RAT NA BLISKOM ISTOKU

UN poslao odbijenicu Izraelu: ‘Ostajemo! Ono što ovdje gledamo je šokantno‘; Neočekivan potez Libanona

Sve događaje na Bliskom istoku pratimo iz minute u minutu

Mjesto na kojem je ubijen šef Hamasa, Yahya Sinwar

 /Profimedia

Ključni događaji:

- Izraelci su jučer likvidirali vođu Hamasa Yahyu Sinwara

- Sinwar je kod sebe imao 9800 eura i pancirni prsluk

- Kod ubijenog vođe Hamasa nađena i putovnica UNRWA-e (Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama)

- Hezbolah: Pokrećemo novu fazu u ratu protiv Izraela

- Netanyahu: Ovo je početak kraja rata u Gazi

- Iran o ubojstvu SInwara: ‘Junačka smrt, postat će uzor djeci!‘

- IDF izvijestio o upadu ‘terorista‘ iz Jordana: Dvojica su ubijena, za trećim tragamo

- Blinken razgovarao o okončanju sukoba sa saudijskim i katarskim ministrima vanjskih poslova


NOVO 15:20 - Visoki politički vođa Hamasa, Khalil al-Hayya, potvrdio je smrt vođe grupe, Yahya Sinwara.

Rekao je da će ova smrt grupu "samo ojačati".

G. Al-Hayyaa - zamjenik vođe Hamasa u Gazi i glavni pregovarač grupe - dao je izjavu za televiziju u kojoj je ponovio da neće pustiti izraelske taoce zarobljene u napadu na Izrael 7. listopada sve dok "agresija" na opkoljenu palestinsku enklavu ne prestane i izraelske snage se ne povuku.

“Ti zarobljenici vam se neće vratiti prije završetka agresije na Gazu i povlačenja iz Gaze”, rekao je.

Dodao je da će se smrt Yahya Sinwara pretvoriti u "prokletstvo okupatora", piše Sky News.


13:00 - Glasnogovornik mirovne misije Ujedinjenih naroda UNIFIL u petak je rekao da će misija, koja broji 10.000 pripadnika, ostati u Libanonu unatoč nekoliko izravnih napada izraelskih snaga posljednjih dana, koje je nazvao namjernima.

"Tražili su nas da se maknemo. Moramo ostati", rekao je glasnogovornik UNIFIL-a Andrea Tenenti videovezom iz Bejruta. "Pustošenje i razaranje mnogih sela duž Plave linije, pa čak i izvan nje, šokantno je", rekao je, misleći na crtu koju je odredio UN, koja odvaja Libanon od Izraela i Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom.

Upitan o obaranju drona u blizini broda UNIFIL-a kod libanonske obale u četvrtak, rekao je: "Dron je dolazio s juga, ali je kružio oko broda i došao vrlo, vrlo blizu, svega nekoliko metara od broda."


12:27 U priopćenju koje je objavio politički čelnik Hamasa u inozemstvu prešutno se, ali ne izravno, potvrđuje smrt vođe Hamasa Yahye Sinwara u Gazi. Napominje se da Izrael griješi ako “vjeruje da ubojstvo njihovih vođa znači kraj pokreta i borbe palestinskog naroda.”

Član političkog biroa Hamasa Basem Naim ustvrdio je da su bivši čelnici organizacije također ubijani i da je “Hamas svaki put postajao sve jači i popularniji, a ti su čelnici postali ikona za buduće generacije da nastave put prema slobodnoj Palestini.”

- Bolno je i uznemirujuće gubiti voljene ljude, osobito izvanredne čelnike, ali sigurni smo da ćemo na kraju pobijediti, poručio je.

Na pitanje je li ta izjava potvrda Sinwarove smrti, Naim je poručio da nije.


12:20 Smrt čelnika Hamasa Yahya Sinwara mora dovesti do prekida vatre u Gazi i oslobađanja svih preostalih talaca, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Tijekom sastanka s američkim kolegom zaključila je da bi to mogla biti prekretnica za postizanje primirja, oslobađanje talaca i dopremanje veće količine pomoći za Gazu.

Vladin glasnogovornik rekao je da ne može komentirati tko bi mogao naslijediti Sinwara na mjestu vođe Hamasa, ali istaknuo da "mora doći do prekida vatre i rješenja za ta pitanja".


11:50 Libanonski privremeni premijer Nadžib Mikati u petak je uputio rijetku kritiku Iranu i rekao da treba pozvati izaslanika Teherana zbog objavljenih komentara visokog iranskog dužnosnika da bi bio spreman pomoći u "pregovorima" za provedbu rezolucije UN-a o Libanonu.

