Ako se kojim slučajem nađete u Španjolskoj, pa vas tom prigodom ugoste znanci ili netko tko će vam tek postati prijatelj, nemojte se iznenaditi ako vas ponudi sirom, pa onda umjesto u hladnjak posegne u kuhinjski ormarić ili smočnicu. Možda će vam zvučati suludo što čuvaju sir na sobnoj temperaturi. Možda ćete se čak i zabrinuti ili prestrašiti ideje da jedete sir koji je čuvan tako, a možda ćete i tražiti izgovor da izbjegnete njegovu konzumaciju sumnjajući da je još uvijek za jelo. Međutim, je li doista tako?
Kao i mi, tako i Španjolci imaju neke svoje tradicije koje prenose s koljena na koljeno, a ovo je jedna od njih. I zapravo je vrlo korisna. Pogotovo među ljudima koji vole sireve, pa im teško pada kad se dogodi da komadić moraju baciti.
Kada vidite staklenku punjenu zlatnom tekućinom i bijelo-žutim prutićima, znajte da je riječ o maslinovom ulju i komadima sira, tradicionalnom španjolskom receptu, odnosno triku za čuvanje sira. "Queso en aceite" - tako ga zovu, što u prijevodu znači sir u ulju. Ovako pripremljen sir za čuvanje ne samo da će duže trajati, već će vas i iznenaditi okusom. Vrlo vjerojatno će, prizivajući sjećanja na naše prvo kušanje, biti bogat, orašast i uzbudljivo slan.
Prema tradiciji, Španjolci narežu sir na veće komade - prutiće ili kocke, potope ga u zemljani vrč s poklopcem (ili u novije doba u staklenku, iako okus nije potpuno identičan), preliju ga s domaćim ekstra djevičanskim maslinovim uljem i ostave ga na tamnom i hladnom mjestu nekoliko tjedana, pa sve do šest mjeseci. Neki mu također dodaju i začine, poput kadulje, timijana, bosiljka, čili papričica, ružmarina, korice nešpricanih limuna, češnjaka.
Ostavljen da se tako "moči" tjednima, odnosno mjesecima, ulje postupno prodire u sir od ovčjeg mlijeka, omekšava ga i daje mu pikantnost i aromu začina, naravno, ako smo ih dodali. Mnogi koji ga probaju ni ne znaju kako je taj isti sir u ulju bio pretvrd da bi ga jeli prije. Ulje ga je, da budemo slikoviti, zapravo oživjelo.
Dobro je znati da na ovaj način, koristeći stoljetnu metodu konzerviranja, možete i sami oživjeti sir za koji ste mislili da mu nema druge nego da ga bacite. Odaberite staklenku, narežite sir na veće komade (može grana padano, parmigiano reggiano, pecorino romano, ali i posušena gouda ili cheddar) i stavite ih u staklenku pa prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i odabranim začinima. I sjetite nas se za šest mjeseci.