SHUTTERSTOCK
dobre vijesti

Mnogi ne mogu zamisliti dan bez njega, a sad se pokazalo da smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Dobar je za kosti i mišiće, bogat proteinima, a vitamin B12 doprinijet će mentalnom zdravlju


U salatama, raznim platama, voćnim desertima, mesnim jelima, kao prilog raznolikom povrću, slasticama, prilog uz čašu dobrog vina... sireve doista možemo kombinirati gotovo uz sve. Unatoč tome što ponekad ovu namirnicu smatramo manje poželjnom zbog velikog broja kalorija i udjela masti, istraživanje je pokazalo je suprotno. Naime, ispostavilo se da oni koji jedu sireve, imaju manju vjerojatnost od razvijanja srčanih bolesti ili moždanog udara te imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od bolesti povezanih sa srcem u usporedbi s onima koji ga ne jedu. Ipak, kao i u svemu, treba biti umjeren.

Tvrdi i meki sirevi

Šarolikosti i teksturi ove namirnice doprinose razna mlijeka uključujući kravlje, kozje i ovčje. Razlikujemo tvrde i meke sireve. Stoga, u svoju prehranu možete uključiti neke od sljedećih verzija:

1. Feta sir

U 100 grama proizvoda naći ćete:

  • Kalorije: 265
  • Proteini: 14.2 g
  • Masti: 21 g
  • Ugljikohidrati: 3.8 g
  • Kalcij: 493 mg
  • B12: 1.69 μg
  • Natrij: 1140 mg

Ovaj mekani sir koji se tradicionalno proizvodi od kozjeg ili ovčjeg mlijeka glavna je namirnica u mediteranskoj prehrani i nalazi se u hranjivim receptima poput grčke salate i jela s tjesteninom. Od bogatog nutritivnog sastava kod ovog sira valja istaknuti kalcij i vitamin B12. Osim u salatama, fetu možete ukomponirati jelima od tjestenine ili pak onima napravljenima od cjelovitih žitarica.

2. Parmezan

U 100 grama parmezana nalazi se:

  • Kalorije: 392
  • Proteini: 35.8 g
  • Masti: 25 g
  • Ugljikohidrati: 3.2 g
  • Kalcij: 1180 mg
  • Cink: 2.75 mg

Sinonim koji nas veže uz Italiju. Ovaj tvrdi sir obično dodajemo jelima od tjestenine i salatama. Ima pomalo oštar i slan okus te nizak udio laktoze, svega 10 mg po kilogramu što je pogodno i za one koji teže podnose laktozu. Parmezan je također bogat proteinima te vitaminima i mineralima poput kalcija, selena i B12. Kalcij daje strukturu kostima i zubima i neophodan je za procese kao što su rad živaca i mišića te lučenje hormona.

3. Zrnati sir

Količina od 100 grama zrnatog sira sadrži:

  • Kalorije: 84
  • Bjelančevine: 11 g
  • Masti: 2 g
  • Ugljikohidrati: 4.3 g
  • Kalcij: 103 mg
  • B12: 0.42 μg
  • Vitamin A: 69 μg
  • Selen: 14.6 μg
  • Natrij: 321 mg

Svježi zrnati sir često se spominje kao prilog mnogih proteinskih obroka. Dobro se slaže sa slatkim i slanim sastojcima poput bobičastog voća i začinskog bilja. Zrnati sir je izvrstan izvor proteina koji se lako apsorbiraju. Proteini usporavaju probavu i potiču oslobađanje hormona sitosti. Osim toga, dodavanje hrane bogate proteinima u obroke može pomoći u održavanju zdrave regulacije šećera u krvi. Svježi sir kako navodi Health portal ima visok sadržaj nekoliko vitamina i minerala, kao što je selen, mineral neophodan za rad štitnjače i snažan antioksidans. Ovaj sir, baš kao i feta, obiluje natrijem stoga ako ste na dijeti s niskim udjelom natrija, jedite manju porciju ili odaberite onu verziju s niskim udjelom ovog minerala.

image
SHUTTERSTOCK

4. Cheddar

Nutritivna tablica za 100 grama cheddar sira navodi da ima:

  • Kalorije: 410
  • Bjelančevine: 24.2 g
  • Masti: 34 g
  • Ugljikohidrati: 2 g
  • Kalcij: 711 mg
  • B12: 0.88 μg
  • Vitamin A: 263 μg
  • Selen: 28.3 μg
  • Cink: 3.7 mg
  • Natrij: 644 mg

Žuti sir koji dolazi u raznim okusima, ima nizak sadržaj laktoze, a osobito odležani cheddar. Uz to, u ovom siru nalazimo vitamine A i B12, ali i minerale. Cheddar možete ukomponirati uz obroke sa svježim voćem i orašastim plodovima.

image
SHUTTERSTOCK

5. Mozzarella

Ovaj česti sastojak pizza u 100 grama sadrži:

  • Kalorije: 299
  • Bjelančevine: 22 g
  • Masti: 22 g
  • Ugljikohidrati: 2 g
  • Kalcij: 505 mg
  • B12: 2.28 μg
  • Vitamin A: 179 μg
  • Selen: 17 μg
  • Natrij: 486 mg

Mozzarellu ubrajamo u još jedan od talijanskih klasika koji uz spomenute pizze kao fantastičan sastojak jelima nalazimo još u onima poput lazanja i raznih osvježavajućih salata. Budući da ima nešto manje natrija od drugih sireva, to ga čini dobrim izborom za ljubitelje sira koji paze na unos soli.

image
SHUTTERSTOCK

Poznate su još neke zdravstvene dobrobiti sira, a među njima i:

  • Zdravlje kostiju i mišića. Kalcij i proteini u siru izvrsni su za izgradnju jakih kostiju i mišića. Kalcij može pomoći razvoju kostiju da ojačaju i spriječiti osteoporozu kako starimo. Također, smatra se da vitamini A, D, K i cink u siru također doprinose zdravlju kostiju.
  • Zdravlje crijeva. Fermentirana hrana poput sira i jogurta sadrži probiotičke bakterije koje pogoduju zdravlju crijevnih bakterija.

Alergije

Iako je puno obožavatelja, neki ljudi su ipak alergični na protein kazein koji se nalazi u siru. Alergijska reakcija na ovu tvar može uzrokovati upalu u cijelom tijelu, osipe, akne, glavobolje i probleme sa sinusima. Također, osobe osjetljive na laktozu mogu odreagirati tako da osjete nadutost ili imaju proljev. Uz to, osobe koje moraju smanjiti unos natrija, moraju smanjiti i unos sira.

Linker
05. kolovoz 2024 17:41