Vanda Janko/Privatni album
riječ stručnjaka

Dovode do tumora, endometrioze, inzulinske rezistencije… Magistra Janko upozorava: Stalno smo im izloženi

Njezina obitelj živi low tox, a Vanda je certificirana edukatorica na polju utjecaja okolišnih toksina na zdravlje

Vanda Janko je magistra farmacije koja se nakon završetka studija i rada u struci nastavila educirati (ona je hidrokolon terapeutkinja) i širiti spoznaje o čistom okruženju u kojem nema toksina. Ona je influencerica i edukatorica, a, ako nju pitate, ona je kontemplatorica, sakupljačica informacija, "helper", kreativka, storyteller i apsolutna zanesenjakinja u vezu između uma i tijela. Mama je Dori i Liamu te supruga najboljem prijatelju Danijelu. Njezina obitelj živi low tox, a Vanda je certificirana edukatorica na polju utjecaja okolišnih toksina na zdravlje i njihove veze s kroničnim bolestima.

- Želim potaknuti, osnažiti i educirati dovoljan broj ljudi u svijetu da naprave promjene u svojim životima i da zahtijevaju promjenu od industrije tako da industrija nema drugog izbora nego odgovoriti stvaranjem čišćih i sigurnijih proizvoda. Iako se ne možemo pozabaviti svim izloženostima štetnim kemikalijama, možemo značajno smanjiti izloženost mnogima od onih najgorih. Moj rad je posvećen pomaganju ljudima da promijene stvari koje mogu kontrolirati, tako da se manje brinu o onome na što nemaju utjecaja - kaže Vanda. Pitali smo je kako njezina obitelj jača imunitet i kakvu ulogu u tome ima low tox.

image
Vanda Janko/Privatni album

* Kako se pripremate za povratak rutini nakon ljeta i jesensku sezonu prehlada i viroza?

- Pitanje zdravlja i snažnog imuniteta je kod nas zapravo nešto o čemu se brinemo cijelu godinu. Rutine su nešto što nastojimo zadržati kroz svaku sezonu jer tako poštujemo način na koji nas organizam drži zdravima. Nakon ljeta u kojem smo se napunili vitaminom D kroz sunčevu svjetlost, nastavljamo ga koristiti u obliku dodatka prehrani, kao i vitamin C, i omega masne kiseline. Uvodimo prirodne čajeve (u rinfuzi) kao primaran način hidratacije i medno-propolisne proizvode te tinkturu ehinaceje. Svakodnevno koristimo i terapeutska eterična ulja.

* Kojoj vrsti hrane dajete više pažnje, a što pijete?

- Jedemo sezonsko, koliko god je moguće lokalno i organsko. Blagoslovljeni smo plodnom zemljom u Istri. Djeca su navikla jesti sve vrste voća i povrća jer su tome konstantno izloženi. S hladnijim danima u čestu upotrebu dolaze med, propolis i matična mliječ te korijeni poput đumbira, začinsko bilje, kurkuma... Ono što je ključno je zapravo ono čemu ne dajemo pažnju, odnosno ono što nastojimo izbjeći. A to su sve vrste sokova i napitaka osim hladno prešanih voćnih sokova iz sokovnika koje pripremamo kod kuće, šećeri u bilo kojem obliku su smanjeni na minimum ili servirani kroz zdrave verzije. Industrijsku i gotovu hranu ne konzumiramo, kuhamo svježe i svakodnevno. Iznimke su rođendani i slavlja kada dopuštamo da djeca konzumiraju što žele. U radu s ljudima vidim da najviše griješe u tome što bi svi nešto dodavali, a prvo ne eliminiraju ono što im ruši imunitet. U našoj obitelji su zdravlje, hrana i zdraviji izbori česte teme i djecu uključujemo u pripremu obroka. To su sve načini da se uvede protuupalna hrana, koja jača naš imunitet.

* Kojih se zdravih rutina za zdravlje držite?

- Rutine su nam jako važne. Nastojimo da djeca nemaju puno obaveza vezano za aktivnosti, ali smo vrlo aktivna obitelj. Postoji vrijeme koje se provodi u kući u konstruktivnoj i tihoj igri, nakon čega maksimalno koristimo vrijeme vani. Smatramo da mala djeca ne trebaju biti uključena u nekoliko sportova i aktivnosti, nego trebaju provoditi vrijeme u istraživanju i slobodnoj igri. Koliko vremena provodimo u prirodi ovisi o sezoni godine. Definitivno svakodnevno.

* Kojim metodama jačate imunosni sustav?

