SHUTTERSTOCK
Neka bude glasno

Nije šala, ova nam radnja svima treba i to više puta na dan

Redovito smijanje može smanjiti rizik za razvoj bolesti srca i pomoći u produljenju života

Smijanje je vrlo ozbiljno, barem u japanskom gradu Yamagati čijim je stanovnicima odnedavno propisano da se moraju smijati barem jednom dnevno. Odluka je inspirirana istraživanjem lokalnog sveučilišta koje je otkrilo da redovito smijanje može smanjiti rizik za razvoj bolesti srca i pomoći u produljenju života. Te su dobrobiti toliko ozbiljno shvaćene da je i poslodavcima naloženo da kreiraju ‘poslovna okruženja ispunjena smijehom‘. No, propis je mnogima skinuo osmijeh s lica, jer mnogo stanovnika Yamagate smatra da se njime zadire u njihova ljudska prava.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravije srce

Ipak, rezultati spomenute studije trebali bi dovoljno motivirati svakoga tko želi poraditi na zdravlju i dugovječnosti. Pokazalo se da se češćim smijanjem, pritom se misli na glasan smijeh, a ne na smješkanje, smanjuje rizik za bolesti srca i krvnih žila te produljuje životni vijek.

Jači imunitet

I brojne prijašnje studije utvrdile su dobrobiti smijeha: smijanjem povećavamo razinu energije u tijelu i poboljšavamo imunitet. Uz to, potičemo cirkulaciju u srcu, plućima i mišićima te lučenje endorfina, tzv. hormona sreće, u mozgu.

Bolje pamćenje

Nadalje, smijeh poboljšava pamćenje, oslobađa od stresa te povećava dotok krvi u srce i tako smanjuje rizik za srčani udar. U svakom slučaju, propisao vam to netko ili ne, bilo bi korisno smijati se što više.

Linker
15. kolovoz 2024 13:09