U Facebook grupi Bariatric Easy & High Protein Recipes 2025, koja broji više od 313 tisuća članova iz svih krajeva svijeta, pronašli smo vrlo popularnu objavu Kim Grouvel koja će zanimati sve ljubitelje jela od piletina, a pogotovo one koji smatraju da je meso ove peradi dosadno i uvijek suho. Postoji više načina kako meso možemo omekšati, o čemu smo vam pisali i ovdje, no ako niste pročitali taj tekst ili proučili naš veliki vodič kroz marinade, tada svakako u nastavku isprobajte barem jedan od osam recepata za marinade za koje kažu da će okusima uljepšati svaki komad piletine. Jednostavni su, a sve što vam uz namirnice treba je malo vremena prije pečenja mesa kako bi svi sokovi i sastojci prodrijeli u meso i učinili ga bogatijim okusima. Ovako marinirano meso možete peći u pećnici, na tavi, ali i na roštilju, čemu se svi već veselimo, zar ne!?
1. AZIJSKA MARINADA OD MEDA
Trebat će vam:
¼ šalice soja umaka
¼ šalice meda
2 žlice rižinog octa
2 rešnja češnjaka, protisnuta
1 žličica naribanog đumbira
1 žlica sezamovog ulja
Pomiješajte sve sastojke u posudi. Marinirajte piletinu 1-4 sata za slatki, slani i umami okus.
2. JALAPENO MARINADA S ČEŠNJAKOM
Trebat će vam:
¼ šalice maslinovog ulja
2 jalapeno papričice, očišćene od sjemenki i sitno nasjeckane
4 rešnja češnjaka, protisnuta
sok od 1 limete
1 žlica meda
sol i papar, po ukusu
Sastojke dobro izmiješajte. Marinirajte piletinu 2-4 sata za pikantan okus i aromu češnjaka.
3. TALIJANSKA MARINADA
Trebat će vam:
¼ šalice maslinovog ulja
¼ šalice crvenog vinskog octa
1 žlica mediteranske mješavine začina (majčina dušica, ružmarin, lovor, češnjak, kadulja, korica limuna, peproncino...)
2 rešnja češnjaka, protisnuta
1 žličica sušenog origana
sol i papar, po ukusu
Sjediniti sve sastojke i marinirati piletinu od 30 minuta do 2 sata. Očekujte klasičan, ali oštar okus Mediterana.
4. FAJITA
Trebat će vam:
¼ šalice maslinovog ulja
sok od 2 limete
1 žlica čilija u prahu
1 žličica kumina
½ žličice paprike
½ žličice kajenskog papra (po želji)
2 rešnja češnjaka, protisnuta
Umutiti sastojke. Marinirajte piletinu 1-3 sata kako bi dobila uzbudljiv i pikantan okus fajite.
5. MARINADA OD MEDA I SENFA
Trebat će vam:
¼ šalice Dijon senfa
¼ šalice meda
2 žlice jabučnog octa
¼ šalice maslinovog ulja
sol i papar, po ukusu
Pomiješajte sve sastojke. Marinirajte piletinu 1-2 sata. Rezultat je sladak, pikantan i kremast, a obožavat će ga i veliki, ali i mali.
6. LJUTA NASHVILLE MARINADA
Trebat će vam:
½ šalice mlaćenice
¼ šalice ljutog umaka
1 žlica paprike
1 žlica smeđeg šećera
½ žličice kajenskog papra (po želji)
1 žličica češnjaka u prahu
Pomiješajte sastojke i marinirajte piletinu najmanje 1 sat. Očekujte začinjene, zadimljene i blago slatkaste note.
7. TERIYAKI MARINADA
Trebat će vam:
1/3 šalice soja umaka
¼ šalice smeđeg šećera
2 žlice mirina (po želji)
1 žličica naribanog đumbira
2 rešnja češnjaka, protisnuta
¼ šalice vode
Miješajte dok se šećer ne otopi. Marinirajte piletinu 1-4 sata za tradicionalnu slatko-slanu glazuru.
8. MARINADA OD KORIJANDERA I LIMETE
Trebat će vam:
¼ šalice maslinovog ulja
sok od 2 limete
¼ šalice svježeg korijandera, sitno nasjeckanog
2 rešnja češnjaka, protisnuta
1 žličica kumina
sol i papar, po ukusu
Pomiješajte sve sastojke. Marinirajte piletinu 30 minuta do 2 sata za svijetlu, pikantnu, ali vrlo ukusnu piletinu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....