PERZEIDI

Prvo promatranje suza svetog Lovre s najviše točke u Zagrebu: ‘Ovo je čarobno‘

Večer je počela predavanjem Ante Radonića, a kroz toranj je tijekom noći prošlo 250 ljudi
 Tomislav Krišto/Cropix

Lagani vjetrić puše terasom. Oni koji leže dobro su se umotali u svoje deke, dok su oni koji sjede i stoje čvršće stisnuli majice oko sebe. Svi pogledi šarolike skupine uprti su u nebo - okupili su se, naime, kako bi promatrali meteore. Riječ je o suzama svetog Lovre, kiši meteora, koja se može promatrati i u nedjelju i ponedjeljak. No, mi smo otišli na najvišu točku Zagreba, toranj Sljeme, gdje je u subotu bilo organizirano promatranje Perzeida.

- Gle, gle, kako je sjajan, jeste ga vidjeli? - svako malo bi netko uzdahnuo, a onda bi uslijedili komentari ‘Ma ne, gdje je bio?, ‘Jao, svrnuo sam pogled na sekundu, nisam ništa vidio‘, ‘Nisam, gledam drugi dio neba...‘...

image
Tomislav Krišto/Cropix

Kroz toranj je tu večer prošlo oko 250 ljudi, kažu nam zaposlenici. S obzirom na to da je Zagreb prilično prazan, jer je dosta ljudi na moru, a uz to se tu večer održavao koncert Eda Sheerana na Hipodromu, brojkom su zadovoljni. Kažu, predavanje koje je prije promatranja održao astronom Ante Radonić bilo je odlično posjećeno, a onda su se svi zajedno popeli na vidikovac. Tamo su bili do njegova zatvaranja, u dva sata.

image
Tomislav Krišto/Cropix

- Žao mi je što nismo ponijeli deku i legli, jer bi nam tako bilo još bolje. Vidjeli smo desetak meteora i oduševili se. Meni je ovo bio prvi put da baš promatram suze svetog Lovre. Znam ja da se to događa svake godine, ali iz Zagreba se nebo baš ne vidi tako dobro da bi se one mogle vidjeti. No, drago mi je da sam došla i oduševljena sam onim što sam vidjela. Ovdje je zaista čarobno - rekla nam je Ana koja je došla s prijateljima.

Sam je bio Tomislav koji je o ovom fenomenu znao baš sve i koji ga nikada ne propušta pogledati. Kaže, bez obzira na to koliko meteora vidio, osjećaj je uvijek fenomenalan.

- To je jedna od stvari koje radim cijeli život i svake godine me jednako oduševi. Kad sam bio dječak, znao sam se radovati cijeli mjesec unaprijed i čekati kada ću moći gledati u nebo. Sad sam ipak stariji, to oduševljenje je drugačije - znam što ću vidjeti, ali svejedno je i dalje posebno. I odlična je ideja da se organizira promatranje sa Sljemena, s vidikovca - dodao je.

Premda vidikovac neće biti otvoren za noćno promatranje u subotu i nedjelju, imaju isplaniran idući noćni ‘nebeski‘ događaj. U planu im je 22. rujna organizirati, povodom ekvinocija, slično druženje. Sve bi počelo predavanjem Ante Radonića o tome jesmo li sami u svemiru, a onda bi posjetitelji mogli pogledati nebo kroz jedan od desetak teleskopa, koji će se na terasu postaviti upravo za tu prigodu.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2024 23:17