- Snažan imunitet je rezultat mnogo malih svakodnevnih izbora. Prvo, pravilna prehrana, i pod time mislim i na rutine u obrocima. Usputno jedenje i grickanje ili konstantno hranjenje je preopterećivanje organizma i zabava, a ne zdravlje. Drugo, pazimo na rutine spavanja, a to znači odlazak na spavanje u isto vrijeme i dovoljno sati sna. Nastojimo osigurati da je taj san kvalitetan, tako da im ne dajemo ekrane u večernjem terminu, da djeca nisu kroz dan prestimulirana i bez odmora. Pratimo emotivno stanje djece i razvojna stanja, kako bi bili što više emotivno stabilni i osjećali sigurnost i našu prisutnost. Uključujemo ih u sportske aktivnosti jer smo oboje sportaši, pa su često s nama u teretani. Ne radimo za njih više nego za nas, smatramo da roditelj vodi primjerom, a manje riječima. Zdravlje je prioritet u našoj obitelji i snažan imunitet je posljedica svih ovih izbora. Odmorno i nahranjeno tijelo, miran um i duh su preduvjeti za snažan imunitet. U tom slučaju povremene viroze nisu problem. One se rješavaju brzo. A dodaci prehrani u obliku tinktura, sirupa, eteričnih ulja i slično su tu da podrže tijelo da se izbori.

* Veliki ste promicatelj low toxa. Što to sve podrazumijeva i kako utječe na poboljšanje zdravlja?

- Low tox je pojam koji se odnosi na izbore koji uključuju korištenje i kupovinu proizvoda za njegu, kućanskih materijala, hrane, odjeće i njege koji ne sadrže ili minimalno sadrže štetne kemikalije. Low tox je nešto što možemo usporediti s pojmom ekološki/biološki u smislu kontrasta u odnosu na "normalno". Ako je eko/bio zdravije, što je ovo drugo? I zašto je to drugo uopće dostupno? Upravo je tako s low toxom. Nažalost, u ovim kategorijama krajnji potrošač nije potpuno zakonski i regulatorno zaštićen. Europa je puno stroža u odnosu na Ameriku, na našu sreću, međutim moderno društvo, konzumerizam i konformizam su donijeli puno nezdravih izbora kojima smo svakodnevno izloženi. Svakodnevno znači dugoročno kumulativan efekt, nažalost po cijenu zdravlja. Posljedice kumulativnog efekta se ne spominju, a itekako su stvarne. I vidite ih oko sebe - zovemo ih osjetljiva djeca, problemi s koncentracijom, problematična koža, kronične upale, bolesti vezane za stil života, problemi sa začećem, endometrioza, rak, tumori, autoimune bolesti, prerani pubertet, dijabetes, inzulinska rezistencija

* Što od low toxa primjenjujete u svom domu?

- Od izbora materijala u kojima pripremamo i pohranjujemo hranu do izbora sredstava za čišćenje koji su potpuno sigurni da i djeca mogu njima čistiti bez zaštite, materijala odjeće, te prirodnih i čišćih proizvoda za njegu i higijenu.

* Koja još prirodna rješenja pomažu u optimizaciji zdravlja?

- Prirodna rješenja su ona koja podržavaju prirodan način funkcioniranja cijelog organizma. Temelji su hrana, spavanje, emocionalna sigurnost i stabilnost, aktivan život. Sve ostalo su alati koji su povremeno u primjeni.

Kad pričamo o zdravlju, prvo treba eliminirati i izbjegavati sve što je štetno ili izaziva stres, a tek onda uvoditi podršku. Jer ako vas ništa ne ruši, od čega se trebate braniti? Genetika je mali postotak problema, okruženje i izbori su 99 posto razlog za zdravlje ili bolest. To zahtijeva promjenu mentalnog sklopa života i preispitivanje što se danas smatra normalno, a zapravo nije, iako je učestalo.

* Jeste li se vi ili netko u obitelji susreli s nekim izazovima u zdravlju? Gdje vam je najviše pomogao low tox način života?

- Kao netko tko je osjetio posljedice modernog načina života, u borbi sa seboreičnim dermatitisom, IBS-om, pomoglo mi je osvještavanje o tome što nam serviraju na policama, kome točno odgovara da sastojci koji su dokazano štetni za čovjeka budu i dalje dostupni svima u "dopuštenim količinama". Posljedice kumulativnog efekta se ne spominju, a itekako su stvarne. Majčinstvo me dodatno gurnulo u daljnje učenje i istraživanje, ali najviše od svega preuzimanje odgovornosti.

image
Vanda Janko/Privatni album

Vandina tri savjeta uz koje možete početi odmah zdravije živjeti

1. Prvo je potrebno osvijestiti i prihvatiti činjenicu da nikome neće biti više stalo do zdravlja naše obitelji od nas samih.

2. Zatim treba preuzeti odgovornost da naučimo kupovati i konzumirati proizvode koji nisu štetni i odbacimo narativ "i mi smo tako odrasli pa nam nije ništa". Kada krenemo u eliminaciju, to može biti jako preplavljujuće, ali je lakše uz vodstvo.

3. Ono od čega možemo krenuti je da izbjegavamo sve proizvode koji u opisu sadrže riječ parfum/fragrance/miris (osim ako nije naznačeno da je iz prirodnog izvora), zatim svugdje eliminiramo plastiku (staklo, čelik i drvo su dobri izbori) i treće, minimiziramo konzumaciju gotove, prerađene hrane (npr. hrana u limenkama). Obično je puna aditiva/boja i jeftinih sastojaka da bi dugo mogla stajati na policama.

Linker
18. rujan 2024 20:10