Organizatori Fuliranja ovog su tjedna predstavili ovogodišnju gastronomsku ponudu te je posve jasno da će se na Trgu Josipa Jurja Strossmayera od 27. studenog 2024. pa sve do 7. siječnja 2025. godine moći kušati zaista dobar streetfood. Dapače, možda nam 41 dan Fuliranja i neće biti dovoljan za kušati baš svako jelo, jer u ponudi 16 kućica i čak 57 različitih jela poznatih imena sa scene.
Domaćih tradicionalnih specijaliteta ove će godine biti kao nikad ranije. Štoviše, kako nam objašnjava Eduard Beg, njegova kućica Tringelt nastala je "...tako da se baka naljutila i rekla: ‘Dosta bi bilo ovih pi..arija. Vrijeme je da vratimo bakinu domaću kuhinju.‘ I zato je baka odlučila napraviti domaće krpice sa zeljem i buncekom, sarmu, zagorsku juhu te slane i slatke štrukle. Tradicionalne dalmatinske delicije donosi kućica Pastamisee koja će posluživati poljički soparnik, dalmatinski pršut sušen na buri i maslinovim drvima, sir iz ulja i rafiole, ali i tjesteninu Cacio e pepe koja se dovršava u kolutu Grana Padano sira s paprom i sirom Pecorino Romano - čime donose dašak Italije.
Za najpopularnije talijansko jelo na svijetu zadužena je kućica Pizza Social Club koja će mamiti s pet pizza, među kojima je i novitet - slatka pizza (krema od mascarponea, domaći namaz od lješnjaka, crumble od pirovog brašna, lješnjaka i meda, te sljezovi kolačići) koju rade u suradnji sa slastičarnom Neka jedu kolače.
Za uvijek najtraženije adventsko jelo - kobasice - pobrinut će se Institut za kobasice by Mate Janković sa svojim hit kreacijama kao što su Debrecinka s dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama, zatim i juneći šiš kobas sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom, a imat će i Kranjsku sa sirom, bijelu bavarsku kobasicu i teleću hrenovku. Kreativnom ponudom kobasica razveselit će i Good Food koji će Smoking Santa Sausage - dimljenu adventsku kobasicu ušuškati u slatko kiselo zelje, hren umak i ciabatta pecivo. Iza naziva Rudolf‘s Cheesy Sausage krije se vrhunska kobasica punjena sirom, cheddar sir, prženi luk, hrskava panceta, Good Food umak i pecivo, dok je Santa‘s Hot Chick pileća hrenovka u pecivu s umakom po želji. Good Food kućica će u ponudi imati i Ho Ho Holy Smoky Smash burger, Merry Potatoes te lanjski veliki hit među najmlađima: Santa‘s Snowy Kaiserschmarrn, odnosno trgane carske palačinke.
Neodoljive slatke i slane delicije s prepoznatljivim potpisom koji je osvojio i Newyorčane donosi kućica Kronut by Boogie. Nakon što su lani bili jedan od najvećih hitova zagrebačkog Adventa, ove se godine vraćaju s novim i još slasnijim okusima. U ponudi će imati tri slatka i dva slana kronuta - peciva napravljena od tijesta za kroasane u obliku donuta ili krafne s rupom. Pripremite se za senzacionalne rapsodije okusa jer nudit će se: kronut s čokoladom i medenjacima, zatim s vanilijom, limunom i kardamomom, te s pistacijom i malinom. Od slanih tu je Pulled Beef kronut s kremom od ricotte, sezonskom salatom, trganom govedinom, mladim lukom i korijanderom. A stiže i Winter kronut - svinjska kobasica, karamelizirani luk, sezonska salata, ukiseljeni crveni kupus i umak od senfa na pecivu posve novog oblika.
Ljubitelje azijskih specijaliteta razveselit će kućica Purple Monkey koja donosi Spicy Mango Karaage Chicken (panirani pileći zabatak, mango, sweet&sour umak, chili, riža, bučine sjemenke), zatim Katsu (panirani pileći file, riža, coleslaw), te Perfectly Crisp Shrimps (panirane kozice, sweet&chili umak). No njihov ovogodišnji poseban adut su Wagyu Black Pepper Noodles koje su pripremili na pretastingu. U središtu ovog jela nalazi se nježna, sočna Wagyu govedina, poznata po bogatoj prošaranosti masnoćom i neusporedivom okusu. Ove ukusne kriške prže se na visokoj temperaturi, zadržavajući sočnost i dajući dimljenu aromu.
