TKO ZNA, ZNA!

Ovih pet namirnica legendarni francuski chef uvijek drži u svojoj kuhinji, a objasnio je i zašto neke od njih uvijek koristi u povoljnijim verzijama

Ako se pitate koje osnovne sastojke uvijek imati pri ruci, odnosno na što se oslanja legendarni francuski chef Jacques Pépin, ovaj tekst je za vas

Jacques Pépin kaže da u svojoj kuhinji uvijek drži maslac, maslinovo ulje, zajedno s češnjakom i lukom, te, ovisno o tome što je dostupno u vrtu, svježe začinsko bilje.

Poznati francuski kuhar, autor kuharica, televizijska ličnost i dobitnik prestižne nagrade Julia Child Award, kazao je kako koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kvalitete za završavanje jela, dok za kuhanje upotrebljava jeftiniju verziju.

image
Getty Images/Profimedia

Iako Pépin ne precizira koje začinsko bilje uvijek ima u svom domu, vjerojatno u njegovom vrtu ne nedostaje peršina, vlasca, estragona i chervila, tradicionalnog francuskog “fine herbs” miksa koji se koristi u raznim jelima, od omleta do piletine. Naravno, ne morate imati baš sve ove biljke; bilo koje svježe začinsko bilje, od korijandera do bosiljka, može biti sjajan dodatak vašim jelia.

Što se tiče maslaca, francuski chef nije pretjerano izbirljiv. Napominje da se u trgovinama ponuda kvalitetnih maslaca znatno povećala, a vrsta koju odabire često ovisi o tome razvija li nove recepte. Pépin objašnjava: “Sjetite se, zarađivao sam pisanjem recepata. Obično bih išao u supermarket kad bi radio na receptima.”

JE LI OVO SKROMNO JELO NAJBOLJE ČUVANA FRANCUSKA KULINARSKA TAJNA?

Iako za vlastite potrebe rado ode na farme po posebni, zanatski maslac, no za recepate koje dijeli s publikom radije bira uobičajeni maslac iz supermarketa kako bi čitatelji mogli i sami lako nabaviti sastojke. Zaključno, ako njega pitate, nije potrebno kupovati skupi maslac ako vam nije dostupan ili pristupačan.

Pet ključnih sastojaka Jacquesa Pépin

Maslac

Maslac je simbol francuskog kulinarstva i slastičarstva te je neizostavna namirnica u profesionalnim kuhinjama u pripremi namaza, umaka, slastica i osnova je mnogih jela. Uostalom, francuska izreka kaže da su potrebne tri stvari za dobro jelo: maslac, maslac i još malo maslaca.

image
/Unsplash

Maslinovo ulje (dvije vrste - kvalitetno ekstra djevičansko za završavanje jela i jeftinije za kuhanje)

Maslinovo ulje zauzima središnje mjesto u gastronomiji, posebno mediteranskoj, zahvaljujući svom bogatom okusu i nutritivnim vrijednostima.

image
/Unsplash

Češnjak

Češnjak je ključni sastojak u mnogim kuhinjama svijeta, a obožavamo ga zbog intenzivne arome i sposobnosti da pojača okus jela. Koristi se svjež, pržen, pečen ili u prahu, u umacima, juhama, marinadama... popis je jednostavno nepresušan.

KAKO KUPOVATI, SJECKATI I KORISTITI ČEŠNJAK, OVIH 5 STVARI MOŽDA NISTE ZNALI, A JAKO SU KORISNE

image
/Unsplash

Luk

Može se koristiti sirov, pirjan, pečen ili karameliziran, a najviše volimo to što dodaje dubinu jelima poput juha, umaka i variva.

LUK ZA SVAKI RECEPT: OD SIROVOG DO KARAMELIZIRANOG, EVO KAKO ODABRATI ONAJ PRAVI

image
/Unsplash

Svježe začinsko bilje

U francuskoj kuhinji (ali i u ostatku svijeta) začinsko bilje koristi se za pojačavanje okusa i aromu, dok se kroz povijest, svježe začinsko bilje koristilo ne samo kao hrana već i kao lijek.

image
/Unsplash
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 23:43