SHUTTERSTOCK
sad i odmah

Ne odgađajte lijepe stvari s mišlju da ima vremena

Svi imamo neke ‘jednog dana ću‘ - planove za lijepe stvari ili zanimljive korake koje bismo željeli napraviti

Ovu vam kolumnu pišem iz Lukova, malog mjesta na obali pod Velebitom, u kojem se rodila moja mama i u kojem ljetujem od djetinjstva. Upravo sjedim u hladu pred našom kućom i gledam u modro namreškano more, s bijelim krestama na vrhovima valova, dok vjetar šušti u granama velikog brijesta na terasi pored mene. Već nekoliko dana puše jaka bura i dobro su nas smočile dvije snažne kiše.


Zašto odgađati

Brat Vanja i ja došli smo u Lukovo na devet dana i prvih nekoliko bilo je lijepo, mirno i sunčano. "Trebao sam te poslušati"- rekao mi je Vanja jučer - "i svaki dan ići na kupanje." Naime, od ta prva četiri mirna sunčana dana, odvela sam ga na plažu samo dva puta (moj brat ima mentalni i fizički hendikep od rođenja pa ne može sam hodati), a druga dva dana mu se nije išlo. Mislio je da će vrijeme nastaviti biti jednako lijepo i da je dovoljno da se kupa u moru svaki drugi dan. Ali bura je imala neke sasvim drugačije planove. Pa zadnjih nekoliko dana nismo mogli ni pomisliti na plažu. Da, trebao je odmah iskoristiti svaki lijepi dan, dok ih je sigurno bilo. No ono što je u ovoj priči najbitnije - ova je napomena zapravo važna za sve nas.

Vezano uz ovu temu, nedavno sam gledala simpatičan film „Ticket to Paradise“ s Julijom Roberts i Georgeom Clooneyjem. I jako mi se svidio moto glavne junakinje pa sam ga zapamtila: „Zašto odgađati nešto što je lijepo za budućnost, učinimo to odmah!“

Svima bi nam bilo dobro imati tu rečenicu na umu, zar ne? Jer svi imamo neke ‘jednog dana ću‘ - planove za lijepe stvari ili zanimljive korake koje bismo željeli napraviti. Vjerujemo da će vrijeme za njih jednom doći i ne razmišljamo pri tom o ‘buri‘ koja bi nam mogla omesti planove. No evo, promislite - imate li neke žudnje za koje bi zaista bila velika šteta da ih ‘bura‘ pomete? Koje su jako važne vašem srcu? Kako bi bilo da neke od tih ‘jednog dana‘- planova odlučite provesti odmah? Sada, ovog ljeta. Da, upravo sada!


Neću filozofirati

Tako sam i ja napravila neki dan. Prije odlaska u Lukovo otišla sam u veliku nabavku. U ulaznom dijelu nudile su se različite potrepštine za plažu pa sam bacila pogled na taj odjel i začudila se vidjevši da prodaju i - SUP daske. Bila sam uvjerena da se one mogu kupiti samo u trgovinama sportske opreme ili online. Moja sestrična Tamara pred nekoliko je godina kupila SUP i jako me radovalo kad bismo nas dvije u Klenovici zajedno na njemu sjele i pričale, veslale i zabavljale se. Jedna od mojih želja bila je da i ja i u Lukovu imam SUP, ali pretpostavljala sam da trebam prvo proučiti koji tip je prikladan za mene i također sam pretpostavljala da su te daske vjerojatno prilično skupe... A sad su odjednom velike kutije s različitim modelima SUP-ova stajale ispred mene, neki po sasvim prihvatljivim cijenama. Vrzmala sam se oko tih kutija kao mačak oko vruće kaše, proučavajući po čemu se razlikuju i odvagujući sve moguće ‘za‘ i ‘protiv‘. A onda sam u jednom trenutku prelomila i odlučila: "Neću filozofirati i komplicirati. Ako ga ne kupim ovdje i sada, vrlo vjerojatno ga ovog ljeta neću ni kupiti. Zašto odlagati dobre stvari?"

I eto, sada je lijepi plavo-bijeli SUP ovdje sa mnom u Lukovu, uhvatila sam jedan od onih mirnih sunčanih dana da ga isprobam i jako sam sretna što sam ga kupila. A sigurna sam da će i djecu radovati da ga isprobaju.

Dakle, za nešto što si vi jako želite, odlučite u ovom trenutku zaboraviti sve pretpostavke i opravdanja zbog kojih to odgađate za ‘neki drugi put‘ i upravo sada se raspitajte za varijante i mogućnosti kako biste to odmah mogli provesti u djelo. Bilo da se radi o maloj ili velikoj stvari. Ne dajte se zbuniti primjedbama svog uma tipa „To si vjerojatno sada ne mogu priuštiti“ ili „Ovako u jeku sezone sigurno neću naći mjesto“. Pronjuškajte, raspitajte se, potražite varijante i - mogućnosti će se otvoriti. Samo vi sami svojim željama trebate reći: „Da, sada je taj trenutak!“.

Linker
19. rujan 2024 03:12