SHUTTERSTOCK
jedan od simptoma

Često neprepoznat sindrom mogao bi biti razlog zašto kilogrami nikako ne idu dolje

Od njega pati mnogo žena, a i dalje ga prati val dezinformacija

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje koje pogađa mnoge žene, ali još uvijek nije dobro shvaćeno. Unatoč tome što je čest, oko njega postoji mnogo dezinformacija i zbunjenosti. PCOS ne utječe samo na fizičko zdravlje - također često može utjecati na mentalno i emocionalno blagostanje, a učenjem i otvorenim razgovoru o PCOS-u možemo pomoći ženama kod boljeg prepoznavanja svojih simptomima i osigurati im potrebnu podršku i razumijevanje.


Što je PCOS?

PCOS nije jedna bolest, već sindrom, što znači da se sastoji od skupa simptoma koji se mogu uvelike razlikovati među pojedincima. To stanje je obilježeno neravnotežom u proizvodnji hormona, pri čemu oboljele žene često doživljavaju povišene razine testosterona, kortizola i inzulina, zajedno sa smanjenom razinom estrogena i serotonina.

Ove hormonalne promjene mogu dovesti do različitih simptoma, uključujući akne, višak dlačica na licu i tijelu, nepravilne menstrualne cikluse i debljanje. Međutim, neće sve žene s PCOS-om imati iste simptome, što ga čini složenim stanjem za dijagnosticiranje i upravljanje.


Raznoliko iskustvo

Simptomi PCOS-a mogu se uvelike razlikovati od žene do žene, odražavajući visoko individualiziranu prirodu stanja. Dok se neke žene mogu boriti s vidljivim simptomima poput akni ili debljanja, druge mogu osjetiti suptilnije znakove, uključujući promjene raspoloženja, umor ili probleme sa spavanjem.


Zablude o težini

Uobičajena zabluda o PCOS-u je da žene koje se bore sa svojom težinom jednostavno trebaju usvojiti bolju prehranu i navike vježbanja. Međutim, debljanje zbog ovog sindroma povezano je sa složenim metaboličkim čimbenicima, što znatno otežava mršavljenje u usporedbi s drugima. Nadalje, iako gubitak težine može pomoći u ublažavanju nekih simptoma, ne rješava izravno korijensku hormonsku neravnotežu koja pokreće PCOS.

Sindrom policističnih jajnika narušava hormonalnu ravnotežu u tijelu i dovodi do promjena u metabolizmu, što za posljedicu ima inzulinsku rezistenciju, povećanu pohranu masti i pojačan osjećaj gladi. Rezultat može biti veći indeks tjelesne mase te otežano mršavljenje.

Ključna je prehrana

Kada imate PCOS i inzulinsku neravnotežu prehrana je ključna. Potrebno je smanjiti šećer i druge rafinirane i prerađene proizvode. Određeni lijekovi mogu pomoći smiriti upalu i utjecati na ublažavanje akni, a iako je mršavljenje teže onima koje imaju PCOS, prehrana temeljena na biljnim namirnicama svakako je bolji izbor.

Evo što se savjetuje jesti ako imate PCOS:

  • prirodna, neprerađena hrana
  • hrana s visokim udjelom vlakana
  • masna riba (losos, tuna, srdele i skuša)
  • kelj, špinat i drugo lisnato zeleno povrće
  • tamnocrveno voće (crveno grožđe, borovnice, kupine i trešnje)
  • brokula i cvjetača
  • grah, leća i ostale mahunarke
  • zdrave masti poput maslinovog ulja
  • orašasti plodovi
  • umjereno tamnu čokoladu
  • začini, kao što su kurkuma i cimet.


PCOS i trudnoća

Liječenje PCOS-a ovisi o dobi žene, poremećaju ciklusa, razini inzulina, pretilosti i želji za trudnoćom, a provodi se u suradnji s više specijalista (endokrinolog, ginekolog i dermatolog).

Uz liječenje, većina žena s PCOS-om može zatrudnjeti i većina se može uspješno liječiti kratkotrajnim uzimanjem tableta na početku svakog ciklusa. Ako tablete nisu uspješne, izbor su injekcije ili IVF tretman. U slučaju da žena ne želi trudnoću, a ima problema s pojačanom dlakavošću i aknama uspješna je terapija kontracepcijskim tabletama koje sadrže tzv. antiandrogene. Akne se liječe u suradnji s dermatologom. Za povišenu razinu inzulina i poremećenu toleranciju glukoze dobri rezultati postižu se dobro reguliranom prehranom, redovitim umjerenim vježbanjem i primjenom metformina uz nadzor endokrinologa.

Postoji i operativna metoda ublažavanja simptoma, tzv. drilling, prilikom koje se otvaraju folikuli jajnika i prekida njihova funkcija (stvaranje muških spolnih hormona). Djelotvornost je nažalost privremena.

Linker
04. rujan 2024 08:40