“Wagyu je premium sorta krave koja potječe iz Japana, visoke kvalitete, koju smo odlučili ponuditi po pristupačnoj cijeni posjetiteljima Fuliranja”, kažu iz Good Fooda. Wagyu će posluživati uz elastične rezance koji su prženi u woku i obavijeni hrabrim, pikantnim i svilenkastim umakom od crnog papra, aromatičnog češnjaka i umami nota na bazi soje. Jelo je ukrašeno živopisnim povrćem poput hrskavih paprika, a posip od kikirikija zaokružuje jelo, podižući njegov vizualni dojam i složenost okusa.
Posve novo ime na gastro sceni je Shish & Chips kućica iz koje otkrivaju: "Potrudili smo se biti originalni u kreiranju ovog koncepta, a inspiraciju za jelo smo pronašli u Turskoj street-food deliciji Adana Kebab koji je poznatiji kao Shish Kebab. Pojam ‘shish‘ znači ražanj ili mač, pa se tako naš shish priprema na željeznim ražnjevima." Na Fuliranju će nuditi tri vrste shisheva - juneći, pileći i gurmanski u pita wrapu. Posjetitelji će moći sami izraditi svoj shish birajući meso, dodatke, umake i prilog po izboru. Usto nudit će i pomfrit i tater tots, odnosno pržene okruglice od krumpira.
Pravi sočni comfort food dolazi i s kućice Chef’s burger by Ivan Pažanin. Omiljeni splitski chef okrijepit će posjetitelje svojim provjerenim hit burgerima: Cheesy Cheese, Crispy Kapula i Truffle Panceta. Carstvo topljenog sira u neodoljivim kombinacijama ponudit će kućica simpatičnog imena Yes Sir, a hladnu će zagrebačku zimu svojim vedrim duhom i kreativnom ponudom posebno i slasno ugrijati ekipa iz zadarskog Picnic Mingle & Funa. Na Fuliranje stižu s favoritima lanjskog zagrebačkog Adventa, to su prije svega Drugačija sarma i njihov najpoznatiji proizvod, Blackie burger. "Uz to posebno ove godine smo kreirali neka nova pića, a i neka nova jela. Svakako tu ističemo ove godine Matcha Punch. Također, naš ovogodišnji adut koji prvi put predstavljamo na Fuliranju su Mekani obrazi. Radi se o sporo kuhanim junećim obrazima koje dugo kuhamo u vakuumu i poslužujemo ih u brioche pecivu s coleslaw salatom s jabukom, dimljenom majonezom, čipsom od sira i mladim lukom", otkriva Vedran Božičev iz Picnic Mingle & Funa. Potvrdio nam je i da nastavljaju tradiciju spravljanja tradicionalnog Skradinskog rižota na Fuliranju, stoga upišite u kalendare nedjelju 15. prosinca kada stiže ekipa iz Skradina koja će u vrijeme ručka kuhati ovu drevnu deliciju čija priprema traje i po 13 sati.
Za omiljenu zimsku slasticu, fritule, ove se godine na Fuliranju brinu na kućici Krivi ljudi čije su Freetule lani bile ogroman hit na Fooling Aroundu. Ove godine će u ponudi imati slatke Freetule u šet okusa.
Kućica Gdje je Jura by Juraj Klepić zaslužna je za najveću ovogodišnju ekskluzivu: prvi će u Hrvatskoj predstaviti svjetski viralni hit - Dubai čokoladu. Ovaj talentirani mladi Slavonac koji je zanat pekao kod Roberta Hromalića i Petre Jelinić da bi se ubrzo potom proslavio kao pastry chef u Jolie Petite Pâtisserie, te u Torterie Macaron, s kućicom Gdje je Jura prvi se put predstavlja samostalno. Na Fuliranju će ponuditi fritule s topljenom Dubai čokoladom i vlastitu izvedbu Dubai čokolade koju će biti moguće kupiti i u pločama. Ova slastica originalno nastala u slastičarnici The Fix iz Dubaija odmah je postala globalni hit zahvaljujući društvenim mrežama, a spaja kremastu pistaciju, hrskavi kadaif i čokoladu.
A da Franjo Šafranek s početka priče ne bi prigovorio: "Ovde se samo priča a niš’ se ne pije!" pobrinut će se Rakijarnica s najširim izborom pića. Tu je i Fulirantima omiljena kućica Ginglebells koja i ove godine spravlja najlegendarniji kuhani gin u gradu, a imat će i zimske specijale. Kućica Punch House by Gin Garden kao i uvijek ima svoje poznate adute - tople i hladne koktele.
Sva jela i pića na Fuliranju će biti umotana u temu "Tko pjeva zlo ne misli" kroz uvijek originalne dekoracije i nenadmašan glazbeni program pod kreativnom palicom Ozrena Kanceljaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....