SLASNA PREPORUKA

Bili smo u Maloj ribi, malom bistrou za veliki užitak!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Na cesti Matulji -Kastav nalazi se bistro u kojemu se poslužuju jela od male ribe pa ga stoga popularno zovu mjestom kvarnerskih tapasa

Mala riba poput srdele, inćuna, patarača, trlja, kozica, manjih oslića, skuša i plavice u nas je još uvijek podosta zanemarena. Željni smo tih sitnih zalogaja, od kojih su neki kudikamo ukusniji od tzv. oborite ribe koja se forsira u većini restorana na našoj obali. Dakle, ili si takvu ribu moraš pripremiti doma ili trebaš znati gdje otići na takvu marendu, ručak ili večeru.

Matulji, 170615.
Restoran Mala riba koji svoju ponudu bazira na zanimljivim jelima od cijenovno povoljinijih riba. Cijeli koncept kuhinje i ponude osmislio je kuhar Zdravko Tomsic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Mi znamo da se to svaki dan može dobiti u Bistrou Mala riba na cesti Matulji-Kastav gdje se jede ništa drugo osim ribe i to najviše one male koja se uvijek smatrala sirotinjskom hranom.

Nažalost, turisti su po tom pitanju najčešće ograničeni na ribarske fešte koje se organiziraju u pojedinim mjestima i na kojima se tada, iako nose naziv “ribarska”, u moru ćevapa i drugih “hrvatskih specijaliteta” nađu i srdele s gradela, frigane lignje i ribice. Doduše, dok sam bila dijete, iako sam manjeviše sve jela, ti isti ćevapi bi mi bili prvi izbor. Pizze i burgera, koji su nas u današnje vrijeme preplavili kao da su bogomdana hrana, u moje vrijeme nije bilo u izobilju.

Matulji, 170615.
Restoran Mala riba koji svoju ponudu bazira na zanimljivim jelima od cijenovno povoljinijih riba. Cijeli koncept kuhinje i ponude osmislio je kuhar Zdravko Tomsic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Sretna sam što sam bila lišena takvih izbora i što su me naučili jesti pravu hranu. Što sam odrasla na selu i što su se moji družili s ljudima koji su ili proizvodili ili znali doći do dobrih namirnica, koji su lovili ribu i proizvodili svoje vino, rakiju, ulje, razne meze. I to se cijenilo.

Matulji, 170615.
Restoran Mala riba koji svoju ponudu bazira na zanimljivim jelima od cijenovno povoljinijih riba. Cijeli koncept kuhinje i ponude osmislio je kuhar Zdravko Tomsic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

U kuhinji se i kuha kao nekad: ovdje nema, primjerice, friteza, nego se riba friga onako po starinski u tavama

I što se riba u našoj kući redovito pripremala, što me tata naučio da uživam i u onoj riječnoj, uz obavezni grah i krumpir salatu. Naime, blitva i ostale pitome i divlje trave nešto su se kasnije udomaćile u mojoj prehrani. Promjene su nužne, iako neke dobre stvari ponekad nema potrebe mijenjati (ja i dalje obožavam pohanog šarana s onom istom salatom) pa kako su se neke stvari mijenjale u mojoj ili bilo čijoj drugoj glavi i kuhinji, tako su se promjene dogodile i događaju se i kod nekih ugostitelja. Pametni i pošteni ljudi koji drže do namirnice, uzgajivača, ribara, mesara i svakog tanjura koji će bez srama poslužiti, uvijek će profitirati i na takva mjesta će se gosti vraćati.

Matulji, 170615.
Restoran Mala riba koji svoju ponudu bazira na zanimljivim jelima od cijenovno povoljinijih riba. Cijeli koncept kuhinje i ponude osmislio je kuhar Zdravko Tomsic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Poveći je izbor hladnih ribljih delicija koje spadaju u predjela, no bez problema mogu činiti i ručak ili večeru koju ce savršeno pratiti bijelo ili crno vino. Riblja salata s povrćem, marinirana plavica, marinirane trlje i srdele ili inćuni samo su neki od tapasa koji su glavna obilježja ovog bistroa. Naravno, svako od njih treba dodatno zaliti maslinovim uljem tetoćkati kruh u spoj marinade i ulja


Nekako je i neprirodno da, na primjer, umjesto prekrasne jadranske srdele po jelovnicima lutaju neki uvozni, smrznuti morski primjerci. Gost ne želi i ne bi trebao osjetiti površnost. Situacija se malopomalo po tom pitanju ipak mijenja, osobito na kvarnerskom i istarskom području čiji bistroi, gostionice i restorani na svojim jelovnicima imaju jednostavna, nepretenciozna jela s raznim morskim divotama. Takva je upravo Mala riba na spomenutoj lokaciji.

Matulji, 170615.
Restoran Mala riba koji svoju ponudu bazira na zanimljivim jelima od cijenovno povoljinijih riba. Cijeli koncept kuhinje i ponude osmislio je kuhar Zdravko Tomsic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Navedena stvar je najbitnija u cijeloj ovoj priči jer imati ribu koja direktno iz mreže ide na tanjur prilična je rijetkost. U bistrou nam kažu da ih uvijek nešto iznenadi u pošiljci, da stigne i nešto što nikad nisu vidjeli. U Maloj ribi golem je izbor hladnih jela. Tijekom našeg posjeta imali su barem desetak jela s mariniranom i sirovom ribom, hobotnicom, sipicama i kozicama. Ti hladni zagrisci - koji uključuju marinirane inćune, plavicu, srdele na savur, riblje salate, salatu od morskih puževa, paštete i carpaccia, pohane masline te slane tortice od crne palente sa sirom i inćunima - bez problema mogu biti i konkretan ručak uz koji savršeno sjeda čaša vina.

Matulji, 170615.
Restoran Mala riba koji svoju ponudu bazira na zanimljivim jelima od cijenovno povoljinijih riba. Cijeli koncept kuhinje i ponude osmislio je kuhar Zdravko Tomsic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Tu su i razna topla predjela poput tripica od grdobine i ragua od sipe, a za glavni obrok, bez obzira na to što ovdje caruju male ribe, može se dobiti i rep grdobine u umaku od bijelog vina. Frigaju se inćuni, srdele, trlje, patarači, lignje i kozice, i to u loncima i tavama jer friteze, na sreću, ovdje ne koriste. Za prilog još jedna jednostavnost: krumpir s mediteranskim zelenjem, kuhanim baš kako treba. A baš su te male, jednostavne stvari bitne za malo sreće.

Svidjela vam se priča o Maloj ribi?

Pročitajte recenziju Radovana Marčića

Zdravko Tomšić: Savršena hrana na savršenom mjestu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 15:03