EKSKLUZIVNO

Čak tri hrvatska suca biraju najbolja vina na svijetu među 18 500 uzoraka iz 56 zemalja

Mario Meštrović, Siniša Lasan i Saša Špiranec

 Ustupljena Fotografija/
Kako se ocjenjuju vina na najvećem vinskom natjecanju na svijetu saznali smo od našeg suradnika i vinskog stručnjaka Saše Špiranca

Završilo je ovogodišnje izdanje najvećeg vinskog natjecanja na svijetu. Decanter World Wine Awards (DWWA) je 7. svibnja zatvorio kompleksan proces odabira najboljih vina između čak 18.500 uzoraka, koliko je ove godine pristiglo u London iz 56 zemalja. Ovo devetnaesto izdanje DWWA je ujedno i rekordno po broju prijavljenih uzoraka.

image

Robert Gorjak, Siniša Lasan, Darrel Joseph i Saša Špiranec

Ustupljena Fotografija/
image

Caroline Gilby i Darrel Joseph u debati oko potencijalnog zlata

Ustupljena Fotografija/
image

Flight pinota sivog

Ustupljena Fotografija/

Sistem kojim se ocjenjuju prijavljena vina funkcionira u nekoliko faza. U prvoj fazi vinski eksperti, specijalisti za pojedinu regiju, kojih je oko 300 s raznih strana svijeta, od Južne Afrike i Novog Zelanda do Mađarske i Hrvatske, ocjenjuju vina u manjim sudačkim panelima i čije rezultate kontrolira i odobrava predsjedatelj regionalne komisije (regional chair). Paneli specijalista dodjeljuju vinima koja to zavređuju brončane, srebrne i zlatne medalje. Nakon što regional chair odobri rezultate ocjenjivanja pojedinog panela, jedan od supredsjedatelja cijelog natjecanja (co-chair), a njih je ukupno četvoro – Andrew Jewfford, Sarah Jane Ewans, Ronan Sayburn i Michael Hill Smith - provjeravaju samo zlatne medalje i finalno ih odobravaju. Treća faza je takozvani drugi tjedan kada komisija sastavljena isključivo od regionalnih predsjedatelja i supredsjedatelja natjecanja, ponovno kuša sva zlatom nagrađena vina i između njih izdvaja ona najbolja koja tada dobivaju platinasto odličje. Zadnja, četvrta faza je kada se kušaju samo platinasta vina između kojih se biraju šampioni cijelog natjecanja, to jest 50 vina koja osvajaju titulu Best in Show.

image

Mario Meštrović, Siniša Lasan i Saša Špiranec

Ustupljena Fotografija/
image

Scena s natjecanja

Ustupljena Fotografija/
image

Caroline Gilby

Ustupljena Fotografija/

Predsjedateljica regionalnih komisija za Balkan, sjevernu i istočnu Europu je Caroline Gilby, gdje spada i Hrvatska, britanska publicistkinja specijalizirana za vina navedenih regija, a ujedno je i jedna od članica komisije koja između zlatnih medalja odabire platinaste i u konačnoj fazi između platinastih najelitnije odličje best in show vina. Iz Hrvatske su u specijalističkim panelima u prvom tjednu natjecanja ove godine bila prisutna čak tri suca: Siniša Lasan, Mario Meštrović i Saša Špiranec. Iz Srbije je bio Igor Luković, a iz Slovenije Robert Gorjak. Rezultati će biti objavljeni 7. lipnja na web stranicama decanter.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:29