SHUTTERSTOCK
istražili smo

Svi za njima posežu u nadi da će smršavjeti. Koliko su rižini krekeri zapravo zdravi?

Najbolje je čitati deklaracije na proizvodu

U posljednje vrijeme ova je grickalica postala iznimno popularno, posebno kod onih koji žele izgubiti koji kilogram. No, jesu li rižini krekeri stvarno dobri naše zdravlje?

Istaknuta hranjiva tvar u rižinim krekerima je mangan, mineral potreban za imunološku funkciju, proizvodnju kolagena i jake kosti. Rižini krekeri također pružaju male količine vitamina B niacina, koji pomaže pretvoriti ugljikohidrate u gorivo za tijelo i druge minerale u tragovima, uključujući magnezij i cink. Najbolje je čitaji deklaracije na proizvodu budući da se veličine razlikuju. Primjerice, neki krekeri sadrže količinu hranjivih tvari slično sadržaju standardne kriške kruha.

- Budući da postoji toliko varijacija u sastavu i veličini rižinih krekera, najbolji odgovor na pitanje jesu li zdravi je - ovisi. Općenito, najbolje je izbjegavati one s različitim okusom, koji sadrže veće količine šećera, natrija i drugih umjetnih sastojaka. Također biste trebali preskočiti one od bijele riže, rafiniranog zrna koje je lišeno vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata. Međutim, obični rižini kolači napravljeni jednostavno od napuhane smeđe riže nude neke zdravstvene prednosti, koje se pripisuju integralnoj riži - kažu stručnjaci.


Zdravstvene prednosti integralnih krekera

* Sadrže antioksidanse - spojeve u hrani koji štite zdrave stanice od oštećenja DNA koja uzrokuje starenje i bolesti te smanjuju rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, pretilosti, raka i krvožilnih bolesti.

* Reguliraju šećer u krvi - cjelovite žitarice, uključujući smeđu rižu, mogu smanjiti razinu šećera u krvi nakon obroka kod osoba s dijabetesom. To je zato što sadrže više vlakana koje tijelo ne može razgraditi i apsorbirati za energiju, stoga ovi ugljikohidrati ne uzrokuju porast šećera u krvi kao njihovi rafinirani pandani. Osim toga, vlakna iz cjelovitih žitarica hrane dobre bakterije u našim crijevima.

* Pomažu u mršavljenju - rižini krekeri mogu pomoći u održavanju zdrave težine ako zamjenjuju visokokaloričnu hranu s visokim udjelom ugljikohidrata u prehrani.

* Lako se probavljaju - riža se lako probavlja jer sadrži manje fermentabilnih saharida (FODMAP), a to vrijedi i za obične krekere od smeđe riže. FODMAP-ovi su ugljikohidrati koji se slabo apsorbiraju tijekom probave, što kod osjetljivijih može rezultirati nadutošću, boli, plinom i grčevima. Osim toga, smeđa riža ne sadrži gluten pa su i krekeri od smeđe riže izvrsna opcija za osobe s celijakijom i osjetljivošću na gluten.

Ideje

Obični rižini krekeri imaju pomalo orašast okus koji se dobro upotpunjuje s namazima:

  • zgnječite zreli avokado s vilicom i pomiješajte s malo limunova soka, namažite kreker i pospite sjemenkama bundeve i suncokreta,
  • kreker namažite hummusom (namaz od slanutka) i dodajte povrće poput špinata, narezane rajčice, paprike ili krastavaca,
  • na kreker stavite sir, poput ricotte, narezanu rajčicu i bosiljak,
  • namažite kokosovim maslacem i naribajte tamnu čokoladu,
  • rastopite tamnu čokoladu i prelijte preko krekera, a na vrh stavite nar i sjeckane smokve,
  • premažite maslacem od badema, stavite kriške banane i pospite cimetom.
Linker
03. rujan 2024 15:10