Kritike Irana od najviših libanonskih dužnosnika nisu uobičajene, pogotovo s obzirom na to da Teheran sponzorira moćnu libanonsku oružanu skupinu Hezbolah, koja je trenutno uključena u borbe protiv izraelske vojske duž južne granice Libanona.

U intervjuu objavljenom u francuskom Le Figarou u četvrtak, predsjednik iranskog parlamenta Mohamad Baker Galibaf rekao je da bi njegova zemlja bila spremna "pregovarati" s Francuskom o provedbi Rezolucije Ujedinjenih naroda 1701.

Tom rezolucijom, kojom je okončan posljednji krug sukoba između Izraela i Hezbolaha 2006., poziva se da u južnom Libanonu ne smije biti drugog oružja osim onog libanonske vojske i međunarodnih mirovnih postrojba.

Libanonski premijer Mikati rekao je u petak da je "iznenađen" komentarima, nazvavši ih "očiglednim miješanjem u libanonske poslove i pokušajem uspostave skrbništva nad Libanonom".

Mikati je rekao da su takvi pregovori isključivo pravo libanonske države i zatražio od libanonskog ministra vanjskih poslova Abdalaha Bou Habiba da pozove otpravnika poslova iranskog veleposlanstva u Bejrutu zbog Galibafovih komentara.


11:00 Skupina naoružanih napadača otvorila je vatru na izraelske vojnike nakon što je ušla u zemlju iz Jordana, priopćio je IDF.

Vojni dužnosnici priopćili su da su "teroristi" pucali na izraelske vojnike u južnom području Mrtvog mora, blizu Moshava Neot HaKikara, prije nego što su ih "neutralizirale" snage IDF-a.

U incidentu su ranjena dvojica Izraelaca, a dvojica napadača su ubijena, tvrdi IDF.

U priopćenju se navodi da su dodatne snage poslane u područje i da provode potragu na zemlji i u zraku za jednim od napadača, za kojeg se kaže da je vjerojatno pobjegao s mjesta događaja.


10:15 Videozapis koji prikazuje posljednje trenutke vođe Hamasa Yahye Sinwara izazvao je niz reakcija pristaša Palestinaca koji sugeriraju da ga snimka predstavlja kao herojsku ličnost.

Iranska misija pri UN-u odala je počast Sinwaru posenim priopćenjem.

- Kada su američke snage izvukle raščupanog Saddama Husseina iz podzemne rupe, on ih je molio da ga ne ubiju unatoč tome što je bio naoružan. Oni koji su Sadama smatrali svojim modelom otpora na kraju su propali, navode.

- Kada se muslimani ugledaju na mučenika Sinwara, kako stoji na bojnom polju, u borbenoj odjeći i na otvorenom, a ne u skrovištu, okrenut prema neprijatelju, duh otpora će ga ojačati. Postat će uzor mladima i djeci koji će nastaviti njegovim putem za oslobođenje Palestine. Sve dok postoji okupacija i agresija, trajat će i otpor, jer mučenik ostaje izvor nadahnuća, navodi se u priopćenju.


10:00 Izraelski dnevnik Haaretz javlja da će se izraelski premijer Benjamin Netanyahu oko podneva sastati s ministrima i čelnicima sigurnosnih agencija u vojnom stožeru Kirya u Tel Avivu.

Među temama razgovora bit će i kako će ubojstvo čelnika Hamasa Yahya Sinwara utjecati na pregovore o oslobađanju talaca zarobljenih u Gazi.

Sinwar je bio glavni arhitekt masakra 7. listopada 2023., koji je predvodio Hamas, na južni Izrael, u kojem je oko 1200 ljudi ubijeno, a oko 250 uzeto za taoce.


9:50 Libanonska militantna skupina Hezbollah priopćila je jutros da ulazi u novu fazu u borbi protiv izraelskih trupa.

Hamas još uvijek nije odgovorio na vijest o smrti svoga vođe Yahye Sinwara.

U priopćenju iz operativne sobe Hezbollaha najavljuje se "prijelaz u novu, eskalirajuću fazu u svom suočavanju s izraelskim neprijateljem, čiji će detalji biti otkriveni u nadolazećim danima".

"Hezbollah se nastavlja suprotstavljati izraelskoj agresiji na Libanon, nanoseći značajne gubitke izraelskoj vojsci u smislu osoblja i opreme, uključujući i časnike i vojnike, na svim frontama borbe od prednjih linija u južnom Libanonu do položaja duboko unutar okupirane Palestine," rečeno je.

