Vikend je idealno vrijeme za zasukati rukave i upustiti se u kakvu malo zahtjevniju kulinarsku avanturu. U slučaju da do sada niste mijesili i razvlačili svoje kore za savijaču, neka danas bude dan kada ćete početi, a ako ste u tom poslu već iskusni, cijela stvar neće vam oduzeti previše vremena. Danas, naime, radimo štrudlu od jabuka, i to uz više nego korisne savjete naše suradnice, majstorice za slatko, Slavice Šagolj. U nastavku potražite baš sve odgovore na pitanja koja bi vas kroz proces pripreme mogla zanimati.
1. KORAK: TIJESTO
Zaboravite sve što ste čuli o domaćem vučenom tijestu i krenite od samog početka. Pripremite sastojke, sve stavite na vagu pa se upustite u miješenje. Pri tome vam može pomoći i kuhinjski robot, ako ga imate pri ruci. U slučaju da su jedini alat kojim raspolažete ipak samo vaše ruke, dobivanje glatke kugle tijesta potrajat će nešto dulje pa je dobro povremeno se podsjetiti kako će se na kraju sve itekako isplatiti. Kako nas je savjetovala Slavica Šagolj, tijesto za štrudlu od jabuka trebalo bi biti tanje od tijesta za burek. U slučaju da je deblje, postoji mogućnost da će biti žilavije. U nastavku ostavljamo detaljni recept za vučeno tijesto.
Ako vam se, pak, zbilja jede štrudla, iz košare vas već gledaju crvene i zelene jabuke, a u hladnjaku imate i kore za savijače, ne bojte se iskoristiti ih. Štrudla će s kupovnim korama biti gotova daleko brže, a Slavica savjetuje da bazu napravite od tri kore koje ste premazali otopljenim maslacem, poslagali jednu na drugu pa tek tada po njoj rasporedili nadjev.
2. KORAK: NADJEV
Nakon što ste razvukli tijesto ili iz hladnjaka izvukli gotove kore za savijače, vrijeme je za najvažniju stvar – nadjev! Jabuke možete naribati, nasjeckati na sitne kockice ili tanke listiće, a u slučaju da su sočnije i pune tekućine, pomiješajte ih s krušnim mrvicama ili grizom. Slavica Šagolj u štrudlu, otkrila nam je, voli dodati i brašno od lješnjaka koje dobro upija višak tekućine, a ujedno daje i dublji, bolji okus. Isti učinak možete postići i mljevenim orasima, bademima ili drugim orašastim plodovima.
Osim što ih možete dodati u sam nadjev, krušne mrvice najprije možete zapržiti na malo maslaca i žlici šećera, a zatim ih prije dodavanja jabuka posuti po tijestu.
Idući korak su začini i aromatični dodaci. Jabuke su prilično zahvalne i vole čitav niz začina pa im tako možete dodati cimet, muškatni oraščić, klinčić, vaniliju ili tonku. Osim ako jabuke koje koristite nisu već same po sebi dovoljno kisele, obavezan dodatak je i limunov sok. Dobar ideja bit će i čep ili dva ruma ili drugog alkohola po želji. Pomiješati ga možete s jabukama ili u rumu namočiti grožđice te ih prije rolanja štrudle rasporediti po nadjevu od jabuka. Želite li štrudlu učiniti još aromatičnijom, Slavica savjetuje da u smjesu dodate i žlicu ili dvije džema po želji.
"Smokva i marelica su moji favoriti. Osim džema, obavezno dodajem i puno grožđica, cimet, a nekad i malo ruma", otkrila nam je svoje trikove i dodala da jabuke nije potrebno prethodno termički obrađivati.
3. KORAK: PRIJE PEČENJA
Kada ste pripremili nadjev, na koru najprije možete dodati malo vanilin šećera, a zatim po cijeloj površini rasporedite jabuke. U slučaju da radite svoje tijesto i na dijelovima vam pukne (ne brinite, događa se i najboljima), te dijelove pri dodavanju nadjeva jednostavno zaobiđite.
Prije pečenja, savjetuje Slavica, štrudla se obavezno premazuje otopljenim maslacem ili kokosovim uljem. Obje opcije bit će dobra ideja i tijestu dati finu, blago orašastu aromu jednom kada je štrudla pečena. Osim toga, kokosovo ulje dobra je opcija ako izbjegavate proizvode životinjskog podrijetla ili vam u goste dolaze prijatelji vegani.
4. KORAK: PEČENJE
Kada ste je zarolali, dobro premazali masnoćom po želji i smjestili u posudu za pečenje, štrudlu pecite na 180 stupnjeva. Koliko ćete je dugo peći ovisi o veličini i debljini štrudle, no 30 do 40 minuta trebalo bi biti dovoljno.
5. KORAK: NAKON PEČENJA
Na kraju, štrudlu od jabuka nakon pečenja ostavite da kratko odmori kako biste je lakše rezali, a zatim još toplu poslužite uz kuglicu sladoleda ili žlicu slatkog tučenog vrhnja, ili je ostavite da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi, bez pokrivanja ili spremanja u posudu, pospite je šećerom u prahu, režite i poslužite.