BAŠ NA VRIJEME ZA BLAGDANE

Bili smo na radionici božićnih keksića, skupili pregršt odličnih savjeta i naučili o tehnikama ukrašavanja

Prva je to radionica Pamele Poldrugač s bloga Charmpam, a tijekom ovog mjeseca će se održati još dvije

U Centru za kulturu prehrane sinoć je održana radionica izrade božićnih kolačića i ukrašavanja royal icingom. Prva je to od tri radionice uoči ovih blagdana, a vodila ju je Pamela Poldrugač, vlasnica food bloga CharmPam.

- Veselim se što sam napokon ostvarila svoj san o ovakvim radionicama i moći ću s vama podijeliti svoje znanje i veselje o izradi ovih keksića, rekla je Pamela u najavi svojih radionica.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Prva je to Pamelina radionica, a u prosincu će se održati još dvije. Ona 17. prosinca predviđena je za odrasle, a radionica koja će se održati 20. prosinca namijenjena je roditeljima i djeci školskog uzrasta. Sve su radionice već popunjene.

- Iznenadilo me kada sam čula da su se tako brzo rasprodale! Najprije se popunila prva radionica, zatim ona za djecu, a ubrzo i druga radionica za odrasle, rekla nam je uzbuđeno Pamela i dodala da su je jako razveselile motivacija i želja za učenjem polaznica prve radionice.

Ako tražite zabavno i opuštajuće iskustvo uoči blagdana, a na kojem možete svašta i naučiti, ovakva radionica to zbilja jest.

Odlični savjeti za prhke kekse

Mi smo bili na prvoj radionici na kojoj smo, uz Pamelu i još osam polaznica, ispekli dvije vrste prhkih keksića i napravili royal icing u različitim bojama, kojim smo zatim ukrašavali ispečene gingerbread keksiće.

Pamela je s nama podijelila dva recepta za keksiće i pregršt savjeta za njihovu izradu. Iako tijesto za ove keksiće zaista nije komplicirano napraviti, na nekoliko stvari ipak treba paziti kako bi keksi ispali baš kako treba. Na primjer, tijesto treba mijesiti tek toliko da se svi sastojci povežu i sjedine. Ako ga mijesite predugo, keksići bi mogli ispasti žilavi i tvrdi. Važan je savjet kod izrade tijesta za gingerbread keksiće i onaj da većinu okusa čine upravo začini koje u tijesto stavimo. Zato, ako ste ljubitelj keksića koji mirišu na Božić, na začinima nemojte štedjeti.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Korisno je znati da se tijesto prije valjanja i rezanja keksića treba ohladiti, a idealno bi bilo da se i izrezani keksići prije pečenja još malo odmore u hladnjaku, ako za to imate vremena. Tijesto možete napraviti i dan ili dva ranije i držati ga u hladnjaku.

Treba paziti i da još topli keksići prilikom prebacivanja ne puknu jer su odmah nakon pečenja još izuzetno meki i osjetljivi. Kada se malo ohlade, neće više pucati.

Royal icing

Od samog pečenja keksića nešto je kompliciranija ipak izrada royal icinga, posebno za one koji se u toj tehnici još nisu pošteno ispraksirali. Royal icing se radi od samo dva sastojka - bjelanjak i šećer u prahu. Kako bi tekstura smjese bila idealna za ukrašavanje keksića, bit će potrebno zaista puno šećera u prahu. Neka vas to ne zastraši, jer keksi u konačnici ipak neće biti previše slatki. Možete raditi s bijelim royal icingom, ili ga uz pomoć boja namijenjenih tome obojati kako bi vaši keksići bili veseli i šareni. Važno je znati koje boje koristiti, kao i odrediti količinu boje kako biste postigli željenu nijansu, a da se pritom konzistencija royal icinga ne promijeni.

image
Privatna Arhiva/

Moramo priznati da je na samu pripremu royal icinga otišlo najviše vremena, no pritom smo se zabavili i puno toga naučili.

Nakon što je icing bio spreman, a keksići pečeni, prionuli smo na najzabavniji dio - ukrašavanje.

Pamela nas je naučila nekoliko tehnika za ukrašavanje royal icingom. Tri su glavne konzistencije icinga, a ovisno o tome što želite postići, možete koristiti rjeđu ili gušću smjesu. Primjerice, konzistencija ‘flood‘ je nešto rjeđa i njome možemo ispunjavati cijeli keksić, dok se uz pomoć royal icinga konzistencije ‘lining‘, koja je poput paste za zube, mogu raditi fine šare i iscrtavanja keksića. Ona najčvršća konzistencija icinga, ‘stiff‘, koristi se za izradu čvršćih ukrasa na keksićima jer ne mijenja oblik.

image
Privatna Arhiva/

Za zaista bajkovito oslikane kekse treba poznavati tehnike crtanja kao što su ‘wet on dry‘, ‘wet on wet‘, ‘lining‘ i ‘quilting‘. Iako u teoriji sve to nije teško, praksa je ta koja čini čuda. U to smo se i sami uvjerili jer nam je prvi keksić ispao najlošije, no svaki sljedeći je bio sve ljepši i uredniji. I sama Pamela, koja u izradi i ukrašavanju ovakvih keksića ima godine iskustva, rekla nam je da su njezini prvi keksi, oni od prije 15 godina, izgledali znatno drugačije nego današnji, koji su zaista za izlog.

image
Pamela Poldrugač/
image
Pamela Poldrugač/
image
Pamela Poldrugač/
image
Pamela Poldrugač/

Osim samog pečenja i ukrašavanja keksa, na radionici smo naučili puno o bojama i opremi za ukrašavanje, materijalima za izradu i procesu sušenja, a pritom se počastili ukusnim zalogajima i kuhanim vinom.

Svoja jestiva umjetnička djela ponijeli smo kući sa sobom, zajedno sa smjesom za ukrašavanje, kako bismo novostečeno znanje mogli uoči Božića nastaviti koristiti doma.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 09:02