Čini se da se izjava odnosi na dron natovaren eksplozivom koji je izbjegao izraelski višeslojni sustav protuzračne obrane i pogodio blagovaonicu u vojnom kampu za obuku duboko u Izraelu, pri čemu su poginula četiri vojnika, a ranjeni su deseci.


9:20 Novinar Al Jazeere kojeg je izraelski snajperist ustrijelio u vrat u Gazi sada je u komi, ali nije mu dopušteno da napusti enklavu radi hitne medicinske pomoći, javlja medijska kuća Al Jazeera.

Tvrde da je snimatelj Fadi al-Wahidi upucan dok je izvještavao o izraelskoj kopnenoj invaziji na izbjeglički kamp Jabalia u sjevernoj Gazi ranije ovog mjeseca.

Nosio je zaštitnu opremu koja ga je jasno identificirala kao novinara, dodaje Al Jazeera.

Tri organizacije za slobodu medija pozvale su njega i kolegu, Al Jazeerina snimatelja Alija al-Attara, da napuste Gazu radi "liječenja", ali izraelske vlasti nisu dopustile da se to dogodi, rekla je televizijska kuća.

Odbor za zaštitu novinara, Free Press Unlimited i Reporteri bez granica uputile su rijedak zajednički apel da se dvojici novinara dopusti odlazak radi liječenja koje mu može spasiti život.


9:01 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uznemirena je prvim potvrđenim slučajem kolere u Libanonu otkako je izbila trenutna kriza i rekla je da hitno radi na sprječavanju veće epidemije. Opširnije pročitajte OVDJE.


8:50 Uhićen je stanovnik istočnog Jeruzalema nakon što je otkriveno da je planirao teroristički napad na obitelji talaca, kažu izraelska policija i Shin Bet.

U zajedničkom priopćenju kažu da je osumnjičenik, 22-godišnjak iz Sheikh Jarraha, planirao napad na civile na jednom od tjednih skupova podrške taocima u Tel Avivu kao čin osvete za rat između Izrael i Hamasa u Gazi.

Prema izvješću sigurnosnim snagama, osumnjičenik je pokušao stupiti u kontakt s Hamasovim operativcima na Zapadnoj obali i s terorističkom skupinom Jenin Brigades kako bi mu pomogli u planiranju napada i nabavi potrebnog oružja.

Istragu o osumnjičenom pokrenuli su prošli mjesec jeruzalemski odjel Shin Beta i izraelske policije, a optužnica se očekuje kasnije danas.


8:45 Šef Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM) general Michael Kurilla čestitao je Izraelu na ubojstvu čelnika Hamasa Yahya Sinwara i upozorio da “oni koji izaberu put terorizma trebaju očekivati ​​istu sudbinu kao Sinwar”.

Spominjući taoce koji su još uvijek zarobljeni u Gazi, među kojima je sedam američkih državljana, Kurilla je poručio da CENTCOM-ova "podrška Izraelskim obrambenim snagama ostaje čvrsta".

"Naša predanost suprotstavljanju teroristima diljem Bliskog istoka, sa saveznicima i partnerima, i dalje je glavni prioritet", dodao je.

image

Slavlje u Jerusalemu nakon vijesti o smrti Yahye Sinwara

John Wessels/Afp

8:40 Izraelska vojska priopćila je da je ubila zapovjednika Hezbollaha Mohammada Husseina Ramala u zračnom napadu na Taybeh, na jugu Libanona.

IDF je rekao da je on ubijen u zračnom napadu koji su organizirale trupe 98. divizije.

Dodaje se da su u isto vrijeme trupe 7. oklopne brigade locirale i uništile nekoliko raketnih bacača pripremljenih za lansiranje prema sjevernom Izraelu.

IDF kaže da je Ramal bio odgovoran za planiranje i provođenje terorističkih aktivnosti protiv Izraela.


8:20 Libanonska militantna skupina Hezbolah najavila je u petak da kreće u novu i eskalirajuću fazu u svom ratu protiv Izraela, dok je Iran rekao da će "duh otpora biti ojačan" nakon ubojstva vođe Hamasa Yahye Sinwara.

Sinwar, glavni organizator napada 7. listopada 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, ubijen je tijekom operacije izraelskih vojnika u palestinskoj enklavi u srijedu, što je ključni događaj u jednogodišnjem sukobu.

Zapadni čelnici rekli su da njegova smrt nudi priliku za okončanje sukoba, ali je izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio da će se rat nastaviti sve dok se ne vrate taoci koje su oteli militanti Hamasa. "Danas smo poravnali račune. Danas je zlu zadan udarac, ali naš zadatak još uvijek nije dovršen", rekao je Netanyahu u snimljenoj video izjavi nakon što je u četvrtak potvrđena smrt Sinwara.

