NEŠTO LJUTO U ISTRI

24-GODIŠNJI STUDENT BRODOGRADNJE: "Da mi je netko prije nekoliko godina rekao da ću se baviti ovime, ne bih mu povjerovao!"

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
U istarskom mjestu Koromačno, poznatom po tvornici cementa koja zapošljava većinu lokalnog stanovništva, ambiciozni Stefan Petrović odlučio je pokušati, pitate li njegove sumještane, nešto neočekivano

Prostranu obiteljsku okućnicu već nekoliko godina postupno pretvara u plantažu i to ni manje ni više nego ljutih papričica! Da ste ovom, danas 24-godišnjem studentu brodogradnje prije nekoliko godina rekli da će se u slobodno vrijeme uspješno baviti poljoprivredom, ne bi vam vjerovao, no kad je 2016. njegov otac Mladen za probu posadio dvadesetak sadnica ljutih papričica i uspješno ih uzgojio, u Stefanu je proradila znatiželja koja je samo rasla, sve dok se nije pretvorila u pravu plantažu.

Komoracno , 260719.
Stefan Petrovic mladi uzgajivac ljutih paprika i proizvodac Forto ljutih umaka.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Moj je otac posadio ljute papričice tek toliko da vidimo kako to izgleda, a za probu smo skuhali i neke umake. Iako o tome tada zapravo ništa nisam znao, jednostavno me privuklo. Počeo sam smišljati imena i dizajn te sam mu jedno jutro rekao da bih probao ozbiljnije se time baviti da vidimo dokud ćemo dogurati. Tako već tri godine radimo na sadnji, a od siječnja i službeno proizvodimo umake. Od početka do kraja sve radimo sami i sve je prirodno - govori nam Stefan dok nas vodi u obilazak prvog plastenika u kojem raste habanero.

Komoracno , 260719.
Plantaza ljutih paprika obitelji Petrovic gdje se proizvode Forto ljuti umaci.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Napravili smo ove godine plastenik od 150 kvadrata iza kuće i tu je trenutno oko 700 sadnica habanera. Ove smo godine posadili oko tri tisuće sadnica. Zanimljivo je da kod nas često puše bura, što biljkama zapravo godi jer se tako i oprašuju. Krševito vapnenačko tlo na kojem rastu također im odgovara zbog kalcija i drugih minerala, a dovezli smo još biozemlje prije sadnje. Ne koristimo pesticide i ne želimo dodavati ništa umjetno pa koristimo biognojiva, najprirodnije što možemo - ponosno ističe.

Komoracno , 260719.
Plantaza ljutih paprika obitelji Petrovic gdje se proizvode Forto ljuti umaci.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

U sklopu okućnice nalaze se kušaonica, mala kuhinja u kojoj kuhaju umake, komora u kojoj njeguju mladice biljaka te nekoliko plastenika. Osim habanero papričica, na terenu OPG-a Petrović rastu i brojne druge sorte, njih čak 15, među kojima su i poznate tabasco, piri piri i jalapeno papričice, ali i neke od najljućih vrsta na svijetu, kao što su naga morich, trinidad moruga scorpion crveni, chocolate bhut jolokia te carolina reaper koja sa 2,200.000 Scoville jedinica ljutine trenutno drži prvo mjesto na tom popisu:

- Carolina nam je došla iz Amsterdama, njene sadnice držimo u teglama i doista su kvalitetne. Imam prijatelje koji dosta putuju po svijetu pa mi uvijek nešto donesu. Dobio sam tako nedavno i novu vrstu habanera iz Meksika pa ćemo probati i s njima, a ove godine uspjeli smo nabaviti i tabasco - objašnjava nam Stefan pokazujući prekrasnu zelenu biljku u tegli na polici u maloj komori u kojoj temperatura često prelazi i više od 40 stupnjeva.

Komoracno , 260719.
Plantaza ljutih paprika obitelji Petrovic gdje se proizvode Forto ljuti umaci.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Što se tiče sadnje, ja sam tu najviše uključen, tata Mladen je tu kada je riječ o gradnji, zalijevanju i slično, a mama pomaže kada treba. Polovicom siječnja počinje sadnja sjemena kada papričice držimo u kući na višim temperaturama. U trećem mjesecu počinje presađivanje kada mlade biljke idu u komoru. Krajem petog mjeseca po pravilu bi sve sadnice trebale ići u plastenike, no ove godine je bilo hladno, kiša je padala i vjetar je jako puhao pa smo morali biti oprezni i strpljivi. Kad ih presadimo u plastenike, biljke zalijevamo dva puta dnevno, ujutro i navečer, a papričice počnu dozrijevati krajem sedmog pa sve do desetog mjeseca - objašnjava Stefan.

