Privatni album
neprijatelj

Obrambeni mehanizam sačuvao me u zbilja odvratnim i traumatičnim situacijama, ali nije ni on bez greške

Ni sama nisam znala za postojanje istih sve do sata psihologije u srednjoj školi

U teoriji, a i u praksi termin „obrambeni mehanizam“ zvuči odlično. Naše tijelo i um se štite stresa i traumi, a da nismo ni svjesni. Nismo ni svjesni dok nam ih na iste ne ukažu ili dok sami ne analiziramo neku situaciju ili događaj i kako smo na nju reagirali. Bilo da smo otišli spavati kako bismo nešto doslovno prespavali ili se samo distancirali i isključili, ti naši mehanizmi su čudo stvar i na njima trebamo biti zahvalni.

Nije bez greške

Ni sama nisam znala za postojanje istih sve do neke kasnije adolescencije kad su nas o njima učili na psihologiji krajem srednje škole. Urezala mi se ta lekcija iz više osobnih razloga i od tada, skoro 18 godina vučem ju za sobom kud god pošla. Godinama kasnije saznajem da su me ti mehanizmi, posebice disocijacija o kojoj sam već pisala, sačuvali u zbilja odvratnim situacijama u kojima se nitko, a najmanje dijete ne bi trebali naći. Potpuno nesvjesna kako me moj mozak štiti gotovo svega pretraumatičnog se ja praktično ne sjećam nego se trebam, i to uz pomoć i podršku, dosjetiti. Sjećam se traumatičnih prizora i scena, kad ih prepričavam nekome snebivaju se jer zbilja nisu lijepe scene, ali izostavljam i to nenamjerno još gore detalje jer ih je moj mozak pokopao preduboko kako bi me zaštitio. Prezahvalna sam vlastitom tijelu što je tako instinktivno napravilo i dovelo me tu gdje jesam, sposobna, samostalna i spremna suočiti se i s najboljim i najgorim.

No, da ne bi bilo da je taj mehanizam bez greške, itekako jest i nekad, kao recimo meni, postane i neprijatelj. Naime, kako sam doslovno od početka života u stanju preživljavanja i borbe, s obrambenim mehanizmima konstantno u stanju pripravnosti, tako mi ti isti što sam starija zadaju probleme. Od kompletnog nepovjerenja u druge i njihove namjere, do propitkivanja gotovo svega, prekomjernog analiziranja i nimalo delegiranja, za sve su to dobrim dijelom krivi mehanizmi koji su me čitav život štitili od lošeg i groznog. Kako nisu nepogrešivi, sad me i često u životu štite od dobrog i odličnog. Reklo bi se, pušu na hladno.


Na vrijeme sam reagirala

Kad mi se prije nekoliko mjeseci počelo događati nešto zbilja predivno meni je, ne pretjerujem, pozlilo. Mučno mi je bilo danima i nisam se znala nositi s time što se događa, bježalo mi se i preventivno uništavalo to lijepo jer nisam na to navikla. Nije mi prirodno pustiti se i samo uživati, vjerovati procesu (kao u prošlom tekstu, trebala sam samo pustiti sebe na miru), nego odem u sve moguće najgore scenarije kako bih bila spremna za kad bude sran*e kao i svaki put do sad.

Nije ovo prvi put da mi se tako nešto događa, ali sam prvi put na vrijeme reagirala i vidjela što se događa i da sam samoj sebi neprijatelj. Doslovno se moram nekad zapitati sabotiram li se namjerno ili slučajno. Strah od boli, naučen strah od boli, je toliko kod mene jak da mi opstruira i sreću i lijepe stvari, a zona komfora postane ravna linija bez previše skokova u plus i minus. Nisam jedina kojoj se ovo događa, znam da nisam, zato i ovo pišem, jer ima nas puno koji smo navikli na loše toliko da više ne prepoznajemo dobro. A dobrog ima i ima ga puno samo ga moramo vidjeti i prihvatiti. Naučiti da nas neće baš svaki put povrijediti ili izigrati i da ima ljudi koji nam žele dobro iako mi mislimo drugačije. Ne znam je li to nešto što sam naučila putem, je li došlo s godinama ili sam se samo jedno jutro probudila i odlučila promijeniti ploču, ali tako je sad. Spremna sam na dobro i neka ga u izobilju.

Kako su se stvari počele slagati tako su se počeli i pojavljivati znakovi putem, a jedan od najdražih je bio grafit na nadvožnjaku u Zagrebu: „A ŠTO AKO USPIJEMO?“

I zbilja, što ako sve bude ok i tu priča prestaje? Nema analiza, nema uzroka i krivaca, samo jednostavnost i dobro? Čudno je, ali ako je to najgore što se može dogoditi, da bude sve dobro, neka je, spremna sam. Konačno.

Do idućeg puta, pustite obrambenim mehanizmima da su nekad u krivu i da vi znate bolje.

Zagrljaj,

A.


Anu možete pratiti i na Facebooku i Instagramu.

Linker
19. rujan 2024 08:31