"Dragim obiteljima talaca poručujem: Ovo je važan trenutak u ratu. Nastavit ćemo punom snagom sve dok svi vaši voljeni, naši voljeni ne budu kod kuće."

Za Sinwara, koji je imenovan glavnim vođom Hamasa nakon ubojstva političkog vođe Ismaila Hanije u Teheranu u srpnju, vjerovalo se da se skrivao u nizu tunela koje je Hamas izgradio ispod Gaze u posljednja dva desetljeća.

Ubili su ga izraelski vojnici koji isprva nisu bili svjesni da su uhvatili najvećeg neprijatelja svoje zemlje, rekli su izraelski dužnosnici.

Vojska je objavila video snimku dronom za koju tvrdi da se na njoj vidi Sinvar kako sjedi na fotelji i prekriven je prašinom unutar uništene zgrade.

Sam Hamas nije dao nikakav komentar, ali izvori unutar skupine rekli su da indicije koje su vidjeli sugeriraju da su Sinvara doista ubile izraelske trupe.

Unatoč zapadnim nadama o prekidu vatre, Sinwarova smrt mogla bi potaknuti jačanje neprijateljstva na Bliskom istoku gdje su porasli izgledi za još širi sukob.

Izrael je pokrenuo kopnenu kampanju u Libanonu tijekom prošlog mjeseca i sada planira odgovor na raketni napad od 1. listopada koji je izveo Iran, saveznik Hamasa i libanonskog Hezbolaha.

No smrt čovjeka koji je planirao napad prošle godine, u kojem su Hamasovi borci ubili 1200 ljudi u Izraelu i zarobili više od 250 talaca, prema izraelskim podacima, također bi mogla pomoći u obnovi napora da se okonča rat u kojem je Izrael ubio više od 42.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je razgovarao s Netanyahuom telefonom kako bi mu čestitao, rekao je da je Sinvarova smrt pružila priliku da se sukob u Gazi napokon okonča i da se izraelski taoci vrate kući.

SAD želi pokrenuti pregovore o prijedlogu za postizanje primirja i osiguranje oslobađanja talaca, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller, nazivajući Sinwara "glavnom preprekom" okončanju rata.

"Ta je prepreka očito uklonjena. Ne može se predvidjeti da će to značiti da će onaj tko zamijeni (Sinwara) pristati na prekid vatre, ali uklanja ono što je posljednjih mjeseci bila glavna prepreka za njegovo postizanje", rekao je. Proteklih tjedana Sinwar je u potpunosti odbijao pregovarati, rekao je Miller.

Iran je međutim rekao da nema znakova da bi ubojstvo promijenilo njegovu politiku. "Duh otpora bit će ojačan" nakon smrti Sinwara, objavila je njegova misija pri Ujedinjenim narodima.

Prkosan je bio i Hezbolah, koji je najavio "prijelaz u novu i eskalirajuću fazu u sukobu s Izraelom".

Američki državni tajnik Antony Blinken održao je u četvrtak odvojene telefonske razgovore s čelnicima Saudijske Arabije i Katara s ciljem okončanja sukoba na Bliskom istoku, priopćio je State Department.

Obitelji izraelskih talaca rekle su da iako je ubojstvo Sinwara značajno postignuće, misija neće biti dovršena dok su taoci još uvijek u Gazi.

Avi Marciano, otac Noe Marciano koju je u zatočeništvu ubio Hamas, rekao je za izraelsku televiziju KAN da je "čudovište, onaj koji ju mi je uzeo, koji ima krv svih naših kćeri na svojim rukama, konačno dočekao vrata pakla."

“Malo pravde, ali nimalo utjehe”, rekao je. "Utjehe će biti tek kada se Naama, Liri, Agam, Daniela i Karina, prijateljice naših djevojaka, vrate kući."

U Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze, raseljena Palestinka po imenu Tabet Amur rekla je Reutersu da će se palestinska borba nastaviti. “Ovo je otpor koji ne nestaje kada nestanu muškarci”, rekla je. "Ubojstvo Sinwara neće dovesti do kraja otpora, ili do kompromisa, ili do predaje i podizanja bijele zastave."


5:30 Američki državni tajnik Antony Blinken održao je odvojene telefonske razgovore sa saudijskim ministrom vanjskih poslova princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom i katarskim premijerom i ministrom vanjskih poslova šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem o okončanju sukoba na Bliskom istoku, priopćio je State Department.


