DOBRO JE ZNATI

Gdje držati krumpir, a gdje jaja? Imamo nekoliko dobrih savjeta kako čuvati namirnice kako bi dulje bile svježe

Evo nekoliko savjeta kako spriječiti kvarenje hrane prije nego što je upotrijebite za pripremu obroka

Unosite svježe voće i povrće u svoj dom kako biste obogatili prehranu, ali primjećujete da vaše namirnice imaju čudan okus nakon nekoliko dana u hladnjaku. To nije idealno – no u potpunosti je rješivo! Ovi problemi obično nastaju zbog nepravilnog skladištenja.

BOROVNICE, KUPINE, MALINE I JAGODE

Uvijek čuvajte svježe bobičasto voće (borovnice, jagode i sl.) u hladnjaku, suho i neoprano, u čvrstoj posudi poput originalne ambalaže ili zdjelici prekrivenoj plastičnom folijom. Ovako spremljene mogu trajati do 10 dana. Bobice možete i zamrznuti, ali ih prije toga dobro isperite i osušite. Nakon pranja i sušenja, spremite ih u plastične vrećice ili posude za zamrzavanje – trajat će do šest mjeseci.

image
Qwart/Getty Images/istockphoto

KRUMPIRI

Krumpire držite na hladnom i suhom mjestu, poput smočnice ili ormarića. Izbjegavajte ih čuvati blizu štednjaka, pećnice ili sudopera zbog temperaturnih oscilacija i vlage. Isto tako nije preporučljivo držati ih u zamrzivaču ili hladnjaku.

image
Mediterranean/Getty Images

ČEŠNJAK

Poput krumpira, češnjak treba čuvati na suhom i hladnom mjestu, daleko od vlage hladnjaka. Ako imate puno glavica češnjaka, možete ih zamrznuti. Zamrznite cijele glavice ili ogulite režnjeve i spremite ih u staklenke. Zamrznuti češnjak lakše se sjecka i usitnjava, što može biti prednost u kuhanju.

JAJA

Iako hladnjak ima mjesta za jaja u vratima, to nije idealno. Jaja trebaju stabilnu i nisku temperaturu, a vrata hladnjaka su izložena čestim promjenama temperature. Držite jaja na srednjoj polici hladnjaka, gdje je temperatura najniža i najstabilnija.

{embed_photo_jl}3651424{/embed_photo_jl

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2025 07:02