Baš zanimljiva

Ako volite kuhati, a brinete i o našem planetu, onda je ovo kuharica koju želite imati u svojoj kolekciji

U fokusu ove kuharice, uz recepte za tradicionalna hrvatska i slovenska jela, su klimatske promjene i naš utjecaj na njih kroz pripremu hrane

Popularnoznanstvena knjiga Klimatska kuharica, nastala kao želja za suradnjom dviju cjeloživotnih prijateljica - znanstvenice Sanje Tišme te poduzetnice i kuharice Suzy Josipović Redžepagić, zbirka je recepata za jela koja se tradicionalno pripremaju u Hrvatskoj i Sloveniji. Uz prikaz potrebnih namirnica i načina pripreme jela posebnost je ove kuharice izračun emisije ugljikova dioksida koji nastaje pripremom svakoga pojedinog recepta. Tako se nastoji široj javnosti ukazati na izazove klimatskih promjena i utjecaj osobnih prehrambenih izbora na promjenu klime i očuvanje okoliša.

Uz zanimljiv gastronomski dio knjige za koji su u najvećoj mjeri zaslužne Suzy, koja je priredila tradicionalne hrvatske recepte i Mojca Vukovič, koja je prikupila recepte za tradicionalna slovenska jela, na jednostavan i široj javnosti jasan način opisan je i pojam klimatskih promjena, njihovi uzroci i posljedice u svijetu te budući trendovi. Također je prikazan utjecaj proizvodnje i pripreme hrane na klimatske promjene te su pobrojeni javno dostupni alati uz pomoć kojih se, na jednostavan način, mogu pratiti klimatski učinci osobnih prehrambenih izvora.

image

Klimatska kuharica, Knjižara Ljevak, 24,90 EUR

Press

KAKVI SU RECEPTI

Od jela, u kuharici ćete pronaći prave klasike: recepte za punjenu papriku, sarmu, goveđu juhu s griz-knedlama, zapečene zagorske štrukle, dalmatinsku pašticadu s domaćim njokima, brudet, pečenog piceka s krumpirima, prisiljeno zelje, heljdinu kašu s gljivama, prženu svinjsku jetricu na luku, tripice i druga variva i slastice...

"Klima i varijabilnost klimatskih uvjeta ima znatan utjecaj na hranu i oblikovanje prehrambenih navika i tradicije u različitim dijelovima svijeta. Tradicionalna kuhinja razvijena je u skladu s klimom određenog područja i koristi lokalno dostupne sastojke, a način pripreme i konzerviranja hrane prilagođen je specifičnim klimatskim uvjetima", ističu autorice u knjizi. A ovu knjigu, koju je izdao Ljevak u sklopu Biblioteke Posebna izdanja, potpisuje pet žena - uz Sanju Tišma, Suzy Josipović Redžepagić i Mojcu Vukovič, tu su još i Ana-Maria Boromisa, koja je pojasnila pojam klimatskih promjena i Daniela Angelina Jelinčić, koja je istražila mogući doprinos bihevioralne ekonomije našim prehrambenim izvorima.

Za one koji ne znaju, Sanja Tišma je ravnateljica Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Diplomirala je 1987. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na matičnom je fakultetu magistrirala 1991. te doktorirala 1997. godine. Stručno se usavršavala na domaćim i međunarodnim seminarima. Od 1989. radi u Institutu za razvoj i međunarodne odnose. Istraživački interesi dr. sc. Sanje Tišma uključuju održivi razvoj i dobro upravljanje, ekonomiku okoliša, strateško planiranje i upravljanje te upravljanje projektima.

image
Vedran Peteh/Cropix

Kako sigurno znate, Suzy Josipović Redžepagić je poduzetnica, kuharica i autorica niza knjiga o kuhanju. Diplomirala je 1999. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je i magistrirala 1999. Osnivačica je i direktorica tvrtke S2 media agency i portala Wall.hr, a u posljednjih desetak godina napisala je više knjiga o kuhanju od kojih valja istaknuti: Mama zna, 500 slanih recepata, Mojih 50 najdražih slanih recepata, Mojih 50 najdražih slatkih recepata, Adventska zagrebačka kuharica i Mama zna, 600 slanih recepata.

