ČUDNOVATI SVIJET HRANE

25 fascinantnih činjenica o hrani koje će vas iznenaditi, nasmijati ali i natjerati da drugačije gledate na svoje omiljene namirnice

Fascinantne činjenice o hrani koje će vas iznenaditi, zabaviti i možda čak promijeniti način na koji gledate na svoju omiljenu hranu!

Jeste li znali da neki od najpoznatijih sastojaka koje koristimo u kuhinji imaju nevjerojatne priče iza sebe? Svaka kockica čokolade, svaka žlica začina i svaki komadić voća nosi s sobom povijest koja seže tisućama godina unatrag, a ujedno nam otkriva i neočekivane znanstvene fenomene.

1. Za jednu staklenku maslaca od kikirikija od 340 grama potrebno je oko 540 kikirikija

Zbog njegove guste konzistencije potrebno je mnogo plodova za jednu staklenku, ali je zato rezultat "za prste polizat".

2. Pomfrit nije izumljen u Francuskoj, već u Belgiji

Iako se zove "French fries", pomfrit potječe iz Belgije, gdje su ljudi još u 17. stoljeću pržili tanke trakice krumpira.

3. Kečap se nekoć koristio kao lijek

image
Sungmin/Getty Images/istockphoto

U 19. stoljeću kečap je sadržavao razne biljne sastojke i vjerovalo se da liječi probavne smetnje.

4. Mrkve su izvorno bile ljubičaste, a ne narančaste

Prve sorte mrkve imale su tamnoljubičastu boju, dok je narančasta varijanta nastala križanjem u 17. stoljeću.

5. Pereci su nekoć smatrani simbolom ljubavi i često su se izrađivali za vjenčanja

U srednjem vijeku pereci su simbolizirali brak zbog svoje upletene forme koja podsjeća na povezivanje.

6. Astronauti su 2005. godine u svemiru zasadili krumpir

image
Urfinguss/Getty Images

Ovaj eksperiment NASA-e pomogao je istražiti mogućnosti uzgoja hrane izvan Zemlje.

7. Pita od bundeve potječe iz 1623. godine, što znači da je stara oko 400 godina

Ovaj desert pripremao se još u kolonijalnoj Americi i postao je dio tradicionalne kuhinje.

8. Kinezi, Arapi i Egipćani izrađivali su prve lizalice prije nekoliko tisuća godina

Stari narodi umakali su voće i orašaste plodove u med i koristili ih kao slatkiše.

9. Najraniji oblik sladoleda potječe iz 5. stoljeća prije Krista, što ga čini starim tisućama godina

Stari Perzijci i Kinezi koristili su snijeg i led pomiješan s voćem i medom kao oblik rashlađenog deserta.

10. Thomas Jefferson uveo je makarone sa sirom u Ameriku

Ovaj američki predsjednik bio je ljubitelj europske kuhinje i popularizirao je poznato jelo u SAD-u.

11. Postoji više od 3000 vrsta krušaka

Kruške su nevjerojatno raznolike, s vrstama koje variraju u okusu, teksturi i veličini.

12. Najveća rajčica ikad uzgojena težila je više od 3,6 kilograma

Rekordna rajčica bila je rezultat pažljive obrade i specifičnih uvjeta uzgoja.

13. Vruća čokolada izumljena je u drevnim majanskim i astečkim kulturama

image
Sefa Ozel/Getty Images

Oni su kakao miješali s vodom i začinima te ga smatrali svetim napitkom.

14. Maslac od kikirikija i džem bili su popularna hrana vojnika tijekom Drugog svjetskog rata

Ovo jelo bilo je jeftino, hranjivo i lako dostupno za prehranu vojnika na bojištu.

15. Maline dolaze iz "obitelji" ruža

Biljke iz iste obitelji dijele botaničke karakteristike poput cvjetne strukture i plodova.

16. Drevne civilizacije koristile su čokoladu kao valutu

Kakao zrna bila su toliko vrijedna da su se koristila za trgovinu i plaćanje.

17. Najskuplja pizza na svijetu košta 12.000 dolara

Ova luksuzna pizza sadrži skupocijene sastojke poput kavijara i jestivog zlata.

18. Divlji losos ružičaste je boje zbog velike količine škampa koje jede

Pigment astaksantin iz škampa daje mesu lososa prepoznatljivu boju.

19. Sir je najčešće ukradena hrana na svijetu

image
Fertnig/Getty Images/istockphoto

Supermarketi prijavljuju velike količine ukradenog sira, vjerojatno zbog njegove visoke cijene i okusa koji i mi obožavamo

20. Jedan od četiri lješnjaka završi u Nutelli

Ogromna potražnja za Nutellom čini lješnjake ključnim sastojkom industrije.

21. Hrana ima drugačiji okus u avionu nego na tlu

Niska vlažnost i promjene tlaka utječu na okusne pupoljke, smanjujući percepciju slatkoće i slanosti.

22. Kolačići sreće potječu iz San Francisca, a ne iz Kine

Ovaj američki izum postao je popularan u kineskim restoranima diljem svijeta.

23. Stomatolog je izumio šećernu vatu

Ironično, ali upravo je zubar 1897. godine izumio ovu poslasticu pod nazivom "vilinska vuna".

24. Ako krave pojedu previše mrkve, njihovo mlijeko može postati ružičasto

image
~usergi15966731/Getty Images/istockphoto

Visoke količine beta-karotena u mrkvama mogu utjecati na boju mlijeka.

25. Limun sadrži više šećera od jagoda

Iako je okusom kiseliji, limun zapravo ima višu koncentraciju prirodnih šećera od jagoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. ožujak 2025 10:05