TEST

RENAULT GRAND SCENIC 1.6 dCi Obiteljski miljenik s novim licem

Popularni francuski monovolumen blago je osvježen i dotjeran

Premda je od prvog, očekivanog facelifta Scenica tada bilo prošlo tek nešto više od 12 mjecesi, Renault nas je uoči ženevskog salona u ožujku iznenadio još jednim blagim osvježavanjem. Prvi redizajn donio mu je nekoliko nježnih kozmetičkih poteza poput izraženije upotrebe kroma, dok je drugi, kojemu upravo imamo prilike i uživo svjedočiti na testnom modelu, napravio iskorak prema novom dizajnerskom izričaju promoviranom s novom generacijom Clija.

Slično kao i manji model, a nedugo za njim i Captur, osvježeni je Scenic dobio novu masku hladnjaka s nikad većom Renaultovom značkom. I premda je time popis promjena obavljenih na vanjštini praktički iscrplje n, Scenic je zahvaljujući njemu dobio novu dozu svježine. A ona je, čak i ako je treba zahvaliti plastičnoj kirurgiji, uvijek dobrodošla. Nekima se, doduše, nova Renaultova njuška ne sviđa, budući da je u odnosu na staru djeluje teško, no ako postoji model na kojemu je to najmanje primjetno, to je zasigurno Grand.

Duža verzija Scenica, koja ima 6,5 cm duži osovinski razmak te za sobom vuče osjetno veću stražnjicu, na ovaj je način dobila svojevrsnu vizualnu protutežu. A uz to su sve njezine prednosti, uključujući i prtljažnik čiji se obujam proteže od 564 do 2085 litara, ostale netaknute. A Grand Scenic je, osim ovoga testnog s pet, dostupan i u izvedbi sa sedam sjedala. No, u tom slučaju osnovni obujam prtljažnika pada na 210 litara.

A osim prostranošću, Scenic se unatoč svojim pozamašnim gabaritima i dalje može pohvaliti dobrom preglednošću. U testnom automobilu posao vozaču dodatno olakšavaju parkirni senzori, koji se doplaćuju 2000 kuna. Ovjes je očekivano udoban, a visoku razinu komfora, osim bogatog Dynamique paketa opreme, putnici trebaju zahvaliti i dobroj zvučnoj izolaciji. Novi 1,6-litreni dCi sa 130 KS svoj posao po svemu obavlja više nego zadovoljajuće. Relativno je tih, elastičan i potencijalno štedljiv, što ovisi o načinu vožnje i razini (pre)tovara.

U uvjetima testa nama je trošio mrvicu manje od 6 llitara što je realno jako dobro. A premda je i brza vožnja u Grand Scenicu teoretski moguća, teško da će vas dugo zabavljati. Tko proba nanizati par zavoja, brzo će shvatiti da mu u ovom automobilu bolje leži obiteljski stil vožnje, jer je njemu prilagođen i sasvim lagani upravljač i mjenjač relativno dugih hodova, pa i kočnice, koje nisu zamišljene za stalni fajt s 1600 kg teškom kockastom karoserijom, koja se, k tome, voli i nagnuti... Grand Scenic je, jednostavno, udobna obiteljska krstarica, bez obzira imala novi ili stari nos. A u testnom je izdanju, sa svim doplatama, ostala na tek nešto više od 190 tisuća.

1.6 DCI DYNAMIQUE

TEHNIČKI PODACI

Motor turbodizelski

Obujam 1598 ccm

Snaga 96 kW/130 KS pri 4000/min

Moment 320 Nm pri 1750/min

Mjenjač ručni, 6 stupnjeva

Dimenzije 457,5 x 184,5 x 167,5 cm

Osovinski razmak 277 cm

Prtljažnik 564/2085 litara

Masa 1530 kg

Ispuh CO2 117 g/km

Brzina 195 km/h

0-100 km/h 10,5 sekundi

Potrošnja 5,9 l/100 km

CIJENA 179.843 kn

S DOPLATAMA 192.414 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:37