POBJEDNIK OVOGODIŠNJE FIŠIJADE 

Najbolji baranjski fiš majstor otkrio nam je tajne omiljenog jela, najbitnija je kvaliteta dva sastojka

Pobjednik Prvenstva Baranje ove se godine borio s preko 200 majstora fiša

U petak i subotu, 6. i 7. rujna, u Belom Manastiru održana je Najveća hrvatska fišijada, u čijem su sklopu održani Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša te prvenstvo Baranje. Drugoga dana kuhao je rekordan broj kuhara, njih čak 230, a komisija na čelu s Arpadom Šipecom odlučila je da je najbolji kotlić onaj Milana Petrovića iz Kneževih Vinograda. Erik Munk iz Luga osvojio je drugo mjesto, dok je treći bio njegov sumještanin Daniel Keresteš.

Fišijada u Belom Manastiru održava se još od 1998. godine, a pod brendom Najveća hrvatska fišijada od 2019. godine kada je Beli Manastir postao mjesto održavanja Prvenstva Baranje i Prvenstva Hrvatske u kuhanju fiša.

Pobjednik Prvenstva Baranje, Milan Petrović iz Kneževih Vinograda, koji se ove godine borio s preko 200 majstora, otkrio nam je tajne ovog pikantnog jela o kojem smo već ranije pisali. Dva desetljeća, Petrović se natječe na fišijadama, konstantno usavršavajući svoj recept.

image
Dubravko Franjin/tz Baranje//

"Ove godine bili je sigurno 20-ak kvalitetnih fiševa na natjecanju. Procjenitelji već na prvi pogled odbace ono što im je neprihvatljivo - loša boja, neuredna potkovica, razdvojila se juha od taloga...", kazao nam ovogodišnji pobjednik.

Pred komisijom je, smatra, bio nimalo lak posao, jer tek onda treba probati one koji su ostali u užem izboru.

"Neki budu preslani, neki previše ljuti, neki blagi... Potkovica s druge strane mora biti kuhana, ali čitava, a već u tom, prvom dijelu eliminacije, otpiše se velik broj kotlića. Osim toga, može se dogoditi da član komisije proba kotlić koji je previše slan, pa mu se onda idući čini kao da ima premalo soli ili pak da proba loš fiš pa mu onaj idući ima puno bolji okus", napominje naš sugovornik, koji smatra kako iskusni suci ipak znaju doskočiti tim problemima pa se nerijetko vrate još jednom probati jelo.

image
Dubravko Franjin/tz Baranje/

Ocjenjuje se, saznajemo, sve - od gustoće fiša, izgleda potkovice pa sve do općeg dojma. Svaki dio nosi bodove. Iako se Petrović dan ranije natjecao na Prvenstvu Hrvatske u kuhanju fiša, nije bio među prva tri kuhara.

"Na ovom natjecanju sam smanjio količinu luka. Luk daje određenu slast, a nju ne može prikriti ni ljuta paprika ni sol", napominje.

Kvaliteta sastojaka, još je jedna bitna stavka.

"Važni su i začini i kvaliteta ribe, pogotovo jer ona može poprimiti okus mulja što nije rijetko kada su velike vrućine te riba legne u kanal. Ne preporučuje se ni previše masna riba te je potrebno skidati masnoću s trbuha i leđnih peraja šarana. Razlog leži u tome što se kuhanjem ta masnoća topi i skuplja papriku te fiš izgubio onu boju koji bi trebao imati. Baš zbog tih detalja majstori zanata nose sa sobom alat s kojim odstranjuju peraje i sve dodatne masnoće, čak i onu iz trbušne šupljine. Drugi važni detalj je kvalitetna ljuta i slatka paprika, a većinom se koristi ona vojvođanskog proizvođača Kiš iz Bezdana koji radi kupažu dvije vrste kvalitetne paprike. Naravno može se pronaći izvrsna paprika i na području Baranje, ali to su manje količine koje majstori fiša ljubomorno čuvaju", otkrio nam je 65-godišnjak iz Kneževih Vinograda.

Svi natjecatelji dobili su po tri kilograma očišćene ribe, od koje je 200-250 grama nakon čišćenja bio otpad. Na jedan kilogram ribe, saznajemo u razgovoru, ide litra i pol vode ako se kuha u kotliću sa širokim otvorom. Ako se pak radi o kotliću užeg otvora, količina vode je nešto manja zbog manjeg isparavanja.

image
Dubravko Franjin/tz Baranje/

Sada kada nam je majstor fiša otkrio na što sve trebamo paziti, nismo mogli preskočiti vinsku preporuku, ipak naš sugovornik dolazi iz srca Baranje, mjesta poznatog po vinskim cestama koje su turistički možda najbolje brendirale istok Hrvatske.

"Uz fiš je najbolje odabrati kiselija bijela vina poput graševine ili sauvignona koje razblažimo s mineralnom vodom. Ovo jelo nije lagano iako se radi o ribi već je vrlo pikantno zbog čega su kisela vina savršena kombinacija koja će biti odličan kontrast", napomenuo je Petrović.

Iako je natjecanje gotovo, ovaj majstor slatkovodne ribe ima velike planove. S obzirom na nedostatak mladih ljudi zainteresiranih za ovo natjecanje, zajedno s kolegama ima želju osnovati udrugu na razini općine.

"Pridobili smo jednog 34-godišnjaka, ima veliku želju i volju da nauči, a na nama je da te mlade ljude animiramo. Želimo zaštitit tradicionalni fiš paprikaš s podunavskog područja koji u sebi ima 3,4 pa čak i 5 vrsta ribe, dok u ostalim dijelovima Hrvatske se često zna koristiti tek jedna - šaran. Trebali bi licencirati i suce i ujednačiti pravila kako bi na još bolji i kvalitetniji način promovirali ovo tradicionalno jelo", zaključio je Milan Petrović za Dobru hranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 11:55