Ana-Maria Boromisa znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju i predstojnica Odjela za međunarodne gospodarske i političke odnose u Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Doktorat je stekla na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2004., magisterij europskih znanosti na College of Europe u Poljskoj 1995., a magisterij inženjerstva elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu 1994. Glavna su joj područja istraživačkog interesa klimatska i energetska ekonomika i trgovinska politika.

Daniela Angelina Jelinčić znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju na Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Njezini su istraživački interesi u područjima upravljanja kulturnom baštinom, kulturnog turizma, kulturnih industrija, kulturnih politika, kreativnosti, društvenih inovacija i ekonomije doživljaja. Koordinirala je niz znanstvenih projekata u tim područjima, a iste teme predaje i na visokim učilištima u Hrvatskoj te povremeno na Akademiji Sibelius Umjetničkog sveučilišta u Finskoj, odnosno na UNESCO-ovoj Katedri za kulturnu baštinu i razvoj na Institutu za napredne studije (IASK) u Mađarskoj.

image

Pored tradicionalnih hrvatskih recepata u kuharici je i više tradicionalnih recepata susjedne nam Slovenije

Privatni album

Mojca Vukovič, voditeljica je sektora obrazovanja, zaposlena na Ljudskoj univerzi u Rogaškoj Slatini od 2011. kao koordinatorica pripreme i provedbe projekata financiranih sredstvima EU. Također se bavi organizacijom edukacija na Ljudskoj univerzi, mentorica je polaznicima za stjecanje znanja iz engleskog jezika i koordinatorica Sveučilišta za treću životnu dob. Tijekom karijere bila je koordinatorica i surađivala na mnogim međunarodnim i nacionalnim projektima koji su pokrivali različite teme iz područja obrazovanja, očuvanja okoliša, zdravog načina života, ugostiteljstva, poduzetništva i gospodarstva.

Ako se još pitate zašto bi ova kuharica trebala biti dio vaše kućne biblioteke, recimo i kako je dobila vrlo pozitivne kritike stručne javnosti.

image

Klimatska kuharica, Knjižara Ljevak, 24,90 EUR

Press

Tako je prof.dr.sc. Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu istaknuo da je ova "knjiga izrazito zanimljivo i vrlo relevantno popularnoznanstveno djelo koje se jasnim, razumljivim i preciznim rječnikom posvećuje pitanju odnosa pripreme hrane kao svakodnevne ljudske aktivnosti i utjecaja na klimatske promjene koji ta aktivnost ima, od nabave sastojaka, pripreme, do krajnjeg rezultata. (…) Na vrlo jednostavan, precizan i razumljiv način pristupa vrlo kompleksnim pitanjima suvremenog društva te potiče građane da budu odgovorniji prema održivom razvoju i klimatskim promjenama".

"Knjiga je kvalitetno strukturirana i pisana razumljivim i jasnim jezikom. Bit će korisna gastronomskim stručnjacima, znanstvenoj javnosti koja se bavi pitanjima održivog razvoja, donositeljima odluka, ali i cjelokupnoj javnosti. (…) Obogatit će ponudu popularnoznanstvene literature na hrvatskom jeziku, a čitateljima skrenuti pozornost na utjecaj individualnih odluka i izbora na globalno važna pitanja", dodaje u svojem osvrtu na Klimatsku kuharicu Maja Božičević Vrhovčak s Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Knjiga je već na tržištu, a osim u knjižarama dostupna je za kupnju i putem web shopa Knjižara Ljevak po cijeni od 24,90 EUR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2025 13:11