Reddit, Instagram, TikTok, portali... svi odjednom ponovno pričaju o jednom od onih pitanja oko kojih se čitavu vječnost vode polemike - gdje skladištiti svježa jaja? A sve je pokrenula jedna korisnica Reddita pitanjem: "Jesam li ja jedina koja jaja ne drži u hladnjaku?!" I lavina je krenula... Javljaju se stručnjaci, s pokrićem, ali i oni bez ikakvog znanaja, i razglabaju na ovu temu. Pozvali su strani mediji čak i eksperte da ponove gradivo pred javnošću i lijepo, onako školski, pojasne je li opasno jaja držati izvan hladnjaka te postoji li uopće razlika.
Kako bi riješili ovu prastaru raspravu, stručnjaci tvrtke Egg Info, dio British Lion eggs* tvrtke, podijelili su točan odgovor - međutim, ako je suditi po komentarima, nisu baš sve uvjerili u svoju ekspertizu.
*British Lion je najuspješniji program sigurnosti hrane u Velikoj Britaniji. Više od 90% jaja u Ujedinjenom Kraljevstvu danas se proizvodi prema programu British Lion, a više od 200 milijardi British Lion jaja prodano je od njegovog pokretanja 1998.
Naime, stručnjaci za jaja, kako se vole zvati, otkrili su gdje bismo trebali čuvati jaja kako bi dulje ostala svježa i kako bismo bili sigurni da se u njima ne razvijaju bakterije koje bi nam mogle naštetiti ako ih konzumiramo. Dok se neki kunu u čuvanje jaja u smočnici, drugi tvrde da je hladnjak pravo mjesto za njih, stručnjaci imaju nešto drugačije mišljanja.
Prema njihovim riječima, ako možete osigurati da se vaša jaja drže na stalnoj temperaturi ispod 20 ºC, to je u redu. Međutim, ako to nije moguće - a nije moguće u većini slučajeva - tada je neupitno idealno mjesto hladnjak! Tu naglašavaju da, čak i ako mjesto na kojem čuvate jaja ne prelazi 20 stupnjeva, problem su oscilacije u temperaturi, pa ako je kroz dan u jednom trenutku 7, kasnije 19, a potom 12ºC, ni to nije dobro za jaja, premda su to sve temperature ispod spornih 20 ºC.
"Ako imate hladnu smočnicu koja se ne zagrijava kada temperatura u kuhinji poraste, tada je to dobro okruženje za čuvanje jaja, no držati ih u običnom kuhinjskom ormariću gdje temperature variraju nije nimalo mudro", prenosi njihove riječi Mirror.
"Najbolja praksa je čuvati jaja u hladnjaku, jer je tako temperatura uvijek konstantna i jaja će vam biti svježija. Kada ih trebate koristiti, pokušajte ostaviti jaja izvan hladnjaka oko 30 minuta kako biste ih zagrijali na sobnu temperaturu, inače bi se vrijeme kuhanja moglo promijeniti ovisno o tome kako ih koristite", dodaju.
I ne samo to, stručnjaci također savjetuju da jaja držite u originalnom pakiranju umjesto da ih prebacujete na policu za jaja u hladnjaku ili držite u nekom od onih modernih plastičnih držača za jaja u hladnjaku. "Ne samo da kutija štiti jaja, već također pokazuje rok trajanja koji u svakom trenutku možete provjeriti. No, možda je najbolji razlog da jaja držite u njihovoj originalnoj ambalaži da ostanu što svježija. Zašto? Ljuske jaja imaju sitne pore kroz koje bakterije i mirisi drugih namirnica i hrane mogu s vremenom prodrijeti".
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....