SHUTTERSTOCK
zašto ne

Umjesto šećera i zaslađivača u kavu stavite ovaj začin! To što radi našem mozgu je fantastično

Nedavne studije sugeriraju da bi njihovo uparivanje moglo stvoriti snažnu kombinaciju za kognitivne funkcije


Kombinacija dvije omiljene jutarnje namirnice - cimeta i kave - mogla bi biti tajna poboljšanja zdravlja vašeg mozga. Iako svaki od ovih sastojaka ima svoje dobro dokumentirane zdravstvene prednosti, nedavne studije sugeriraju da bi njihovo uparivanje moglo stvoriti snažnu kombinaciju za kognitivne funkcije. Bilo da želite izoštriti svoj fokus, poboljšati pamćenje ili zaštititi svoj mozak od starenja, dodavanje malo cimeta u dnevnu šalicu kave mogao bi biti jednostavan, ali učinkovit trik.


Kognitivna moć kave

Kava se već dugo veliča kao omiljeni napitak za početak dana, ali njezine prednosti sežu dalje od samo jutarnjeg naleta energije. Kava je izuzetno moćna za zdravlje mozga. Kofein u kavi djeluje kao stimulans, pojačavajući budnost, poboljšavajući koncentraciju i jačajući kratkoročno pamćenje.

Osim stimulativnih učinaka, kava je također bogat izvor antioksidansa. Ovi spojevi pomažu u zaštiti moždanih stanica od oksidativnog stresa, procesa povezanog s razvojem degenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.


Cimet

Iako je kava sama po sebi impresivna, uparivanje s cimetom može podići njezine kognitivne dobrobitit na višu razinu. Cimet je više od običnog začina - prepun je spojeva koji mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i bitan čimbenik u održavanju kognitivnih funkcija tijekom dana. Osim toga, cimet je bogat antioksidansima i posjeduje protuupalna svojstva, a oboje doprinosi dugoročnom zdravlju mozga.

Pregled studija objavljen 2024. u časopisu Nutritional Neuroscience otkrio je da cimet značajno poboljšava kognitivne funkcije, poput učenja i pamćenja. Preliminarne studije na životinjama također sugeriraju da cimet može usporiti napredovanje neurodegenerativnih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest. Iako je potrebno više istraživanja na ljudima, dodavanje cimeta u kavu siguran je i jednostavan način za jačanje obrane vašeg mozga.

Za one koji žele maksimizirati učinke svoje kave na jačanje mozga, dodavanje cimeta samo je početak. Evo nekoliko dodatnih savjeta kako biste osigurali da vaš dnevni napitak bude što korisniji za vaše kognitivno zdravlje.

image
SHUTTERSTOCK

Preskočite umjetne zaslađivače

Umjetni zaslađivači mogu se činiti prikladnim načinom uživanja u slatkoj kavi bez kalorija, ali mogli bi učiniti više štete nego koristi. Neki umjetni zaslađivači, poput aspartama i sukraloze, mogu negativno utjecati na crijevne bakterije. Budući da os crijeva-mozak igra ključnu ulogu u zdravlju mozga, narušavanje ove ravnoteže moglo bi neizravno naštetiti kognitivnim funkcijama.

Izbjegavajte vrhnja i kreme

Kreme s okusom mogu poboljšati okus vaše kave, ali često sadrže visoku razinu dodanih šećera i nezdravih masti. Ovi sastojci mogu pridonijeti upalama i mogu povećati rizik od kognitivnog pada tijekom vremena. Odabir zdravijih alternativa, poput nezaslađenog biljnog mlijeka ili malih količina običnog mlijeka, može biti pametniji izbor.

Jednostavnost

Što je vaša kava jednostavnija, to je bolja za vaš mozak. Minimiziranje dodanih šećera i pridržavanje prirodnih zaslađivača u malim količinama ili čak potpuno izbacivanje zaslađivača. Vaši okusni pupoljci mogu prilagoditi nižim razinama šećera u samo nekoliko dana, što olakšava uživanje u prirodnom okusu kave začinjene cimetom.

Linker
30. kolovoz 2024 09:43