Osim što je ukusan, sushi je prilično zasitan, a lagan obrok. Tradicionalno se pravi od kuhane sushi riže začinjene rižinim octom, soli i šećerom, sa sirovom ili dimljenom ribom i povrćem te nori algom. Postoji više vrsta sushija, a najpoznatiji verzije su Maki, Uramaki, Nigiri i Temaki. Ako ste se i sami iskušali u izradi sushija unutar vašeg doma, ali vam nije uspio poslužite se video prilogom Mala škola sushija u kojoj iskusni sushi majstor Robert Horvat priprema ovo jelo korak po korak.
No, je li vam se nekada dogodilo da su vam oči bile veće od želuca ili vas je bilo strah da gosti ne ostanu gladni pa ste naručili ili pripremili previše sushija? Ako je, sigurno ste se zapitali koliko dugo taj sushi možete čuvati prije nego se pokvari. Odgovor ovisi o tome što je u vašem sushiju. Iako sushi obično znači sirova riba s rižom, ne mora i može uključivati sastojke kao što su termički obrađeni plodovi mora ili povrće. Ako vaš sushi sadrži sirovu ribu, možete ga sigurno čuvati u hladnjaku jedan do dva dana. Ako nije, trebao bi biti dobar u hladnjaku tri do četiri dana.
Kako biste povećali taj vremenski okvir, odmah spremite preostali sushi u hladnjak i ne ostavljajte ga na sobnoj temperaturi duže od dva sata (ili sat vremena ako je vani jako vruće). Prije ubacivanja u hladnjak sushi čvrsto zamotajte u foliju ili ga stavite u hermetički zatvorenu posudu. Još bolje, kombinirajte oboje - prvo zamotajte sushi, a zatim ga stavite u hermetički zatvorenu posudu. Posudu spremite na dno hladnjaka, jer je to najhladniji dio gdje biste inače trebali čuvati sirovu ribu. Također, provjerite je li vaš hladnjak postavljen na 4 stupnjeva ili niže, ni slučajno na veću temperaturu.
Ako ste sushi kupili u trgovini, također trebate uzeti u obzir vrijeme koje je već proveo u hladnjaku, odnosno svakako trebate provjeriti na deklaraciji datum kada je napravljen - od tog dana kreće rok od tri do četiri dana. Posebnu pozornost obratite ako kupujete sushi na sniženju jer najčešće je to zadnji i jedini dan kada možete pojesti taj sushi. Prije konzumiranja ohlađenog sushija provjerite da se nije pokvario. Ako postoji posebno riblji, kiseli ili opor miris, ili ako postoje bilo kakvi znakovi promjene boje, plijesni ili sluzave teksture, vjerojatno je da vam se sushi pokvario. Ako uopće sumnjate u to je li vaš sushi još uvijek dobar nakon što ste ga spremili u hladnjak, najbolje je da budete sigurni i bacite ga.