Tko god je nekad u životu bio u Beču, glavnom gradu Austrije, zna kako je jedan vikend nedovoljno dug da bismo posjetili sve što taj grad na Dunavu nudi. Tako i mi, svaki put kad ga odaberemo za izlet, otkrijemo nešto novo. A prvo je, da Beč nije lijep samo u vrijeme Adventa, kako neki misle. Baš naprotiv, u svako godišnje doba ova je prijestolnica odlična ideja za bijeg od svakodnevice i otkrivanje nekih novih mjesta i atrakcija. Pa i okusa. Stoga evo i druga lekcija - Beč ne nudi samo Manner napolitanke ili Mozart kugle (koje su, usput rečeno, zapravo tradicionalni slatki suvenir iz Salzburga, a ne iz Beča).
Na našem posljednjem putovanju, bez puno razmišljanja skrenuli smo u Beč na nekoliko sati. Uputili smo se u centar gdje se tog četvrtka, 26. listopada, slavio "Nationalfeiertag", odnosno dan kojim Austrijanci od 1955. obilježavaju proglašenje svoje neutralnosti. Iako su trgovine bile zatvorene, grad je vrvio turistima i Austrijancima koji su došli gledati vojnu paradu, pa su zato gotovo svi kafići, restorani i slastičarnice u centru bili otvoreni.
Bježeći od rijeke ljudi koja se okupila oko Rathausplatza spustili smo se do Mariahilfer Strasse gdje nam je odmah na uglu u oko upala slastičarnica velikih prozora i bogate vitrine s kolačima, pralinama i tortama (adresa je Mariahilfer Strasse 1c). Na zlatnoj ploči iznad ulaznih vrata piše Konditorei Oberlaa. Kad smo kročili u nju već nas je s vrata zabljesnulo sve bogatstvo boja i oblika kolača, torti, macaronsa (ovdje ih zovu LaaKronen) i pralina koje nude u velikoj polukružnoj vitrini uglancanih staklenih stijena.
Zbog pogleda na nju nam je, priznajemo, brže počelo kucati srce. Nakon duljeg obilaska vitrine sa svih strana odlučili smo se za Maroni-Obers Torte (4,90 €), jer ipak je sezona kestena i Himbeer Royal Torte (4,90 €), jer obožavamo maline i prhko tijesto.
Kada bismo trebali ukratko opisati iskustvo koje su nam pružile ove dvije šnite torti rekli bismo da je bilo besprijekorno, no da biste stekli bolji dojam recimo i kako ovdje kolače - osjetili smo na prvi zalogaj - ne "kamufliraju" dodanim šećerom, želirom i pojačivačima okusa. U kolačima su lijepi komadi orašastih plodova, bilo da je riječ o orasima, bademima ili lješnjacima, kreme se rade od voća, koje se, ako ga ima u tortama i kolačima, najčešće koristi cijelo. Torta od kestena bila je prozračna, nježno slatka zbog moussea od čokolade i punih okusa koje je pojačao kremasti kesten-pire kojim je torta premazana. Royal torta od malina jedna je od najboljih s ovim voćem koju smo posljednjih godina probali. Osvježavajuća je, ali ne prekisela, slatkoća se osjetila samo u posipu prhkog tijesta, a biskvit i krema na kojoj su bile maline bila je sočna, ali ne i mokra.
Ako vas zanimaju cijene, one su za komad torte najčešće 4,90 eura, tortellete su 4,30 eura, ekleri i štrudla od jabuka 4,60 €, a praline su su ovisno o kutiji u kojoj su pakirane 25,20 eura za 220 grama ili, primjerice, 15,10 eura za 130 grama, iako u web shopu imaju bogatiju selekciju pralina. Mini torte, koje privlače najviše pažnje u vitrini prodaju za 26 eura, velike od 42 do 58 eura, Panettone (1 kg) stoji 25 eura... U ponudi imaju i doručak koji se kreće od 1,70 do 14,90 eura, a služe ga do 11:30 sati. Radno vrijeme im je svaki dan, blagdanima i praznicima od 9 do 18 sati.