Tri jednostavna trika!

MALE TAJNE: Evo kako postići hrskavu koricu na pečenoj piletini baš svaki put!

 Getty Images
Pečenka bez hrskave korice kao nebo bez zvijezda!

Čar se krije u kontrastu tekstura i okusa (hrskava korica koja je divno karamelizirana i slatko, meko meso iznutra).

Dakle, kako postići hrskavu koricu ama baš svaki put kada pečete piceka, puricu ili patku?

Prvo, ako dobro osušite kožu prije pečenja, puno ćete si pomoći. Perad čak možete ostaviti otkrivenu preko noći u hladnjaku kako bi se koža dobro osušila.

Roasted chicken with crispy brown skin, baked in oven with vegetables, herbs and garlic in black cast iron skillet on vintage wooden table background. Rustic style, top view.
Getty Images/iStockphoto

Druga tehnika je nešto malo kompliciranija. Kožu peradi mjestimično zagrebite kuhinjskom iglom, nije bit da ju probušite već da ju lagano zagrebete, najbolje je da radite brze poteze rukom pod kutem. Ovo možda zvuči pomalo neobično, ali to je u principu ono što radite i kada pečete velike komade crvenog mesa, zarežete površinu kako biste omogućili masnoći da se istopi, a korici da postane hrskava.

Close view at barbecued chicken leg with baked potatoes on a rustic metal plate with whole chicken and sauce on a background. Sackcloth and wooden background. Vertical shot. Warm colors
Getty Images/iStockphoto

Naravno, korica na patki ili piletu je osjetljivija od one na npr. šunki zato ju radije zagrebite iglom nego režite nožem kao što biste to učinili sa šunkom.

I zadnje, perad pecite dugo na relativno niskoj temperaturi i svakako iskoristite mast od pečenja. S njome podlijevajte meso otprilike svakih 15 minuta.

A vi? Imate li ikakve trikove za savršeno hrskavu koricu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2024 08:31