Popularnoznanstvena knjiga Klimatska kuharica, nastala kao želja za suradnjom dviju cjeloživotnih prijateljica - znanstvenice Sanje Tišme te poduzetnice i kuharice Suzy Josipović Redžepagić, zbirka je recepata za jela koja se tradicionalno pripremaju u Hrvatskoj i Sloveniji. Uz prikaz potrebnih namirnica i načina pripreme jela posebnost je ove kuharice izračun emisije ugljikova dioksida koji nastaje pripremom svakoga pojedinog recepta. Tako se nastoji široj javnosti ukazati na izazove klimatskih promjena i utjecaj osobnih prehrambenih izbora na promjenu klime i očuvanje okoliša.
Uz zanimljiv gastronomski dio knjige za koji su u najvećoj mjeri zaslužne Suzy, koja je priredila tradicionalne hrvatske recepte i Mojca Vukovič, koja je prikupila recepte za tradicionalna slovenska jela, na jednostavan i široj javnosti jasan način opisan je i pojam klimatskih promjena, njihovi uzroci i posljedice u svijetu te budući trendovi. Također je prikazan utjecaj proizvodnje i pripreme hrane na klimatske promjene te su pobrojeni javno dostupni alati uz pomoć kojih se, na jednostavan način, mogu pratiti klimatski učinci osobnih prehrambenih izvora.
"Klima i varijabilnost klimatskih uvjeta ima znatan utjecaj na hranu i oblikovanje prehrambenih navika i tradicije u različitim dijelovima svijeta. Tradicionalna kuhinja razvijena je u skladu s klimom određenog područja i koristi lokalno dostupne sastojke, a način pripreme i konzerviranja hrane prilagođen je specifičnim klimatskim uvjetima", ističu autorice u knjizi. A ovu knjigu, koju je izdao Ljevak u sklopu Biblioteke Posebna izdanja, potpisuje pet žena - uz Sanju Tišma, Suzy Josipović Redžepagić i Mojcu Vukovič, tu su još i Ana-Maria Boromisa, koja je pojasnila pojam klimatskih promjena i Daniela Angelina Jelinčić, koja je istražila mogući doprinos bihevioralne ekonomije našim prehrambenim izvorima.
Za one koji ne znaju, Sanja Tišma je ravnateljica Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Diplomirala je 1987. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na matičnom je fakultetu magistrirala 1991. te doktorirala 1997. godine. Stručno se usavršavala na domaćim i međunarodnim seminarima. Od 1989. radi u Institutu za razvoj i međunarodne odnose. Istraživački interesi dr. sc. Sanje Tišma uključuju održivi razvoj i dobro upravljanje, ekonomiku okoliša, strateško planiranje i upravljanje te upravljanje projektima.
Kako sigurno znate, Suzy Josipović Redžepagić je poduzetnica, kuharica i autorica niza knjiga o kuhanju. Diplomirala je 1999. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je i magistrirala 1999. Osnivačica je i direktorica tvrtke S2 media agency i portala Wall.hr, a u posljednjih desetak godina napisala je više knjiga o kuhanju od kojih valja istaknuti: Mama zna, 500 slanih recepata, Mojih 50 najdražih slanih recepata, Mojih 50 najdražih slatkih recepata, Adventska zagrebačka kuharica i Mama zna, 600 slanih recepata.
Ana-Maria Boromisa znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju i predstojnica Odjela za međunarodne gospodarske i političke odnose u Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Doktorat je stekla na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2004., magisterij europskih znanosti na College of Europe u Poljskoj 1995., a magisterij inženjerstva elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu 1994. Glavna su joj područja istraživačkog interesa klimatska i energetska ekonomika i trgovinska politika.
Daniela Angelina Jelinčić znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju na Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Njezini su istraživački interesi u područjima upravljanja kulturnom baštinom, kulturnog turizma, kulturnih industrija, kulturnih politika, kreativnosti, društvenih inovacija i ekonomije doživljaja. Koordinirala je niz znanstvenih projekata u tim područjima, a iste teme predaje i na visokim učilištima u Hrvatskoj te povremeno na Akademiji Sibelius Umjetničkog sveučilišta u Finskoj, odnosno na UNESCO-ovoj Katedri za kulturnu baštinu i razvoj na Institutu za napredne studije (IASK) u Mađarskoj.
Mojca Vukovič, voditeljica je sektora obrazovanja, zaposlena na Ljudskoj univerzi u Rogaškoj Slatini od 2011. kao koordinatorica pripreme i provedbe projekata financiranih sredstvima EU. Također se bavi organizacijom edukacija na Ljudskoj univerzi, mentorica je polaznicima za stjecanje znanja iz engleskog jezika i koordinatorica Sveučilišta za treću životnu dob. Tijekom karijere bila je koordinatorica i surađivala na mnogim međunarodnim i nacionalnim projektima koji su pokrivali različite teme iz područja obrazovanja, očuvanja okoliša, zdravog načina života, ugostiteljstva, poduzetništva i gospodarstva.
Ako se još pitate zašto bi ova kuharica trebala biti dio vaše kućne biblioteke, recimo i kako je dobila vrlo pozitivne kritike stručne javnosti.
Tako je prof.dr.sc. Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu istaknuo da je ova "knjiga izrazito zanimljivo i vrlo relevantno popularnoznanstveno djelo koje se jasnim, razumljivim i preciznim rječnikom posvećuje pitanju odnosa pripreme hrane kao svakodnevne ljudske aktivnosti i utjecaja na klimatske promjene koji ta aktivnost ima, od nabave sastojaka, pripreme, do krajnjeg rezultata. (…) Na vrlo jednostavan, precizan i razumljiv način pristupa vrlo kompleksnim pitanjima suvremenog društva te potiče građane da budu odgovorniji prema održivom razvoju i klimatskim promjenama".
"Knjiga je kvalitetno strukturirana i pisana razumljivim i jasnim jezikom. Bit će korisna gastronomskim stručnjacima, znanstvenoj javnosti koja se bavi pitanjima održivog razvoja, donositeljima odluka, ali i cjelokupnoj javnosti. (…) Obogatit će ponudu popularnoznanstvene literature na hrvatskom jeziku, a čitateljima skrenuti pozornost na utjecaj individualnih odluka i izbora na globalno važna pitanja", dodaje u svojem osvrtu na Klimatsku kuharicu Maja Božičević Vrhovčak s Energetskog instituta Hrvoje Požar.
Knjiga je već na tržištu, a osim u knjižarama dostupna je za kupnju i putem web shopa Knjižara Ljevak po cijeni od 24,90 EUR.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....