Istina jest da se meksička kuhinja prilično bazira na grahoricama i mahunarkama, razlikuju preko 20 različitih vrsta graha. Kukuruz im je također vrlo važna namirnica, kako za izradu kruha i tortilja od kukuruznog brašna, tako i za različita jušna i začinjena jela. Meksička je kuhinja poznata po bogatstvu začina i raznolikim okusima, a prevladavaju čili papričice, grah, riža, piletina, govedina, avokado, rajčica, papaja, kikiriki i batat.
Neki od najpoznatijih specijaliteta meksičke kuhinje su quesadille (tortilje punjene povrćem, piletinom, avokadom i sirom (najčešće) koje se zapeku na tavici kako bi se sir rastopio), ceviche (jelo na žlicu od svježih morskh plodova, agruma i začinskog bilja) te guacamole (umak od avokada). Meksikancu tortilje koriste u gotovo svemu pa tako razlikujemo različite načine na koje se one koriste, a koji su do danas poprimili svoje vlastite nazive.
Enchilada
Tortilja napunjena povrćem, mesom (najbolje piletinom) i sirom koja se zarola kao palačinka bez da se njeni rubovi zavrću prema unutra.
Burrito
Tortilja tradicionalno napunjena rajčicom, goveđim ili pilećim mljevenim mesom, avokadom, kukuruzom i lukom koja se u potpunosti treba zarolati kao palačinka, uključujući i jedan rub. Tradicionalno se služi umak od rajčica, luka i čili papričice.
Chimichanga
Burrito koji ste ubacili u duboko ulje i ispržili ga.
Fajita
Tortilja na koju poredate narezane komadiće mesa, luka i paprike koje ste prethodno prepržili na vatri. Nema rolanja!
Isprobajte prave meksičke recepte za juhu od kukuruza, quesadille s povrćem i fajitas s piletinom!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....