Iako smo si svečano obećali da više nećemo biti ta osoba još uvijek se potkrade artikal koji ne želite testirati ni da vam život ovisi o tome. prije par dana ponovno smo napravili veliku generalku i tužno spoznali da smo zaboravili poluotvorenu vrećicu miso paste koju smo uspjeli uništiti (to nije baš lako, jer je miso pasta fermentirana, visok postotak soli štiti je od plijesni. Ovisno o tome koga pitate, miso pasta može izdržati šest mjeseci u hladnjaku). Uglavnom, bacili smo je i zato pišemo ovaj tekst da sebi i drugima pomognemo u držanju obećanja: "Bacaj manje hrane!"
Što je miso?
Intenzivna pasta od soje koja nastaje dugom fermentacijom neizostavna je namirnica u njihovim kuhinjama. Iako je zapravo nastala u Kini kao nusproizvod izrade umaka od soje, u Japanu je zaživjela kao zasebna namirnica i pod nazivom miso stekla internacionalnu slavu. Miso se već stoljećima koristi kao baza za juhe, začin za razna jela, upotrebljavamo ga i u marinadama, ali i kao sredstvo za kiseljenje povrća. Iako je izvorno od soje, za izradu misa koristile su se kroz povijest i razne druge žitarice koje su mu davale slatkoću i slast. Miso uvijek ima bogat, slan i kompleksan okus u kojem se skrivaju arome slatkih i prženih orašastih plodova.
Miso - čuvar zdravlja
Miso potiče izlučivanje probavnih sokova u želucu, osigurava ravnotežu složenih ugljikohidrata te ima značajan utjecaj na smanjenje razine kolesterola. Bogat je mineralima i vitaminima, osobito željezom, kalcijem i vitaminom B čime osnažuje naš organizam
Ako želite izbjeći slanje paničnih poruka prijateljima s pitanjem je li vaš miso siguran, evo nekoliko načina kako ga iskoristiti.
Juhe: Recepti za juhu često zahtijevaju dodavanje misoa pri kraju kuhanja kad ste sve već makli s vatre. Kako biste sačuvali probiotičke kvalitete misa, morate ga izbjegavati kuhati; umjesto toga, umiješajte miso neposredno prije posluživanja, dok je juha još topla. Ovaj "trik" pali i kod kremastih juha kad ste si dali truda i prethodno ispekli tonu povrća za vašu krem juhu ili umak ali vam nedostaje još jedan "kick". U blender, prije nego usitnite sve željene sastojke dodajte i malo miso paste. Nema na čemu.
Slatko: Miso lijepo zaokružuje slatkoću kolača bez dodavanja pretjerane slanosti. Njegovi su doprinosi suptilni i mala žličica misa dodana u banana bread podići će ga na novu razinu.
Preljev/dresing za salatu: žličica ili dvije miso paste mogu uvelike pomoći u poboljšavanju okusa raznih vrsta umaka i glazura. Upotrijebite ga kako biste pojačali šarm dobrom vinaigretu. Trebat će vam: maslinovo ulje za bazu, ocat po izboru (možete se poigrati raznim varijacijama: jabučnim octom, bijelim ili vinskim), dijon senf za kompleksnost okusa i kremoznost, malo meda, protisnuti češnjak, sol i papar. Prije dodavanja soli i papra, možete dodati malu žličicu miso paste sve zajedno pomiješati dok se sastojci ne sjedine pa po želji dodati još soli i papra ako je potrebno.
Umak: Svojevremeno smo pronašli zanimljiv, a prejednostavan recept za umak od avokada koji rado koristimo. Treba vam jedan zreli avokado srednje veličine, sok pola manjeg limuna, 2 žlice maslinova ulja, 1 žlica jabučnog ili bijelog octa, 1 žličica svijetle miso paste, 1 žličica meda, malo soli i papra. Sve sastojke izblendate ili izradite štapnim mikserom dodate malo vode ako je tekstura pregusta i možete umak preliti preko pečenog povrća ili ubaciti u tortilju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....