SNIMKA IZ ĐAKOVA

‘Užarena kugla‘ proletjela iznad Hrvatske, stručnjaci objasnili o čemu je riječ: ‘Nevjerojatan prizor!‘

‘Užarena kugla‘ koja se u nedjelju mogla vidjeti iznad Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske

 Danko Kočiš/Facebook; Lukai1861/X
‘Iako može biti bolid, moguće da je i svemirsko smeće ili kakav pokvareni satelit‘, rekao je predsjednik Astronomsko astronautičko društvo "Orion" iz Đakova Danko Kočiš

Astronomsko društvo "Eureka" iz grada Kruševca u Srbiji objavilo je u nedjelju u večernjim satima da je "užarena kugla" koju su istoga dana na nebu vidjeli neki stanovnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije zapravo bolid - meteor koji se počne raspadati kada uđe u atmosferu.

"NEVJEROJATAN PRIZOR! Iznad Srbije upravo je proletio BOLID (najvjerojatnije, ako se ne radi o svemirskom otpadu). U pitanju je meteor većih razmjera i izrazito većeg sjaja (kao vatrena kugla). Kretao se veoma sporo jer je u atmosferu ušao pod oštrim kutem. U potpunosti je sagorio u atmosferi! Njegovu pojavu ponekad može pratiti i pucketanje zvuka uslijed sagorijevanja! Snimljen je iz sela Majdevo, nedaleko od Kruševca!", napisala je Eureka na Instagramu.

Predsjednik Astronomsko astronautičkog društva "Orion" iz Đakova Danko Kočiš na društvenoj je mreži Facebook u nedjelju navečer objavio snimku objekta koji izgara u Zemljinoj atmosferi. "Iako može biti bolid, moguće da je i svemirsko smeće ili kakav pokvareni satelit", ustvrdio je Kočiš te dodao da će provjeriti o čemu se radilo. Rekao je i da je objavljena snimka nastala u Budrovcima kraj Đakova, a da je snimatelj bio okrenut prema istoku-jugoistoku.

Snimku "užarene kugle" na društvenoj je mreži X objavio korisnik "Lukai1861".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:03