Netipični predstavnik sorte škrlet

Znate li išta o škrletu? Ne znate, vjerujte. Ono što ste možda i mislili da znate zaboravite i počnite učiti iznova. Ne mislim na činjenicu da je riječ o autohtonoj sorti. Da, riječ je. Ne mislim ni na ampelografske fakte o obliku lista, grozda, koštice ili kožice. To sve stoji. Mislim na mantru koja se stalno ponavlja, da je riječ o kiselkastom i laganom vinu diskretnih i tipično sortnih aroma. Što god to tipično sortno značilo.

U ovom slučaju nije riječ o takvom vinu. Riječ je o vinu koje se niti u jednom detalju ne poklapa s navedenim stereotipom. Delikatna je i slojevita mirisa u kojem se voćne note jabuka isprepliću s finim cvjetnim tonovima, ali ne slatkastog, već više herbalnog karaktera, poput mirisa livade. U tragovima se još slute orašasti tonovi.

Početna svježina

Okus je izvrsne strukture, krepak, s početkom, sredinom i krajem. Svježina je prvi dojam, to jest dojam početka što je u vinu možda najvažnije. Želite da vas vino osvježi kad ga stavite u usta. Potom do izražaja dolazi tijelo. Dakle u sredini okusa, dok je još vino u ustima ili neposredno nakon ispijanja, ne ostaje rupa, već intenzitet i toplina poduprta zrelim voćem. Zatim kraj, dugačak, s istaknutom mineralnošću, blago slankastim elementima te, najvažnije, vrhunski uravnoteženom kiselinom što završetku daje tu neophodnu svježinu i slast. To je ta čarobna formula koju izbalansirano vino ima. Kad ste ga progutali, prolazi vrijeme, sekunde i minute, a retrookus i njegova slast vas mame na novi gutljaj.

Klasa za budućnost

Ovo je fino vino već dvaput ove godine dobilo potvrdu o svojoj iznimnoj kvaliteti. Na Dalmacija Wine Expu u Makarskoj je odnijelo pobjedu u svojoj kategoriji nadmašivši renomirane sauvignone ili malvazije, a u Londonu na IWC-u je osvojilo srebrnu medalju, veliku kao kuća, jer je po njihovim superstrogim standardima minimalna ocjena za srebro čak 90 bodova.

Bez obzira na to što vino dolazi iz neuobičajeno tople 2011. berbe, ovo je najava nekog novog škrleta koji će se ubuduće za tržište nadmetati s graševinom i koji, zahvaljujući projektu klonske selekcije, više nikada neće biti kiselkasto i lagano vino tipično sortnih aroma. U prijevodu, tanko vino bez mirisa. Ovo je klasa pred kojom je budućnost i koja se trenutačno na web stranicama moslavačke vinske ceste prodaje po nevjerojatnih 30 kuna.

OSOBNA ISKAZNICA

Naziv vina: Miklaužić škrlet 2011.  Vinarija: Miklaužić  Regija: Moslavina  Tip vina: Bijelo suho vino  Sorta: Škrlet  Alkohol (Vol.%): 13,3 %  Datum kušanja: 26. 5. 2012.  Maloprodajna cijena: 30 kn  Ocjena: 88/100
      
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:26