Artičoka

Ovaj mjesec svakako u svoj meni uvrstite artičoke, poznate kao čistačice jetre koje su se već prošli mjesec pojavile na našim tržnicama baš kao i bob s kojim čine savršen par. Artičoka (arpaski ardi-shoki) ili gardun (lat. Cardunculus) biljka je iz porodice glavočika, kao i ljekovito bilje sikavica i čičoka, a zajedničko svojstvo im je visok udio silimarina i inulina koji imaju zaštitan učinak na jetru. Bogata je vlaknima, vitaminom C, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi zbog visokog udjela cinarina, diuretik je, poboljšava probavu i apetit te pomaže kod migrena.

Artičoka se kod nas uzgaja u priobalnim i otočnim područjima, rasprostranjena je u cijeloj južnoj Europi i po cijelom Mediteranu te na Kanarskim otocima i ta područja se smatraju njenom prapostojbinom. Može narasti od 0,8 do 2 m, ima duge, bodljikave i dlakave, srebrnozelene listove, a jedna stabljika može dati od 30 do 50 cvjetova koji su predmet želja svakog pravog gurmana. Cvjetovi moraju biti zatvoreni, rascvali su znak da je biljka stara. Kod nas možete kupiti ljubičastu vrstu manjih plodova te one zelene boje, koje su veće i nešto mekše od ljubičastih, a obje vrste su vrlo ukusne. Prije kuhanja potrebno je ukloniti vanjske tvrde dijelove, te škarama odrezati oštre vrhove listova i za kuhanje upotrijebiti samo meko srce. Vrijeme kuhanja vrlo je važno, ako ih ne skuhate dovoljno bit će tvrde i žilave, a prekuhane će biti kašaste. Kuhana artičoka vrlo brzo oksidira što dovodi do stvaranja otrovnih sastojaka pa ju je najbolje jesti odmah i nikako je ne čuvati za kasnije, čak ni na hladnom. Zaboravite dakle mogućnost kuhanja večer prije za naprimjer ručak drugog dana.

Artičoke se mogu pripremiti na više načina, no u nas je najpopularnija klasika s bobom i/ili graškom pri čemu se artičoke nakapane limunovim sokom pune mješavinom krušnih mrvica, češnjaka, peršina i maslinova ulja. No, u tu smjesu možete dodati i tvrdi ribani sir, pršut ili kobasice. Odlične su u kombinaciji s mesom, pogotovo janjetinom, možete ih staviti na pizzu, u paellu, ispeći pokapane maslinovim uljem u vrućem pepelu, a za uživanje i kad im nije sezona očistite ih i smrznite ili ih marinirajte u ulju. Oni koji vole jesti zdravo i brinu o svom tijelu i organizmu neka ih uvrste u proljetnu kuru čišćenja organizma, bit će vam više nego zahvalan. Važno je naglasiti da artičoke nisu za brzi ručak ili večeru, one se jedu i u njima se uživa polako. Pa si svakako priuštite ovaj užitak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 12:38