#BALKANBITES

Ariana je podrijetlom Hrvatica, razvlači bureke u New Yorku, a o njima je pisao i New York Times

Balkan Bites
 Balkan Bites/
U sred New Yorka Ariana Malushi sa svojom tetom Alidom vodi manufakturu bureka

Ariana Malushi je mlada Njujorčanka koja, sa svojom tetom Alidom, u jednom od najvećih gradova na svijetu vodi Balkan Bites, sad već prilično dobro uhodanu manufakturu bureka – balkanskog specijaliteta koji je vrlo drag i nama Hrvatima. Zašto je zanimljiva? Iz više razloga, ali krenimo od njenog porijekla. Arianina majka je iz Hrvatske, otac s Kosova, a ona je odrasla čvrsto povezana sa svojim balkanskim korijenima. Bezbroj ljeta provela je u Europi s bakama i djedovima jedući tradicionalna domaća jela.

- Iako sam rođena u SAD-u, odrasla sam jako povezana sa svojom baštinom, Gotovo svako ljeto posjećivala sam obitelj u Europi. Ljeta provedena u Hrvatskoj uvijek su bila bezbrižna i ispunjena gastronomskim delicijama i dugim danima na plaži. Najbolju hranu jeli smo kod kuće. Moj djed je bio ribar i svaki je dan donosio kući svježe ulovljenu ribu, a moja baka i ja bih od nule izrađivale domaću tjesteninu, poput njoki i fuži. Ručak je uvijek bio glavni obrok dana. Nisu imali puno, ali uvijek bi čuvali najbolje za nas. Brali bi divlje šparoge kad je bila sezona i smrzavali ih kako bismo mogli u njima uživati kad bi došli iz SAD-a – govori nam Ariana.

Mnogi članovi obitelji Arianinog oca s Kosova su došli u SAD neposredno prije ili za vrijeme rata i sa sobom donijeli hranu i tradiciju domovine, poput punjenih paprika i bureka.

Jeli smo samo feta sir s toplim somunom i maslinovim uljem. Nakon večere, popili bismo tursku kavu, a moja tetka Shqipe bi nam „čitala iz kave” i govorila nam kakva nas budućnost očekuje – prisjeća se djetinjstva Ariana.

Ariana je studirala Marketing i financije na Sveučilištu u Miamiju, a svoju je karijeru započela u marketinškoj agenciji. Uvijek je njegovala strast prema putovanjima i u ranim dvadesetima otišla u Južnu Aziju kako bi volontirala i učila o različitim kulturama i kuhinjama. Do danas je obišla preko 54 zemlje svijeta.

- U svakoj zemlji koju bih posjetila, prvo bih kušala uličnu hranu i tako se povezala s lokalcima. Iz vremena provedenog u Hrvatskoj i na Kosovu, znala sam da je hrana pripremljena kod kuće potpuno drugačija od hrane koju možete pronaći u restoranima – govori.

Nakon godina rada u marketinškim i neprofitnim organizacijama, otkrila je da je njen poziv - dijeliti i čuvati balkansku kulturu kroz autentične recepte koji su se u njenoj obitelji prenosili generacijama. Odlučila je svoju ideju podijeliti s osobom za koju je znala da će joj pomoći ispuniti svoju misiju – tetom Alidom.

- Kad sam se vratila u New York, odlučila sam raditi u neprofitnoj organizaciji koja pomaže suzbiti siromaštvo i poboljšati kvalitetu života ljudi diljem svijeta. Kad je nastao Balkan Bites, još uvijek sam imala taj posao, ali sam shvatila da je za poslovni rast neophodno da se novom projektu posvetim u potpunosti. Prvotni posao sam prestala obavljati prošle godine i od tada radim u Balkan Bitesu puno rano vrijeme – govori Ariana.

Sve je počelo kad je Ariana zamolila tetu Alidu da ju nauči pripremati tradicionalne albanske recepte u čast svoje pokojne bake Magbule. Nedjeljom su zajedno pekle i kuhale, prisjećale se njene bake i, vrlo brzo, debitirale svoje bureke na lokalnim tržnicama.

Arianina teta Alida je u rodnom Kosovu radila kao novinarka, a politički nemiri su je naveli da migrira u SAD 1991. godine. Nakon dolaska u New York, Alida je pohađala Međunarodni kulinarski centar i svoju strast prema kuhanju pretvorila u karijeru. Nedugo nakon što je otvorila vlastitu pekaru, njezina majka Magbule se razboljela. Tiho je zatvorila trgovinu kako bi se više od desetljeća brinula o majci nakon čega joj je Ariana prišla s idejom o Balkan Bites.

