Sezona mnogima omiljenog ploda jeseni - kestena je u punom jeku, pa su svi oni koji ga obožavaju napokon došli na svoje; jedu ga u kesten-pireu, roladi od kestena, kesten-torti, pralinama omotanim čokoladom... No, što ako ga želite sačuvati za dane kad ga više ne bude u ponudi na tržnicama i u trgovinama i kad ga nećete moći pronaći u šumi?
Naravno, postoji neka draž u tome što nam pojedine namirnice nisu dostupne cijelu godinu, možda ih baš zbog toga, vjerojatno ćete se složiti, i volimo više. Ipak, jedan tradicionalan "recept" provjereno pomaže ako imate viška sjajnog smeđeg ploda koji biste željeli sačuvati. A najbolje od svega je što uz njega kesteni ostaju svježi i do tri mjeseca - i to bez da se pokvare, osuše ili izgube okus, iako im je prošla sezona.
Ovaj jednostavan trik koji nazivamo i metodom "utapanja" koristili su od davnina i naši preci, jer tada nije bilo hladnjaka u kućanstvu ili barem ne u svakom. Postupak je to kojim bi se ubrani kesteni prvo dobro oprali, a zatim potopili u svježoj vodi. Sve one koji bi isplivali na površinu već prvog dana bi uklonili, a sve druge bi ostavili potopljene u vodi još tjedan dana, s tim da bi svaki dan mijenjali vodu. Nakon osam dana, kesteni se suše i to najbolje na velikom stolu na pamučnom stolnjaku, ručniku ili kuhinjskim krpama. Kad su kesteni suhi njima punimo velike staklenke, koje je potrebno prije sterilizirati u pećnici i ohladiti, a potom i dobro zatvoriti poklopcem. Tako pripremljene kestene treba skladištiti na tamno, suho i hladno mjesto i potrošiti u roku tri mjeseca.
Naravno, ako vam je ovo prekomplicirano, uvijek možete kestene skuhati, očistiti i zalediti u zamrzivaču.
Ako vas je ovaj savjet natjerao da razmislite o slastici od kestena, u nastavku vam donosimo nekoliko jako slasnih prijedloga.
Kesten-pire po receptu slastičarnice Orijent
Kesten torta s beze korama Slavice Šagolj
Tart od kestena i bijele čokolade Ivane Čuljak
Za prhko tijesto će vam trebati:
250 g maslaca
150 šećera u prahu
1 jaje
350 g brašna
60 g badem brašna
prstohvat soli
Priprema:
Miksati maslac i šećer. Dodati jedno jaje te ostatak suhih sastojaka. Zamijesiti u kompaktnu smjesu i tijesto ostaviti da odstoji u hladnjaku najmanje sat vremena.
Ganache od bijele čokolade*
*Za tart promjera cca 23 cm
2 dcl vrhnja
400 g bijele čokolade
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijati vrhnje i preliti preko čokolade. Ganache podijeliti na dva dijela.
Prvi sloj:
pola ganachea
125 g nezaslađenog kesten pirea
2 žlice ruma
prstohvat soli
Priprema:
U jedan dio ganachea dodati 125 g razrađenog kesten pirea sa malo ruma. Premazati po tartu.
Drugi sloj:
pola ganachea
150 g pečenih kestena
100 g vrhnja za šlag
Priprema:
Kestene ispeći. Očistiti i u blenderu samljeti na sitne komadiće. U ganache dodati komadiće kestena i istučeno slatko vrhnje. Premazati preko prvog sloja.
Treći sloj:
100g čokolade
250 g vrhnja
2 listića želatine
125 g kestena
1 žlica ruma
Priprema:
Želatinu natopiti u hladnoj vodi. Vrhnje zagrijati do vrenja, dodati namočenu želatinu i preliti preko sitno nasjeckane bijele čokolade. Izmiješati sve skupa dok se čokolada i želatina ne istope i sjedine. Kremu ostaviti minimalno par sati dok se stisne. Kad se krema stisnula, miksati je i dodati razrađeni kesten pire. Kremu istiskivati na tart u obliku puslica. Ukrasiti sa pečenim kestenima i čokoladom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....