, upoznala sam puno novih ljudi s kojima sam još u kontaktu. Tu su bili polaznici iz Grčke, Portugala, Kazahstana, Ukrajine… Ako se netko stvarno želi baviti ovim poslom, preporučila bih mu svakako da se prijavi na ovu stipendiju jer te ona natjera da izađeš iz svoje zone komfora. Treba se odvažiti i prijaviti, makar ne dobio, jer je to odlično novo iskustvo", savjetuje Marina i nastavlja: "Kad sam se vratila iz Francuske, isprva sam htjela odmah otvoriti svoju slastičarnicu. Planirala sam ići na ‘sve ili ništa‘, no onda sam stala i razmislila. Odlučila sam da ipak treba krenuti s osnovama. Za mene je to ovaj obrt, u kojem idem stvarati nešto novo i drugačije i sretna sam s tim. Radim trenutno po narudžbi, a svaki dan sebi zadajem više ciljeve koji me tjeraju da nastavim. Jednog dana želim otvoriti slastičarnicu s vitrinama prepunima kolača, mjesto gdje ljudi mogu doći vidjeti moje slastice i odabrati što žele kupiti."

Inspiraciju pronalazi u radovima slastičara kao što su Amaury Guichon ili Kirsten Tibball, ali i profesionalaca koje je upoznala u Francuskoj tijekom stipendije: "Moto u slastičarstvu mi je ‘što jednostavnije, a što elegantnije‘. Osim Guichona i Tibball, svakako želim spomenuti i profesora Jérômea Queuloupa iz Ecole Ducasse jer je ostavio trag na cijelo moje školovanje", objasnila je Marina.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Smatra da je znatno napredovala tijekom svog boravka u Lyonu: "Unaprijedila sam svakako svoje vještine dok sam bila tamo. Super mi je bilo što smo tjedno obrađivali po jednu temu. Primjerice, kada smo se bavili sladoledom, počeli smo s osnovama i cijeli tjedan smo na razne načine radili na toj temi. Krajem tjedna došli bismo do onog čime bismo mogli privući kupce, pokazivali su nam kako napraviti nešto novo i drugačije. Sada se vraćam tim znanjima i primjenjujem ih u svom radu. Sama sebi sam dala priliku raditi na tome jer sam oduvijek to željela!" sretno zaključuje Marina Levak dok nas pozdravlja na odlasku iz njenog Bisou Bisou carstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 16:49