POREZNE OLAKŠICE

Amerikanci opraštaju GM-u dug od 14 milijardi $

GM bi mogao zadržati "svoje" porezne olakšice, a to bi u suštini bio dar u vrijednosti od 14 milijarde dolara od vlade pa neki stručnjaci tvrde da GM ima povlašteni tretman

Za General Motorsu će 2010. biti prva profitabilnu godina nakon 2004. Uz to, dobra vijest je kako se američki proizvođač automobila neće morati brinuti da će ga “zviznuti” veliki porez jer će milijarde gubitaka u prethodnim godinama pružiti utočište za godine koje dolaze.

Tvrtke obično dobivaju olakšice na buduće poreze zbog prošlih gubitaka, a u većini slučajeva se radi o tome da su tvrtke prošle kroz stečaj. Budući da je GM prosuo 30 milijardi dolara tijekom stečaja, to bi trebalo izbrisati većinu poreznih olakšica. No, GM bi mogao zadržati “svoje” porezne olakšice, a to bi u suštini bio dar u vrijednosti od 14 milijarde dolara od vlade pa neki stručnjaci tvrde da GM ima povlašteni tretman.

A jedan od razloga zašto vlada dopušta olakšice GM-u je vjerojatno taj da se smanje uočeni troškovi pozajmljivanja. Također je činjenica da su zbog poreznih olakšica dionice GM-a bile privlačnije na javnom otkupu u studenom prošle godine te je to pomoglo GM-u da što prije stane na noge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:32