Već padaju sa stabla?

Pet dobrih načina kako da iskoristite nezrele jabuke umjesto da ih bacite

Visoke temperature i suša koji su nas zadesili proteklih tjedana nikako ne pogoduju voćnim stablima, pa su s mnogih počeli padati nezreli plodovi, evo zašto ih ne baciti

Dugotrajna suša i nedostatak vode, kao i pretjerano zalijevanje po ovoj vrućini, kod voćki mogu dovesti do opadanja plodova. To najbolje sada možemo vidjeti na stablima breskvi, kruški i jabuka. No, to što je tlo pod stablima puno nezrelog voća ne znači da ga morate baciti, jer se nezrelo voće može lako preraditi i iskoristiti, baš kao i ono zrelo.

Maja Celing Celić, hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu, na portalu Agroklub, gdje je i urednica, objavila je pet dobrih prijedloga, koje vam prenosimo u nastavku.

image
Mizina/Getty Images/istockphoto

1. DŽEM ILI MARMELADA

Od nezrelih jabuka možete napraviti džem ili marmeladu, a za 1 kg jabuka vam je potrebno 500 g šećera, sok jednog limuna i 200 ml vode. Voće operite, ogulite i narežite na komadiće ako želite džem, a ako pravite marmeladu, izblendajte. U velikom loncu ih pomiješajte sa šećerom, vodom i sokom limuna. Kuhajte na laganoj vatri, često miješajući oko 45 minuta do sat vremena. Ulijte u sterilizirane, vrele staklenke te ih umotajte u deke i ostavite da se ohlade. Spremite na tamno i hladno mjesto.

image
Liudmila Chernetska/Getty Images

2. KOMPOT

Za 1 kg jabuka koje ćete preraditi u kompot treba vam 200 g šećera, litra vode, sok jednog limuna te cimet ili vanilija po želji. Jabuke operite, ogulite i narežite na željene komade. U loncu prokuhajte vodu sa šećerom i limunovim sokom. Dodajte jabuke i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju, do 20 minuta. Dodajte cimet ili vaniliju po želji. Ulijte u staklenke po istom principu kao kod džema, odnosno marmelade.

image
Kontrast-fotodesign/Getty Images/istockphoto

3. SOK

Uz 1 kg jabuka potrebna vam je voda, šećer ili med. Oprane, oguljene i narezane jabuke stavite u blender i dodajte malo vode. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Procijedite kroz sito ili gazu kako biste uklonili pulpu koju možete iskoristiti u zobenoj kaši ili kolačima. Po potrebi dodajte šećer ili med. Sok ulijte u staklene boce i čuvajte u hladnjaku nekoliko dana. Za duže čuvanje možete pasterizirati u pećnici.

image
Olgakr/Getty Images

4. PIRE

Pire kojega možete koristiti kao dodatak jelima ili u pripremi kolača napravite jednako kao sok, ali bez cijeđenja pulpe. Za duže trajanje stavite više šećera, prokuhajte ga 15 do 20 minuta te ulijte u sterilizirane, vrele boce.

image
Vasiliybudarin/Getty Images/istockphoto

5. OCAT

Budući da su kiselije od zrelih, ove jabuke mogu biti dobre i za izradu octa. Uz jabuke vam je potrebna voda i malo šećera. Operite ih te narežite zajedno s korom i sjemenkama i stavite u veliku staklenku. Prelijte ih vodom tako da ih potpuno prekrije. Dodajte 1 žličicu šećera po litri vode kako bi potaknuli fermentaciju. Staklenku pokrijte gazom ili kuhinjskom krpom i zavežite gumicom. Ostavite na sobnoj temperaturi 3-4 tjedna, miješajući jednom dnevno. Kada tekućina postane kisela i miriše na ocat, procijedite i prelijte u čiste boce. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Korištenje nezrelih jabuka za pripremu raznih proizvoda može imati određene nedostatke, a na portalu Agroklub možete doznati na što posebno trebate pripaziti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 08:55