
Jeste li znali da neki od najpoznatijih sastojaka koje koristimo u kuhinji imaju nevjerojatne priče iza sebe? Svaka kockica čokolade, svaka žlica začina i svaki komadić voća nosi s sobom povijest koja seže tisućama godina unatrag, a ujedno nam otkriva i neočekivane znanstvene fenomene.
1. Za jednu staklenku maslaca od kikirikija od 340 grama potrebno je oko 540 kikirikija
Zbog njegove guste konzistencije potrebno je mnogo plodova za jednu staklenku, ali je zato rezultat "za prste polizat".
2. Pomfrit nije izumljen u Francuskoj, već u Belgiji
Iako se zove "French fries", pomfrit potječe iz Belgije, gdje su ljudi još u 17. stoljeću pržili tanke trakice krumpira.
3. Kečap se nekoć koristio kao lijek
U 19. stoljeću kečap je sadržavao razne biljne sastojke i vjerovalo se da liječi probavne smetnje.
4. Mrkve su izvorno bile ljubičaste, a ne narančaste
Prve sorte mrkve imale su tamnoljubičastu boju, dok je narančasta varijanta nastala križanjem u 17. stoljeću.
5. Pereci su nekoć smatrani simbolom ljubavi i često su se izrađivali za vjenčanja
U srednjem vijeku pereci su simbolizirali brak zbog svoje upletene forme koja podsjeća na povezivanje.
6. Astronauti su 2005. godine u svemiru zasadili krumpir
Ovaj eksperiment NASA-e pomogao je istražiti mogućnosti uzgoja hrane izvan Zemlje.
7. Pita od bundeve potječe iz 1623. godine, što znači da je stara oko 400 godina
Ovaj desert pripremao se još u kolonijalnoj Americi i postao je dio tradicionalne kuhinje.
8. Kinezi, Arapi i Egipćani izrađivali su prve lizalice prije nekoliko tisuća godina
Stari narodi umakali su voće i orašaste plodove u med i koristili ih kao slatkiše.
9. Najraniji oblik sladoleda potječe iz 5. stoljeća prije Krista, što ga čini starim tisućama godina
Stari Perzijci i Kinezi koristili su snijeg i led pomiješan s voćem i medom kao oblik rashlađenog deserta.
10. Thomas Jefferson uveo je makarone sa sirom u Ameriku
Ovaj američki predsjednik bio je ljubitelj europske kuhinje i popularizirao je poznato jelo u SAD-u.
11. Postoji više od 3000 vrsta krušaka
Kruške su nevjerojatno raznolike, s vrstama koje variraju u okusu, teksturi i veličini.
12. Najveća rajčica ikad uzgojena težila je više od 3,6 kilograma
Rekordna rajčica bila je rezultat pažljive obrade i specifičnih uvjeta uzgoja.
13. Vruća čokolada izumljena je u drevnim majanskim i astečkim kulturama
Oni su kakao miješali s vodom i začinima te ga smatrali svetim napitkom.
14. Maslac od kikirikija i džem bili su popularna hrana vojnika tijekom Drugog svjetskog rata
Ovo jelo bilo je jeftino, hranjivo i lako dostupno za prehranu vojnika na bojištu.
15. Maline dolaze iz "obitelji" ruža
Biljke iz iste obitelji dijele botaničke karakteristike poput cvjetne strukture i plodova.
16. Drevne civilizacije koristile su čokoladu kao valutu
Kakao zrna bila su toliko vrijedna da su se koristila za trgovinu i plaćanje.
17. Najskuplja pizza na svijetu košta 12.000 dolara
Ova luksuzna pizza sadrži skupocijene sastojke poput kavijara i jestivog zlata.
18. Divlji losos ružičaste je boje zbog velike količine škampa koje jede
Pigment astaksantin iz škampa daje mesu lososa prepoznatljivu boju.
19. Sir je najčešće ukradena hrana na svijetu
Supermarketi prijavljuju velike količine ukradenog sira, vjerojatno zbog njegove visoke cijene i okusa koji i mi obožavamo
20. Jedan od četiri lješnjaka završi u Nutelli
Ogromna potražnja za Nutellom čini lješnjake ključnim sastojkom industrije.
21. Hrana ima drugačiji okus u avionu nego na tlu
Niska vlažnost i promjene tlaka utječu na okusne pupoljke, smanjujući percepciju slatkoće i slanosti.
22. Kolačići sreće potječu iz San Francisca, a ne iz Kine
Ovaj američki izum postao je popularan u kineskim restoranima diljem svijeta.
23. Stomatolog je izumio šećernu vatu
Ironično, ali upravo je zubar 1897. godine izumio ovu poslasticu pod nazivom "vilinska vuna".
24. Ako krave pojedu previše mrkve, njihovo mlijeko može postati ružičasto
Visoke količine beta-karotena u mrkvama mogu utjecati na boju mlijeka.
25. Limun sadrži više šećera od jagoda
Iako je okusom kiseliji, limun zapravo ima višu koncentraciju prirodnih šećera od jagoda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....