Hladniji dani idealno su doba da napokon izvučete ono teško, gusano posuđe koje često gurate u zadnji red kuhinjskog ormara i bacite se na dugo i sporo kuhanje gulaša, pulled porka ili pečenje kruha s najhrskavijom koricom. Ako ga posjedujete, dobro znate da je takvo suđe, popularno i pod nazivom dutch oven, itekako dobra investicija. Traje godinama, praktično je i nije ga teško održavati. Ali samo ako pratite nekoliko jednostavnih koraka.
Naime, najvažnije je suđe ne grebati žicom za suđe ili drugim oštrim predmetima. Umjesto toga, napravite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite je na vanjsku stranu posude, pustite da kratko odstoji, a potom spužvicom odstranite nečistoće. Ova metoda najbolja je, dakle, za vanjski dio gusanog suđa s glatkim premazom.
S unutrašnjim dijelom biste trebali biti još oprezniji. U slučaju da vam se hrana koju ste kuhali zalijepila na dno, dodajte vode i malo sode bikarbone pa pustite da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga, trebalo bi sići u nekoliko poteza spužvicom.
U slučaju da hrana koju ste zapekli još uvijek ne silazi, u posudu stavite vodu i zagrijte je do vrenja. Dodajte malo sode bikarbone i pustite da stoji pa zatim pokušajte s ispiranjem. Nečistoće bi se trebale otpustiti i čišćenje bi trebalo biti još lakše.
Što god radili, na ovakvom posuđu nikada nemojte koristiti oštre predmete kako ga ne biste oštetili te stvorili pukotine zbog kojih će zatim kuhanje i daljnje održavanje biti otežano.
A kad smo već ovdje, u nastavku vam ostavljamo poveznicu s nekoliko dobrih recepata za jela iz one jedne, najteže i najljepše posude ili tave u vašem ormaru.