POTPUNI KAOS

‘Stiže nam 17.000 ljudi, smanjimo kretanje‘; Ovo je rečenica koja je zapalila iskru, bunt protiv turista širi se poput požara!

Facebook status brzo je uklonjen, a nije jasno koja mu je bila svrha s obzirom da na Santoriniju nema prosvjeda protiv turista

Santorini

 Aris Oikonomou/Afp

Nitko ne zna što je bio cilj Panosa Kavalarisa koji je prije nekoliko dana na Facebooku objavio pa onda obrisao alarmirajući status o dolasku stranih turista na otok, no potez ovog vijećnika Santoriniju je samo donio dodatnu medijsku reklamu, što nije sigurno da je želio.

" Hitna obavijest! Još jedan težak dan za naš grad i naš otok uz dolazak 17.000 posjetitelja s kruzera! Molimo za pozornost i smanjimo kretanje, koliko je to moguće!", napisao je Kavalaris pokušavajući tako i Santorini učiniti destinacijom čiji nezadovoljni građani pucaju po šavovima od prekomjernog turizma.

image

Santorini

Aris Oikonomou/Afp

Zasad se čini da mu to nije uspjelo jer se na Santoriniju nije održao niti jedan prosvjed protiv dolazaka turista niti se čini da je to izgledno, barem na na način kako se to posljednjih tjedana i mjeseci događa u destinacijama kao što su Barcelona, Lisabon ili Amsterdam, koji su već krenuli u obračunavanje s poplavom jeftinog kratkoročnog najma.

Ograničenje kreveta

Ipak, i Santorini je poznat po gužvama - jedan od najpopularnijih grčkih otoka na kojemu živi oko 20 tisuća lokalaca lani je posjetilo 3.4 milijuna turista, prihodi od turizma u stalnom su porastu, a iako se mnogi vesele gužvama i turistima jer je to prilika za zaradu, lokalne su vlasti svjesne da infrastruktura otoka sve teže podnosi takav pritisak pa se i tamo razmišlja o ograničavanju broja posjetitelja.

Gradonačelnik Nikos Zorzos kazao je za lokalne medije kako se zalaže za ograničenje broja kreveta te da je predložio da se maksimalan broj turista s kruzera ogranični na osam tisuća na dan te dodao kako je to u najboljem interesu njihove zajednice.

Zabrinuti su čak i neki poslovni ljudi čiji biznisi ovise o turizmu, piše Swissinfo.

" Santorini je čudo prirode koje bi se moglo pretvoriti u čudovište. Naši standardi života su svakako pali", kazao je Georgios Damigos, Grk koji vodi hotel sa 14 soba otvoren još davne 1980. godine.

No, nije samo Santorini, cijela Grčka iz godfine u godinu bilježi sve blje turističke rezultate, a dosad su im prihodi od turizma već u rastu za 16 posto dok se očekuje da će zemlju ove godine pohoditi 33 milijuna turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 03:36