5:25 Putovnica koja je pronađena kod ubijenog vođe Hamasa pripada učitelju UNRWA-e (Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama) koji je bio u Egiptu posljednjih nekoliko mjeseci, objavio je reporter za palestinska pitanja televizijske kuće Kan.

Putovnica glasi na ime rođenog Rafaha Hanija Zouroba. Kanov izvjestitelj je prenio kako Zourob tvrdi da je u Egiptu i da UNRWA kaže da je prešao Gazu preko Rafaha u travnju.

Podsjećamo, odnosi između Izraela i UN-a već su na klimavim nogama. Izrael je početkom mjeseca zabranio ulazak u zemlju glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu jer, kako tvrde, nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad na Izrael. U nedjelju su izraelski tenkovi upali u bazu UN-a u Libanonu. Izraelski ministar energetike Eli Cohen optužio je mirovne snage Ujedinjenih naroda u južnome Libanonu (UNIFIL), nazvavši ih "beskorisnima" jer nisu uspjele zaštititi Izraelce od napada Hezbolaha te ih je pozvao da se povuku. Isto je učinio i premijer Netanyahu. Izraelska vojska stranim je novinarima u nedjelju pokazala Hezbolahov tunel, udaljen manje od 200 metara od položaja mirovnih snaga Ujedinjenih naroda, kao i zalihe oružja koje je vojska ondje pronašla. Opširnije pročitajte OVDJE.


5:20 Libanonska teroristička skupina Hezbolah priopćila je da pokreće novu fazu u svom ratu protiv Izraela, rekavši da je koristila precizno navođene projektile za ciljanje trupa.

U priopćenju, skupina koju podupire Iran najavljuje "prijelaz u novu i eskalirajuću fazu sukoba s izraelskim neprijateljem", dodajući da se precizno navođene rakete "po prvi put koriste".


5:15 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je ubojstvo čelnika Hamasa Yahya Sinwara "početkom kraja" rata u Gazi.

"Za ljude Gaze imam jednostavnu poruku. Ovaj rat može završiti sutra. Može završiti ako Hamas položi oružje i vrati naše taoce. Izrael će jamčiti sigurnost svima onima koji vrate naše taoce", obećao je.

"Osovina terora koju je izgradio Iran ruši se pred našim očima. Vladavina terora koju je iranski režim nametnuo vlastitom narodu", poručio je.


5:10 IDF tvrdi da je suspendirao zamjenika zapovjednika u 334. bataljunu i otvorio istragu nakon što su vojnici ubili 59-godišnju Palestinku koja je brala masline u blizini zone sigurnosti u području Jenin na sjevernoj Zapadnoj obali.

Pucnjava se dogodila u blizini zida koji su na tom području podigle izraelske vlasti.

- Izraelac u vojnoj odjeći stigao je na to područje u bijelom automobilu i ispalio oko 10 metaka na obitelj Abu Salama, koja je brala masline na svojoj zemlji", rekao je za AFP vijećnik sela Faqoua Munir Barakat.

“Prije nekoliko dana Vijeće je objavilo poziv mještanima sela da odu na svoja poljoprivredna zemljišta brati masline”, dodao je Barakat.


5:00 Vođa Hamasa Yahya Sinwar imao je kod sebe 9800 eura (40.000 šekela) kada je jučer ubijen u Rafahu, rekao je glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari dok je predstavljao videozapis Sinwarovih posljednjih trenutaka snimljen dronom.

On je potvrdio da ga je IDF "identificirao kao terorista u zgradi" i da nije znao da je to Sinwar. “Pucali smo na zgradu i krenuli u potragu. Našli smo ga s pancirnom prslukom i pištoljem i 40.000 NIS-a.”

Sinwar se očito već neko vrijeme kretao tunelima u tom području, tvrdi Hagari. Vjerojatno je pokušavao “pobjeći na sjever, u sigurnija područja” dok se IDF približavao. “Bježao je od kuće do kuće, identificirali smo ga kao terorista i eliminirali ga.”

Hagari je istaknuo da je IDF mjesecima pratio Sinwara i da je njegov DNK pronađen u tunelu nekoliko stotina metara od mjesta gdje je Hamas u kolovozu ubio šest talaca.

Izrael aktivno traga za Muhammadom Sinwarom, bratom ubijenog vođe Hamasa, i svim vojnim zapovjednicima Hamasa. IDF će nastaviti djelovati u Gazi protiv terorista Hamasa, dodao je.

On je također porekao da Izrael provodi najavljeni "generalov plan" za opsadu sjeverne Gaze. Naveo je da IDF ima svoje planove koji slijede međunarodno pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 17:15