- Jedne nedjelje, nakon što je moja baka preminula, moja tetka i ja radile smo burek i razgovarale o tome kako je teško pronaći domaći burek za kupiti. Pročitale smo valjda sve etikete na poleđini smrznutih bureka na tržištu i vidjele da većina njih uopće ne koristi maslac ili ga razrjeđuju sojinim uljem ili margarinom. Tada smo odlučile započeti s izradom i prodajom bureka – govori Ariana.

Prošle su godine svoj svježe pečeni burek prodavale na pop-up tržnicama u New Yorku, poput Queens Night Market i Urbanspace Holiday Markets, ali i u kafićima. Zbog pandemije uzrokovane virusom, zaustavili su im se svi ti prihodi pa su odlučile prodavati ručno rađene smrznute bureke kako bi ljudi u njima mogli uživati kod kuće. Danas isporučuju diljem SAD-a, a nadaju se uskoro ući i u trgovine mješovitom robom.

Budući da sam i sama zaljubljenica u burek morala sam Arianu pitati koja je tajna izrade savršenog bureka i razlikuju li se sastojci za tijesto koje koristim ja, a koje koristi ona. Ja vučeno tijesto pripremam od brašna, soli, vode i malo ulja, a Ariana u principu koristi iste sastojke, ali burek vuče drugačije od mene. Ja koristim oklagiju, drveni štap kojim oblikujem i razvlačim tijesto do određene točke, a ona za razvlačenje tijesta koristi isključivo svoje ruke i maslac. Također, uvijek koristi neizbijeljeno brašno (budući da u Americi postoji ona izbijeljeno) i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ističe kako su kvalitetni sastojci i strpljenje tajna ukusnog bureka i tu bih se s njom složila.

Na webu nudimo burek od špinata i sira, s više vrsta sira, junetinom, a uskoro planiramo ponuditi i burek s gljivama i kozjim sirom te krumpirom i lukom. Imamo i slatke okuse poput bundeve, jabuke i Nutelle koje smo uvijek prodavale na tržnicama, ali, budući da ne znamo kada će popustiti mjere, ćemo i njih nuditi smrznute preko web shopa – rekla je Ariana.

Naravno, nije ju zaobišlo ni vječno pitanje: Jesu li sve ostalo pite, a samo burek pitac? Na pitanje je li upoznata s famom bureka kao isključivo pite s mesom, kroz smijeh odgovara: - Čula sam za to! Čak i u mojoj obitelji samo pitu s mesom nazivamo burek, a sve ostalo pite. U SAD-u pak nismo željeli dodatno zbunjivati ljude. I tako se pitaju što je vučeno tijesto i gdje je Balkan, pa smo zaključili da je najbolje sve zvati jednim imenom.

- Ljudi u New Yorku, koji nisu s Balkana ili s Bliskog Istoka, obično nisu upoznati s burekom, osim ako nisu putovali na Balkan ili imaju prijatelje s tih područja. Dosta je naših američkih kupaca prvi put saznalo za burek kad su otišli na ljetovanje u Hrvatsku. Pokušavamo to promijeniti – iskrena je Ariana.

Ipak, nije da U New Yorku baš nigdje ne možete pojesti burek.

- Da, postoji nekolicina restorana koji poslužuju burek u New Yorku. Volim otići u Dukagjini Burek i Tony and Tina's u Bronxu, kao i Djerdan u Queensu koji također poslužuje i druga ukusna bosanska jela – govori Ariana

I kad je u Hrvatskoj, Ariana ima svoje omiljeno mjesto.

- Trudim se posjetiti svoju obitelj koja živi blizu Pule barem svake dvije godine. Jedem burek koliko mogu kad sam tamo. Imam vrlo draga sjećanja na to kada sam nakon noćnih izlazaka u pekari kupovala svježe pečeni burek. Moje omiljeno mjesto za burek u Puli je Arena Pekara – govori Ariana.

Najdraži joj je onaj od sira, ali zapravo ono što za Arianu burek predstavlja jest povezanost sa svojom baštinom, kulturom i tradicijom, podsjeća ju na obitelj i zajedništvo. I to je ono što ona i njena teta pokušavaju ostvariti preko Balkan Bitesa, dijeliti balkansku kuhinju s ostatkom svijeta kako bi pomaknule granice (fizičke i one u glavama) i zbližile ljude različitih kultura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 07:39