SHUTTERSTOCK
Hrskavi i ukusni

Jedite ih češće. Potiču bolji rad mozga, ne debljaju i odlična su grickalica poslije tjelovježbe

Dobri su tostirani, sirovi, a omiljen su sastojak mnogih deserata

Lješnjake ubrajamo među najbogatije nutritivne grickalice koje pružaju mnoštvo zdravstvenih prednosti. Odlični su kad ih jedemo samostalno tostirane ili sirove, no savršeno se stapaju i kao dodatak raznim salatama i desertima. Unatoč tome što će neki možda zbog straha od pretjeranog unosa masnoće i kalorija, zazirati od konzumiranje lješnjaka, važno je znati da ako se jedu u normalnim količinama, nema razloga za paniku. Štoviše, lješnjaci sadrže spojeve koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti srca, mogu potaknuti rad mozga, pa čak i pomoći u mršavljenju.

image
SHUTTERSTOCK

Nutritivni sastav

Porcija od 28 grama lješnjaka među ostalim sadrži:

Kalorije: 178

Ugljikohidrati: 4,7 g

Vlakna: 2,8 g

Masti: 17,2 g

Bjelančevine: 4,3 g

Mangan: 1,8 mg

Bakar: 0,5 mg

Vitamin E: 4,3 mg

Tiamin: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,2 mg

Magnezij: 46,2 mg

Folat: 32 mcg

Fosfor: 82,2 mg

Željezo: 1,3 mg

Cink: 0,7 mg

Kalij: 193 mg

Vitamin K: 4 mcg

Navedeno će pomoći kod sljedećih stanja:

1. Potiče zdravlje srca

U lješnjacima se nalazi pregršt vitamina i minerala koji potiču zdravlje srca. Osim što su odličan izvor vlakana, sadrže veliku količinu mononezasićenih masnih kiselina, koje pomažu u smanjenju LDL kolesterola i povećanja HDL kolesterola, a to su pokazale i studije objavljene u European Journal of Nutrition. Za optimalno zdravlje srca, većina dnevnih masti koje bi pojedinci trebali konzumirati, kako preporučuju iz američkog udruženja za srce, su mononezasićene masti, koje se nalaze u lješnjacima. Uz navedene dobrobiti, ovi plodovi također sadrže znatnu količinu magnezija koji pomaže u regulaciji ravnoteže kalcija i kalija te je ključan za krvni tlak.

2. Sadrži antioksidanse, borce protiv mnogih bolesti

Vitamini i minerali koji se nalaze u lješnjacima su ujedno i snažni antioksidansi koji pomažu tijelu u sprječavanju borbi protiv ozbiljnih bolesti poput raka. Dobar su izvor vitamina E koji pomaže u borbi protiv starenja i bolesti smanjujući upale. Jedna porcija lješnjaka također može osigurati gotovo cjelodnevnu količinu mangana, koji nije antioksidans, međutim, veliki je doprinos enzimima koji jesu.

3. Hrana je za mozak

Ako želite poboljšati svoje kognitivne funkcije i oštrinu mozga, jedite lješnjake. Ponovno, zbog visokih razina vitamina E, ali i mangana, tiamina, folne kiseline i masnih kiselina, prehrana obogaćena lješnjacima može pomoći da vaš mozak bude u fokusu. Spomenuti vitamin E ima veliku ulogu u prevenciji Alzheimera Parkinsonove bolesti. Također, tiamin poznat kao i vitamin živaca ima važnu ulogu u funkcioniranju živaca u cijelom tijelu, pa tako i u kognitivnoj funkciji. Visoke razine masnih kiselina i proteina pomažu živčanom sustavu i pomažu u borbi protiv depresije. U studiji objavljenoj u Nutritional Neuroscience, ispitana su neuroprotektivna svojstva lješnjaka, a zaključeno je kada se daju kao dodatak prehrani, lješnjaci mogu poboljšati zdravo starenje i pamćenje te spriječiti tjeskobu.

4. Doprinosi zdravom izgledu kože i kose

Velika količina vitamina E u lješnjacima pridonosi zdravlju kože i kose poboljšavajući njihovu vlažnost i elastičnost. Antioksidativne sposobnosti ovog vitamina mogu spriječiti oštećenja od UV zraka ili dima cigareta, s drugim faktorima koji mogu rezultirati rakom kože ili preranim starenjem. Također, grickanje nutritivno obogaćenog lješnjaka pomaže boljoj cirkulaciji, liječenju ožiljaka, akni i bora.

5. Podržava zdravlje mišića

Lješnjaci su dobar izvor proteina i esencijalnih aminokiselina što ih čini korisnima za obnovu i rast mišića. Magnezij u ovom hrskavom plodu odlično će poslužiti u oporavku mišića i zato može biti dobar međuobrok za one koji se redovito bave tjelesnom aktivnošću.

6. Pomaže u kontroli tjelesne težine

Unatoč kalorijama, lješnjaci mogu biti vrijedan dodatak u planu regulacije tjelesne težine. Naime, njihov visok sadržaj vlakana i proteina doprinijet će osjećaju sitosti, pritom smanjujući ukupni unos kalorija. Zdrave masnoće u lješnjacima također pospješuju metabolizam i potiču sagorijevanje masti, a time potiču zdravo mršavljenje i održavanje težine.

Linker
17. rujan 2024 06:56