Male tajne kuhanja

Ako ste misliti da se jaje za na oko samo baci na tavu, varate se, peče se na četiri načina

 Berislava Picek/Cropix
Ova se namirnica može pripremiti na toliko različitih načina, no najjednostavnije je - jaje na oko

Naša suradnica Slavica Šagolj u posljednjem nam je broju magazina Dobra hrana pokazala gotovo sve strane mnogima omiljene namirnice. Jaje se, nećemo pogriješiti ako tako kažemo, nalazi u hladnjaku svakog kućanstva. S njim radimo tijesta, premazujemo kolače, radimo kreme, kuhamo ga, pečemo, poširamo, kiselimo... I nakon što smo naučili kako ga ispravno kuhati i poširati, kako ga sve ukiseliti te napraviti najbolju proljetno-ljetnu slasticu na svijetu i savršeni omlet, vrijeme je da otkrijemo i kako ga ispravno ispeći na oko.

image
Berislava Picek/Cropix

Doista najjednostavniji način pripreme ove namirnice jest pečenje na malo masnoće na tavi. Iako ih obično spremamo za doručak, zapravo je jaje na oko jednostavan način dodavanja proteina u sve vrste obroka - salate, sendviče, hamburgere…

image
Berislava Picek/Cropix

Postoje četiri osnovna stila pečenih jaja:

• jaje na oko ili “sunny-side up” - jaje se peče sa žumanjkom prema gore i ne okreće se

• lako pečeno jaje - jaje se okreće, ali se peče nekoliko sekundi i žumanjak je još tekuć

• srednje pečeno jaje - jaje se okreće i peče oko pola minute te je žumanjak samo malo tekuć

• dobro pečeno jaje - jaje se okreće i peče se sa svih strana da je reš

image
Berislava Picek/Cropix

JAJE PEĆENO U PEĆNICI

Ako pripremate jaje na ovaj način, svakako odaberite posudu od borosilikatnog stakla. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Na dno posude stavite maslac ili kikirikijevo ulje. Razbijte jaje unutar posude i stavite u pećnicu. Prilikom zagrijavanja bjelanjak će se brzo zapjeniti i postati poput oblačka. Pecite nekoliko minuta da vam se žumanjak jako ne ispeče. Izvadite posudu iz pećnice, jaje začinite solju i paprom i pojedite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2024 12:00