Komoracno , 260719.
Plantaza ljutih paprika obitelji Petrovic gdje se proizvode Forto ljuti umaci.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Sav taj trud višestruko se isplati kada plastenike ispune zeleni, žuti, crveni, a ponekad čak i ljubičasti ljuti plodovi i kada krene kuhanje umaka. Njih pod etiketom Forto trenutno ima pet, svi imaju nazive koji imaju veze s Istrom pa tako možete probati Jugo, Kogo, Tresku, Strelu i Cimitar, svi su registrirani i svaka bočica sadrži 20 ml tekuće ljutine: - Kada kažemo da je nešto forto, to znači da je jako, jugo predstavlja more, a kogo kuhara, treska je šamar, strela strijela, a cimitar je na istarskom groblje - govori nam Stefan i dodaje: - Osim kvalitetnog proizvoda treba imati i dobru priču pa smo zato namjerno inzistirali na istarskoj cakavici.

Komoracno , 260719.
Plantaza ljutih paprika obitelji Petrovic gdje se proizvode Forto ljuti umaci.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Kada je tek počeo s uzgojem i kuhanjem umaka, naišao je na čuđenje i to ne samo u svom mjestu nego diljem Istre: - Dok sam radio dokumente za registraciju obrta, gdje god bih došao, svi su se čudili kako sam se tako mlad odlučio na ovako nešto. Nitko nije znao ni što nam sve treba od dokumenata, jer nitko dosad u Istri nije registrirao ljute umake pa smo doista prvi. Recepte smo radili više od godinu dana s puno grešaka i bacanja skuhanih umaka. Surađujemo s Ministarstvom zdravstva u Puli i oni su nam provjeravali recepte, od kojih je svaki na poseban način rađen i svaki je na svoj način kompliciran - ističe.

Komoracno , 260719.
Plantaza ljutih paprika obitelji Petrovic gdje se proizvode Forto ljuti umaci.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Budući da je riječ o različitim razinama ljutine i kombinacijama okusa, među Forto umacima svatko će pronaći nešto za sebe. Jugo je umak pripremljen po principu popularne srirache, ali malo slađi jer ga Petrovići rade s domaćim medom. Umak naziva Kogo rade s domaćom mrkvom, lukom i žutim habanero papričicama. Treska je umak od odležanih i fermentiranih papričica te predstavlja istarsku zamjenu za tabasco. Strela je jači umak koji sjajno ide uz mesna jela, a Cimitar je najjači umak brenda Forte za koji Stefan koristi četiri najljuće papričice na svijetu, među kojima je i kraljica ljutine, već spominjana carolina.

- Kad kuhamo umake, a pogotovo Cimitar, moramo paziti jer nas koža zna peći. Kad režemo paprike sok šprica naokolo, hvata se za pore i čak dva do tri dana ne možemo ga se riješiti. Inače nam se taj Cimitar, najjači od umaka koje radimo, vrlo brzo rasproda. Zasad nećemo širiti broj naših umaka, ali planiramo raditi pikantno maslinovo ulje, čili u prahu i slično. Samo trebamo biti uporni - kaže.

Komoracno , 260719.
Plantaza ljutih paprika obitelji Petrovic gdje se proizvode Forto ljuti umaci.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Osim što ih ljutomani mogu kupiti u odabranim istarskim dućanima i probati u brojnim restoranima, Stefan svoje umake šalje i poštom diljem Hrvatske, a vijesti o svojim proizvodima širi preko društvenih mreža: - Najviše narudžbi zapravo dobivam preko Instagrama. Starije generacije često nisu ni svjesne koliko poslovanje na internetu olakšava komunikaciju i kontakt s ljudima. Naši umaci su tako otišli i u Ameriku i Meksiko, a kako je riječ o malim pakiranjima, stanu u torbu bez problema. Iako ga tek nekoliko ispita čeka do željene diplome, poduzetni Stefan Petrović i dalje planira razvijati Forto, ovisno o mogućnostima: - Krenuo sam totalno od nule, ništa nisam imao, ni materijale niti blage veze kako se sve ovo radi. I sve sam polako naučio, tražeći naokolo informacije i ideje. Svima je neobično da tako mlad imam toliko planova i da niti ne pomišljam na odlazak iz Hrvatske, ali puno ti na kraju dana znači kada imaš nešto svoje. Vidjet ćemo što će biti dalje, idemo korak po korak - zaključio je Stefan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 08:17