The Times je 1983. godine objavio recept Marian Burros za jednostavan biskvit kolač sa šljivama, a zbog velikog interesa, urednici su isti nastavili objavljivati svake godine sve do 1989. godine. Tada je odlučeno kako će to biti posljednja godina kada će se Plum Torte, kako glasi originalni naziv ove slastice, naći na stranicama poznatog lista. Grafički su oblikovali recept tako da se može izrezati iz novina, stavili veći font od uobičajenog, no ljudi kao da su izgubili kontrolu i u redakciju The Timesa krenula su stizati ogorčena pisma. Ljudi su naprosto zahtijevali da se recept ponavlja iz godine u godinu.
"Recept i sama torta sa sobom donose taj gorko sladak okus. Ljeto odlazi, jesen dolazi i sve to sadrži upravo recept za kolač sa šljivama. Nemojte zbog toga biti mrzovoljni", napisao im je tada jedan od čitatelja iz New Yorka.
Kako pišu danas, odučili su da će ga i dalje objavljivati iz godine u godinu. Podijelili su i originalan recept, ali su šećer s jedne šalice, odnosno 200 grama, smanjili na 150 grama, a na svom YouTube kanalu podijelili su i video recept koji je pripremio Vaughn Vreeland. On je ovaj slučaj prozvao prvim viralnim receptom ikad.
U videu možete vidjeti pripremu nekoliko varijanti kolača sa šljivama. U jednom Vreeland koristi smeđi maslac, dodaje i limunovu koricu, a umjesto cimeta koristi kardamom, dok u drugom koristi i griz, a umjesto maslaca, u smjesu dodaje maslinovo ulje.
Za originalnu varijantu Plum Torte trebat će vam:
150 do 200 g šećera
115 g maslaca
125 g brašna
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
2 jaja
24 polovice očišćenih šljiva
Šećer, limunov sok i cimet (za posip)
Priprema:
Pećnicu zagrijete na 180 stupnjeva. Šećer pomiješajte s maslacem i miksajte dok se ne sjedine. Dodajte jaja, brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli i miksajte na slabijoj brzini. Smjesu prebacite u kalup za kolače koji ste prethodno premazali maslacem. Na vrh smjese stavite šljive koje ste prepolovili, pospite s malo šećera i cimeta i ubacite u pećnicu na otprilike sat vremena. Poslužite toplo ili ohlađeno samostalno ili uz žlicu tučenog vrhnja. Ovaj kolač možete i smrznuti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....