DOBRO JE ZNATI

Ponestalo vam je praška za pecivo i jaja, a baš ste htjeli ispeći kolač? Evo čime ih zamijeniti

Nedostatak ovih namirnica ne mora vas spriječiti u pripremi omiljenih pekarskih delicija, jer postoje brojne učinkovite zamjene

Ako nemate jaja to ne znači da morate odustati od svojih omiljenih pekarskih proizvoda s obzirom na to da postoji mnogo zdravih i ukusnih alternativa koje odlično funkcioniraju u pečenju, bilo da pripremate kolače, muffine ili druge slastice.

Isto tako, ukoliko ste se spremili za pripremu kiflica ili omiljenog peciva, a u kuhinji nemate prašak za pecivo, ne brinite - postoje odlične zamjene i za to, koje će vam omogućiti da i dalje uživate u savršenim zalogajima. Donosimo vam popis provjerenih alternativa.

image
Pexels

ŠTO AKO NEMATE PRAŠAK ZA PECIVO?

JOGURT

Budući da nastaje fermentacijom mlijeka, jogurt je izvrsna zamjena za prašak za pecivo. Umjesto jedne čajne žličice praška za pecivo, upotrijebite ¼ čajne žličice sode bikarbone i ½ šalice običnog jogurta.

OCAT

Jednu čajnu žličicu praška za pecivo možete zamijeniti kombinacijom ¼ čajne žličice sode bikarbone i ½ čajne žličice octa. No, zbog svog kiselkastog i prodornog okusa, ocat nije prikladan za recepte u kojima se koristi veća količina praška za pecivo, pa to svakako imajte na umu.

image
Pexels

LIMUNOV SOK

Baš kao i ocat, limunov sok je dobar izbor za recepte koji zahtijevaju tek malo praška za pecivo, budući da njegov intenzivan okus može utjecati na konačan rezultat. Umjesto jedne čajne žličice praška za pecivo, pomiješajte ¼ čajne žličice sode bikarbone s ½ čajne žličice svježe iscijeđenog limunovog soka.

SNIJEG OD BJELANJAKA

Ova metoda osobito je prikladna za pripremu souffléa, palačinki i kolača. Za torte će vam možda trebati čak 12 bjelanjaka, dok će za palačinke biti dovoljno dva do tri. Bjelanjke je važno najprije miksati na nižoj brzini dok ne postanu pjenasti, a potom postupno povećavati brzinu dok ne dobijete čvrst snijeg. Preostale sastojke dodajte pažljivo, kako biste sačuvali prozračnost tijesta.

image
Pexels

MELASA

Melasa, koja se često koristi kao zamjena za šećer, može poslužiti i kao alternativa prašku za pecivo. Umjesto jedne čajne žličice praška za pecivo, pomiješajte ¼ šalice melase s ¼ čajne žličice sode bikarbone. Budući da melasa ima prirodnu slatkoću, možda ćete htjeti smanjiti količinu šećera u receptu. Ova zamjena idealna je za pripremu slatkih jela, ali nije preporučljiva za slana peciva.

image
Unsplash

ČIME SE MOGU ZAMIJENITI JAJA U RECEPTU?

PIRE OD JABUKA

Četvrtina šalice nezaslađenog pirea od jabuka može zamijeniti jedno jaje. Kako biste poboljšali teksturu, dodajte ½ čajne žličice praška za pecivo. Pripazite, ako koristite zaslađeni pire, smanjite količinu šećera u receptu. Također, pire od jabuka može poslužiti i kao zdravija zamjena za ulje.

ZGNJEČENA BANANA

Pola zgnječene banane odlično nadomješta jedno jaje, a najbolje se uklapa u recepte za kolače i muffine. Osim što djeluje kao vezivo, dodaje i prirodnu slatkoću.

image
Alvarez/Getty Images

MLJEVENE LANENE SJEMENKE

Pomiješajte jednu žlicu mljevenih lanenih sjemenki s tri žlice vode i ostavite nekoliko minuta dok smjesa ne postane gusta i želatinasta. Ova mješavina može zamijeniti jedno jaje, a uz to obogaćuje recept zdravim omega-3 masnim kiselinama.

SVILENI TOFU

Četvrtina šalice svilenog tofua može poslužiti kao zamjena za jedno jaje. Tofu djeluje kao odličan vezivni sastojak i osigurava vlažnost u tijestu. Posebno je prikladan za guste i kremaste deserte.

image
Pexels

BILJNO ULJE

Za jedno jaje možete upotrijebiti ¼ šalice biljnog ulja. Međutim, ako recept zahtijeva više jaja, bolje je koristiti neku drugu zamjenu jer previše ulja može učiniti tijesto previše masnim i teškim.

Bez obzira na to za koju zamjenu se odlučite, važno je uzeti u obzir specifične zahtjeve recepta kako biste postigli najbolju teksturu i okus. S ovim alternativama, uživanje u omiljenim slasticama postaje još jednostavnije i prilagodljivije, no svakako bismo preporučili i da se igrate sa zamjenama dok ne pronađete idealnu za recept koji koristite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2025 08:20